Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 13:43

Εργα για την επάρκεια νερού προγραμματίζει ο "Τέλλος Αγρας"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Εργα που στόχο έχουν την επάρκεια του νερού προγραμματίζει ο Σύνδεσμος Υδρευσης "Τέλλος Αγρας" σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση, τα οποία  στοχεύουν να υλοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μας τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου, αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Στάθης Σοκορέλης.
Ο κ. Σοκορέλης επισημαίνει επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν με την επάρκεια του νερού σε όλα τα μέλη του συνδέσμου τονίζοντας ότι ο πληθυσμός της περιοχής έχει αυξηθεί σημαντικά κάνοντας έτσι τις ανάγκες ακόμη μεγαλύτερες, γι' αυτό και τα υδραγωγεία θα πρέπει να ενισχυθούν και από άλλες πηγές.
Χαρακτηριστικά ο κ. Σοκορέλης τόνισε: «Ο Σύνδεσμος Υδρευσης "Τέλλος Αγρας" ως γνωστόν υδρεύει τους Δήμους Βουφράδων, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Νέστορος και Γαργαλιάνων. Τα έσοδα του συνδέσμου είναι οι εισφορές των μελών οι οποίες ανέρχονται σε 50.000 ευρώ και φέτος είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε επιπλέον 200.000 από το υπουργείο Εσωτερικών, που είχαμε εξασφαλίσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.  Αρα το ποσό του τεχνικού προγράμματος φέτος είναι της τάξεως των 250.000, εκτός από τα έργα ρουτίνας -συντηρήσεις, εξοπλισμός, αποκατάσταση ζημιών. Φέτος με τα συγκεκριμένα χρήματα έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε κάποια σημαντικά έργα. Πρώτα από όλα θα συνδεθεί το δημοτικό διαμέρισμα Φλόκα του Δήμου Γαργαλιάνων και θα γίνει μέλος του συνδέσμου, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση- ένα έργο κόστους 40.000 ευρώ. Επίσης θα αποπληρώσουμε την μελέτη -αφού μέρος της έχει αποπληρωθεί από το Δήμο Παπαφλέσσα- για την βελτίωση υδραγωγείων και σύνδεση με το Σύνδεσμο "Τέλλος Αγρας". Το σύνολο της μελέτης είναι περίπου 117.000 ευρώ και ο σύνδεσμος θα καταβάλει ποσό 50.000 ώστε να είναι έτοιμη και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Ακόμη στο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίσαμε έχουμε κάποιες συντηρήσεις αντλιοστασίων και χωματουργικές εργασίες 45.000 ευρώ καθώς και υδραυλικές εργασίες, προμήθειες για συντηρήσεις, συσκευές ελέγχου υδραγωγείων. Ταυτόχρονα φέτος έχουμε βάλει και την προμήθεια υλικού απολύμανσης ώστε το νερό που θα έρχεται στα μέλη του συνδέσμου να είναι πιο ποιοτικό.
Αυτές οι αποφάσεις που πήραμε για το τεχνικό πρόγραμμα θα υλοποιηθούν μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου, γι' αυτό έχουμε ζητήσει και έχουμε πάρει την άδεια από την Περιφέρεια να κάνουμε ο σύνδεσμος με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Γαργαλιάνων μια προγραμματική σύμβαση, ώστε οι μελέτες και η επίβλεψη των έργων να γίνονται από αυτή, για να αποφύγουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες και να έχουμε γρηγορότερη υλοποίηση. Πάνω σε αυτό έχουμε την σύμφωνη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας και του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα προηγηθούν τα έργα αυτά».
Ο κ. Σοκορέλης αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα υδροδότησης που έχουν παρατηρηθεί φέτος σε όλα τα μέλη του συνδέσμου: «Περνάμε μια χρονιά που είναι δύσκολη τόσο για το Δήμο Γαργαλιάνων αλλά απ΄ ό,τι μαθαίνω και για όλα τα μέλη του συνδέσμου. Αυτά εντοπίζονται την καλοκαιρινή περίοδο και κυρίως τον τελευταίο μήνα από τις 20 Ιουλίου μέχρι και τώρα που έχουμε αρκετές διακοπές. Αυτές οφείλονται στην έλλειψη ποσότητας νερού καθώς έχει αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός, ειδικά λόγω της επένδυσης που έχει γίνει στην ΠΟΤΑ, η οποία όμως δεν υδρεύεται από το Δήμο Γαργαλιάνων αλλά από το Δήμο Νέστορος- ωστόσο η επένδυση αυτή έχει φέρει αρκετό κόσμο στην περιοχή μας. Ετσι αν και από τα προηγούμενα χρόνια έχουμε περισσότερο νερό, έχει αυξηθεί κατά πολύ η κατανάλωση λόγω αύξησης πληθυσμού- υπολογίζουμε ότι έχουμε περίπου 150 οικογένειες επιπλέον στην περιοχή μας που είναι μόνιμοι κάτοικοι εργαζόμενοι στην ΠΟΤΑ.
Φέτος φέρνουμε τουλάχιστον 300 κυβικά περισσότερο νερό από πέρυσι αλλά και πάλι δεν επαρκεί, αυτό είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι επόμενες δημοτικές αρχές. Ομως και οι ποσότητες αυτές δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να έχουμε ελλείψεις και δικαιολογημένα ο κόσμος μάς ασκεί κριτική. Εμείς απλά τους ζητάμε συγγνώμη που δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες, σαν σύνδεσμος όμως οι δυνατότητες της πηγής είναι συγκεκριμένες. Από εκεί και πέρα ο κάθε δήμος πρέπει να κάνει συγκεκριμένες ενέργειες προκειμένου να εμπλουτίσει τα υδραγωγεία του.
Ευελπιστούμε όμως με την καινούργια μελέτη που θέλουμε να δημοπρατήσουμε για την αντικατάσταση του αγωγού να εξοικονομήσουμε κάποιες ποσότητες, καθώς όταν ένας αγωγός είναι παλαιωμένος και διαρροές έχει και προβλήματα σε καθημερινή βάση.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Γαργαλιάνων που καθόλη την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας επενέβαιναν για να αποκαθιστούν ζημιές και να επιβλέπουν το βανοστάσιο του συνδέσμου, όπως και τους υδραυλικούς αδελφούς Λουμιώτη, που και αυτοί συνέδραμαν μέρα και νύχτα».

 

Ρεπορτάζ
Κώστας Μπούρας

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER