Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2012 09:54

Αλλαγές στους δήμους με το πολυνομοσχέδιο: Μετατάξεις, απολύσεις και έλεγχος οικονομικών

Γράφτηκε από τον

Επιβεβαιώνεται η πληροφορία για «εκτεταμένες μετακινήσεις» προσωπικού στους ΟΤΑ, που πρόσφατα μετέφερε στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα ο γ.γ. του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Στεφάνου.

Συγκεκριμένα, η πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή -και η δημοσίευσή του τις επόμενες ημέρες στο ΦΕΚ- σηματοδοτεί μεταξύ άλλων την απόλυση, πριν το τέλος του χρόνου, τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων από τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα γενικότερα. Στο πολυνομοσχέδιο διευκρινίζεται ότι οι υπάλληλοι αυτοί θα προέρχονται κυρίως από τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ που δεν έχουν προσληφθεί με διαδικασία ΑΣΕΠ, ενώ την ίδια μοίρα θα έχουν και οι επίορκοι υπάλληλοι.

Παράλληλα, επιβάλλονται υποχρεωτικές μετατάξεις -με την ποινή της απόλυσης για ενδεχόμενη άρνηση- σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους (μόνιμους και αορίστου χρόνου) όπως και σε αυτούς των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Ακόμα, εισάγεται η έννοια της μονοετούς διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού -όπως και στους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των νομικών του προσώπων- που οι θέσεις τους καταργούνται. Παρατείνεται δε μέχρι το τέλος του 2016 η απαγόρευση κάθε πρόσληψης στους δήμους, με μόνη εξαίρεση τους νησιωτικούς ΟΤΑ.

Παράλληλα, μειώνονται οι θέσεις των ειδικών συμβούλων, ενώ καταργούνται τελείως οι θέσεις δημοσιογράφων στους ΟΤΑ.

Οσον αφορά τους αιρετούς, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση κατά περίπου 22% των αντιμισθιών για δημάρχους και περιφερειάρχες, με βάση τον νέο μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου (που θα φτάνει τα 3.450 ευρώ μικτά το 2013).

Επίσης, καταργούνται τα οδοιπορικά των δημοτικών και των περιφερειακών συμβούλων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Εν τω μεταξύ καθιερώνεται ως θεσμός -για να επιτηρεί τους υπερχρεωμένους δήμους- το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, το οποίο θα συνιστά δράσεις προς τον δήμο προκειμένου να αποσβέσει το έλλειμμά του. Ωστόσο, αν οι «συστάσεις» δεν εισακούγονται από τον δήμο, το Παρατηρητήριο θα μπορεί να ζητεί από το υπουργείο Εσωτερικών να βάλει τον συγκεκριμένο δήμο σε «πρόγραμμα εξυγίανσης», που πρακτικά σημαίνει αύξηση των τελών για τους δημότες και υποχρεωτικές μετατάξεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Ως θετική πάντως εκτιμάται η πρόβλεψη του πολυνομοσχεδίου για την αποπληρωμή των δανείων που οι ΟΤΑ είχαν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ειδικότερα προβλέπεται, αφ’ ενός η 8ετής παράταση εξόφλησης των νέων δανείων των καλλικρατικών δήμων και αφ’ ετέρου η 10ετής επιμήκυνση των δανείων των πρώην καποδιστριακών δήμων και κοινοτήτων, με περίοδο χάριτος μέχρι 3 χρόνια και στις δύο περιπτώσεις.