Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012 05:55

Για τις διαθεσιμότητες και την επιτροπεία: Θύελλα αντιδράσεων από την αυτοδιοίκηση

Γράφτηκε από την


Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλους και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία επιβάλλεται αυστηρό πλαίσιο εποπτείας στην εκτέλεση των δημοτικών προϋπολογισμών. Οι δημοτικοί υπάλληλοι κάνουν σήμερα τρίωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη γενική συνέλευση για τη διαθεσιμότητα. Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξαπολύουν μύδρους κατά της διαθεσιμότητας και της οικονομικής εποπτείας των ΟΤΑ.


Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την οικονομική εποπτεία των δήμων προβλέπει κανόνες παρακολούθησης ανά μήνα και ανά τρίμηνο της πορείας των εσόδων και των δαπανών των ΟΤΑ, καθώς και αυτόματη λήψη διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προϋπολογισμού τους.
Στην περίπτωση των ΟΤΑ που παρουσιάζουν αποκλίσεις από το στόχο για δύο συνεχόμενα τρίμηνα προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Αυτό θα συνεπάγεται μεταξύ άλλων, αναστολή προσλήψεων, υποχρεωτικές μετατάξεις, αύξηση των εσόδων τους από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, καθώς και αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα της περιφέρειάς τους σε ποσοστό έως και 3 τοις χιλίοις.
Οταν οι αποκλίσεις υπερβαίνουν το 10% των συμφωνηθέντων στόχων επί δύο συναπτά έτη και δεν λαμβάνονται μέτρα διόρθωσης, τότε προβλέπεται η τοποθέτηση ενός επόπτη.
Επίσης, από το 2014 δεν επιτρέπεται ο δανεισμός φορέων για άλλους σκοπούς πλην των επενδύσεων.

 

Κατά της επιτροπείας στην αυτοδιοίκηση ο Παν. Νικάς
ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Κατά των επιτρόπων, των ανθύπατων που θα πραγματοποιούν ελέγχους στην Αυτοδιοίκηση και θα επιβάλλουν αυξήσεις δημοτικών τελών χωρίς να ρωτούν, τάχθηκε χθες με κατηγορηματικό τρόπο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. Λάβρος κατά κυβέρνησης και τρόικας επανέλαβε ότι δε θα υπογράψει καμία απόλυση υπαλλήλου, χαρακτήρισε τον εαυτό του τραγικό άνθρωπο και τραγικό δήμαρχο και σημείωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική δυσπραγία τόσο λιγότερο ανεξάρτητη είναι η χώρα. Μάλιστα, δήλωσε ότι αν χρειαστεί θα πληρώσει τους υπαλλήλους από τους ΚΑΠ και ας μην κάνει κάποιο έργο.
«Σε μια δημοκρατική κοινωνία και σ’ ένα ανεξάρτητο κράτος οι έλεγχοι γίνονται από θεσμικά όργανα», είπε ο κ. Νίκας και παρατήρησε με δυσφορία πως «οι δήμοι μετατρέπονται σε δημόσιες υπηρεσίες, όταν δεν μπορούν να αποφασίζουν τα αιρετά θεσμικά όργανα».
Μιλώντας συγκεκριμένα για όσα προβλέπονται, αντέδρασε, τονίζοντας: «Αν υπάρχουν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό, θα επιβάλλουν αυτοί τέλη, θα καταργούν τα Δημοτικά Συμβούλια. Πως να κάνουμε καλή διαχείριση, όταν το κράτος δε δίνει τους θεσμοθετημένους πόρους. Οταν το 2012 δεν σου έδωσαν ούτε μία δεκάρα ΣΑΤΑ. Οταν έργα είναι μπλοκαρισμένα στο Ελεγκτικό, γιατί απεργεί η δικαστίνα. Το Ελεγκτικό τα έχει μπλοκάρει όλα, όσα είναι πάνω από 500.000 ευρώ, όχι μόνο το Παραδείσια - Τσακώνα. Δεν ξέρω τι ΣΑΤΑ θα πάρω, δεν ξέρω αν θα μου δώσουν οφειλόμενα. Τι προϋπολογισμό να κάνω και θα επικρέμαται και ο έλεγχος του ανθύπατου».
Χαρακτήρισε απαράδεκτη την προπαγάνδα για το κακοδιοίκητο των δήμων, δήλωσε πως «αισθάνομαι τραγικός άνθρωπος και τραγικός δήμαρχος, γιατί πρέπει να πληρώσω όλα τα σφάλματα των τελευταίων 30 ετών» και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα από τις εντάξεις των καποδιστριακών δήμων και τις απολύσεις.
Επέμεινε στην αντίδρασή του κατά των απολύσεων των υπαλλήλων, σημειώνοντας: «Οταν έχεις υπαλλήλους 22 και 25 χρόνια, δεν έχει λογική να τους ρωτήσω πως μπήκαν. Εγώ δεν ευθύνομαι και δέχομαι την προπαγάνδα για κακοδιαχείριση. Τους είπα για το τραγικό λάθος να ρίχνουν στην πυρά 45 και 50 χρονών υπαλλήλους με 20 και 25 χρόνια δουλειά. Αν είναι διαθεσιμότητα, να δώσουν και τις κενές θέσεις. Γιατί δε λένε την διαθεσιμότητα κινητικότητα; Το 2012 θα φύγουν με συντάξεις 50 και 55 άτομα. Δε χρειάζεται να πυρπολήσουμε ανθρώπους και ζωές. Ο δήμαρχος δε συνηγορεί, δεν υπογράφει διαπιστωτικές πράξεις. Ας φέρουν να υπογράψει όποιον θέλει. Δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση. Τους θεωρώ χρήσιμους, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ο δήμος λειτουργεί από τους 5μηνίτες, τους αποφυλακισμένους και τα παιδιά με Stage»

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Συνέλευση υπαλλήλων για τις απολύσεις στους ΟΤΑ

Συνέλευση πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του Δήμου Τριφυλίας στα Φιλιατρά, με κύριο θέμα συζήτησης τις απολύσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Μπορεί στο Δήμο Τριφυλίας να μην υπάρχει θέμα εφεδρείας ή απόλυσης για κανέναν εργαζόμενο, όπως επισημάνθηκε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να είναι ήσυχοι για το μέλλον, όπως και να μην εκφράσουν την συμπαράστασή τους σε εργαζόμενους άλλων δήμων που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Από τους εργαζόμενους αποφασίστηκε η συμμετοχή τους στην γενική συνέλευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ την Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, καθώς και στις τετράωρες στάσεις εργασίας αύριο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και από τις 3 μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Από τους εργαζόμενους εκφράστηκε η αβεβαιότητα που τους διακατέχει για το μέλλον, ενώ υπήρξαν και φωνές για την καθυστέρηση έναρξης των αγώνων τους μιας και, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, πλέον τους τα έχουν πάρει όλα, καθώς και η ανάγκη αγώνων σε διάρκεια.
Τους εργαζόμενους ενημέρωσε η υπάλληλος του δήμου και μέλος της ΑΔΕΔΥ Σοφία Τσαφαρά για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στα εργασιακά τους ζητήματα, όπως και για τις κινητοποιήσεις που γίνονται από τα συνδικαλιστικά τους όργανα. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, ο οποίος επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις εγκυκλίους που υπάρχουν φαίνεται να μην υπάρχει θέμα εφεδρείας ή απόλυσης κανενός υπαλλήλου του δήμου. Επίσης εξέφρασε την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις και την εφεδρεία και μίλησε για την αντίδραση των δήμων σε αυτό το μέτρο διότι κυρίως οι περιφερειακοί καλλικρατικοί δήμοι αποψιλώνονται σε προσωπικό σε μια περίοδο μάλιστα που οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται. Ακόμη επισήμανε ότι ο κίνδυνος για την διατάραξη του κοινωνικού ιστού των τοπικών κοινωνιών είναι μεγάλος, καθώς λόγω της οικονομικής ανέχειας των δήμων και του μειωμένου αριθμού του προσωπικού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών. Τέλος εξέφρασε την πλήρη αντίθεση των δήμων να τεθούν υπό κηδεμονία ή υπό επιτροπεία για την διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.