Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 13:48

Διακήρυξη για ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Τη διακήρυξη της παράταξής του παρουσίασε χθες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Γαργαλιάνων Γιάννης Κατσούλας και στη συνέχεια μίλησε ο κ. Κόλλιας, ο οποίος τόνισε ιδιαίτερα το στόχο του συνδυασμού - που αποτυπώνεται και στο όνομά του - για ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής. Τόνισε, μάλιστα, ενδεικτικά για την προσπάθεια, ότι θα υπάρχουν αντιδήμαρχοι από όλους τους συνενούμενους δήμους, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία για τη νίκη. Τη συμπαράταξη με τον κ. Κόλλια εξέφρασαν οι δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας και Κυπαρισσίας Γιώργος Σαμπαζιώτης.
Στη διακήρυξη, που διάβασε η Βιβή Παντελάκη, σημειώνονται τα εξής:
"Οι δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 γίνονται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του τόπου και τη ζωή των πολιτών. Οχι μόνο γιατί η οικονομική συγκυρία ρίχνει βαριά τη σκιά του μνημονίου και πάνω στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και γιατί βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, που διαμορφώθηκε με το σχέδιο «Καλλικράτης». Μια νέα πραγματικότητα και λειτουργική (με πληθώρα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων) και χωροταξική (που σε κάποιες περιπτώσεις επιβλήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά και ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, όπως λ.χ. στην περίπτωση του δικού μας νεοσύστατου Δήμου Τριφυλίας) και οικονομική (όπου στους νεοσύστατους δήμους ανατίθενται πληθώρα αρμοδιοτήτων χωρίς την απαραίτητη οικονομική στήριξη).
Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας θεσμός δε δικαιώνεται στα χαρτιά. Δοκιμάζεται στην πράξη και καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών, στο βαθμό που μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης του τόπου κι εργαλείο βελτίωσης της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του. Αλλιώς παρακμάζει.
Οπως επίσης αλήθεια είναι ότι και ο πλέον καλοσχεδιασμένος θεσμός (και τέτοιος βέβαια δεν είναι ο «Καλλικράτης») δεν μπορεί ν’ αποδώσει, αν αυτοί που θα κληθούν να τον υλοποιήσουν είναι «στρατολογημένοι» άκριτοι υποστηρικτές του, αν δεν διαθέτουν γνώση, πείρα, ήθος, αντοχή και πολιτικό «τσαγανό» και προπαντός, αν δεν υποκινούνται από μόνη τη διάθεση να υπηρετήσουν τον τόπο τους και τους πολίτες και όχι να «υπηρετηθούν» από αυτούς.
Αν αυτά ισχύουν στον κάθε καιρό και στον κάθε τόπο, ισχύουν πολύ περισσότερο σήμερα στην περίπτωση του νεοσύστατου Δήμου Τριφυλίας, που συνενώνει πέντε ιστορικούς και ακμάζοντες δήμους (Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, και Φιλιατρών) και μια επίσης ιστορική και σφριγηλή κοινότητα (Τριπύλας). Πρόκειται για ένα μεγάλο δήμο, που καταλαμβάνει τεράστια γεωγραφική έκταση, με πληθυσμό που ξεπερνά τους 32.000 κατοίκους, που όμως, παρά τον πλούτο των παραγωγικών του πηγών και τη δημιουργικότητα και τον προοδευτισμό του ανθρώπινου δυναμικού του, η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο.
Κι ακριβώς σ’ αυτή την πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης του Δήμου Τριφυλίας και της ισοπολιτείας στις επιμέρους συνιστώσες του (πρώην δήμους, κοινότητες και δημοτικά διαμερίσματα), σ’ αυτή την πρόκληση οι συνεργάτες μου, όσοι συμμετέχουν, πλαισιώνουν και στηρίζουν το συνδυασμό μας, κι εγώ, ανταποκρινόμαστε θετικά στοιχίζοντας και την προσωπική μας αγωνία και προβληματισμό, με την αγωνία και τον προβληματισμό των συμπολιτών μας.
Ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόκληση, ώστε όλοι μαζί να μετατρέψουμε την αγωνία σε ελπίδα, την ελπίδα σε πίστη, την πίστη σε ενέργεια, την ενέργεια σε δράση και τη δράση σε αποτέλεσμα, με κατεύθυνση πάντοτε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε Τριφύλιου.
Στοχεύουμε ο συνδυασμός μας «Τριφυλία – Ισόρροπη Ανάπτυξη» να λάβει κινηματικό χαρακτήρα, ενεργοποιώντας το σύνολο των πολιτών του νέου δήμου. Τον αγρότη, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία, τον επιστήμονα, το νέο άνθρωπο που ασφυκτιά στον τόπο του σ’ ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον με αβέβαιο μέλλον, λειτουργώντας χωρίς τοπικιστικές ή άλλες αγκυλώσεις.
Μόνη μας δέσμευση αποτελεί το συμφέρον του τόπου μας και των συμπολιτών μας. Και μόνη εξάρτηση έχουμε από την εκπεφρασμένη θέληση των τοπικών κοινωνιών.
Επιδίωξή μας είναι η πολυδύναμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Τριφυλίας με την αξιοποίηση των μεγάλων παραγωγικών δυνατοτήτων που διαθέτει ο τόπος μας στον αγροτικό τομέα, στη μεταποίηση, στο εμπόριο, στον τουρισμό, μέσα σ’ ένα πλαίσιο σεβασμού της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και του αμόλευτου ακόμη τριφυλιακού περιβάλλοντος.
Μέσα από το διάλογο, που ήδη ξεκινήσαμε με τους κοινωνικούς φορείς και τους ίδιους τους πολίτες, σύντομα θα παρουσιάσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, με όραμα και αισιοδοξία αλλά και με ρεαλισμό, καθώς δε μας είναι άγνωστες οι δυσκολίες, οικονομικές και άλλες, που πρέπει να ξεπεράσουμε.
Ομως πιστεύουμε ότι με επιμονή και υπομονή, με την ενεργοποίηση του συνόλου των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας, με σωστό προγραμματισμό προτεραιοτήτων και προπαντός με χρηστή διαχείριση (που για μας είναι λόγος τιμής) θα τα καταφέρουμε. Αλλωστε τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς αγώνα, αλλά και κανείς δεν κερδίζει μόνος του. Στους αγώνες θα είμαστε μπροστά αντλώντας δύναμη από τη στήριξή σας.
Κι αυτή τη δύναμη ζητάμε να μας δώσετε, στηρίζοντας το συνδυασμό μας, τον οποίο ήδη πλαισιώνουν δραστήρια κοινωνικά, καταξιωμένα και φιλοπρόοδα μέλη απ’ όλους τους συνενούμενους δήμους.
Είναι αυτονόητο ότι ο συνδυασμός μας είναι ανοιχτός στο διάλογο και στη συμμετοχή. Λειτουργούμε χωρίς δογματισμούς. Κάθε γόνιμη ιδέα, κάθε δημιουργική πράξη είναι ευπρόσδεκτη κι όχι μόνο στα πλαίσια των προεκλογικών διαδικασιών, αλλά προπαντός την επόμενη ημέρα, ώστε μαζί να κάνουμε το νέο ξεκίνημα για την ισόρροπη ανάπτυξη της
Τριφυλίας''.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER