Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 15:14

Σπύρος Σαρδέλης - πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας: Η διαθεσιμότητα ισούται με απόλυση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Σπύρος Σαρδέλης - πρόεδρος Σωματείου ΟΤΑ Ν. Μεσσηνίας: Η διαθεσιμότητα ισούται με απόλυση

"Οι δήμοι της Μεσσηνίας στο σύνολό τους έχουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που πραγματικά χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί, ιδιαίτερα μετά το νόμο του ''Καλλικράτη''" σημειώνει ο Σπύρος Σαρδέλης, πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας, μιλώντας στην "Ε".
Παράλληλα δηλώνει κατηγορηματικά ότι ισούται με απόλυση η διαθεσιμότητα που επέβαλε σε υπαλλήλους των δήμων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τονίζει ότι η ΠΟΕ ΟΤΑ θα συνεχίσει τον αγώνα της για την κατάργηση του μέτρου, "είτε με απεργία, είτε με ένδικα μέσα".
Προειδοποιεί δε ότι "η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ θα αποβεί σε βάρος των δημοτών, τόσο σε ποιοτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό επίπεδο".

Συνέντευξη στον Βασίλη Μπακόπουλο

1 Οι δημοτικοί υπάλληλοι, σε όλη τη χώρα, διανύουν περίοδο κορύφωσης των κινητοποιήσεών τους. Ποιος είναι ο λόγος;
"Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ, σε αυτή τη φάση, αγωνιζόμαστε εναντίον του μέτρου της διαθεσιμότητας – απόλυσης".
2 Ποιο είναι το αίτημα που θέτουν οι δημοτικοί υπάλληλοι στην κυβέρνηση;
"Ζητούμε να καταργηθεί το μέτρο που θέτει σε διαθεσιμότητα οποιονδήποτε υπάλληλο των δήμων".
3 Μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φθάσουν την κινητοποίησή τους οι υπάλληλοι των ΟΤΑ;
"Η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί καμία απόλυση εργαζομένων στους δήμους, εξαντλώντας κάθε νόμιμο τρόπο. Δηλαδή, είτε με απεργία, είτε με ένδικα μέσα".
4 Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργείται η αυτοτέλεια των δήμων. Είναι βάσιμη η διαμαρτυρία τους;
"Η αρμοδιότητα των διαπιστωτικών πράξεων ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα των δημάρχων, που πλέον μεταβιβάζεται στο υπουργείο".
5 Από το "κακό" Δημόσιο, πήγαμε τώρα στους "κακούς" ΟΤΑ;
"Εξακολουθούμε να έχουμε το ''κακό'' Δημόσιο, αλλά αυτή τη στιγμή στο στόχαστρο έχουν μπει οι δήμοι, γιατί οι μοναδικοί που αντιδρούν με κινητοποιήσεις είναι η ΠΟΕ ΟΤΑ".
6 Φαίνεται ότι μεθοδεύεται η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων. Εκτιμάτε ότι με τον τρόπο αυτό θα λυθούν προβλήματα;
"Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ θα αποβεί σε βάρος των δημοτών, τόσο σε ποιοτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό επίπεδο".
7 Απεικονίζεται και στα συνδικαλιστικά σωματεία των υπαλλήλων το κλίμα που διαμορφώνεται στους ΟΤΑ;
"Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα κλίμα αβεβαιότητας και απογοήτευσης, το οποίο σαφώς και απεικονίζεται τόσο στα κεντρικά συνδικαλιστικά μας όργανα, όσο και στα τοπικά σωματεία".
8 Ποια ήταν η ισχύουσα κατάσταση στους ΟΤΑ της Μεσσηνίας, ως προς την επάρκεια της στελέχωσής τους, πριν προκύψει το ζήτημα της διαθεσιμότητας;
"Οι δήμοι της Μεσσηνίας στο σύνολό τους, έχουν λιγότερο προσωπικό από αυτό που πραγματικά χρειάζονται για να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί, ιδιαίτερα μετά το νόμο του ''Καλλικράτη''".
9 Πόσο ικανοποιητική είναι η συμμετοχή των δημοτικών υπαλλήλων του νομού μας στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕ ΟΤΑ;
"Θα έλεγα ότι η συμμετοχή είναι ικανοποιητική, με αιχμή του δόρατος το Δήμο Καλαμάτας, που είναι ο μεγαλύτερος του νομού".
10 Συμφωνεί η ΠΟΕ ΟΤΑ με τις μετατάξεις που ζητούν οι δήμαρχοι, ώστε να μετακινηθεί τυχόν πλεονάζον προσωπικό δήμων, σε άλλους ΟΤΑ που έχουν ελλείψεις;
"Η ΠΟΕ ΟΤΑ συμφωνεί με τις μετατάξεις, όπως προβλέπονταν στον προ του μνημονίου νόμο, ο οποίος τις επέτρεπε. Δεν χρειαζόταν το μνημόνιο και η διαθεσιμότητα – απολύσεις".
11 Με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα, η εφαρμογή της διαθεσιμότητας δίνει στους ΟΤΑ τη δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, με το προσωπικό που απομένει;
"Με το προσωπικό που απομένει μετά τη διαθεσιμότητα – απολύσεις, οι δήμοι θα αντιμετωπίσουν μεγάλα λειτουργικά προβλήματα".
12 Οι αυτοδιοικητικοί πώς αντιμετωπίζουν από την πλευρά τους αυτή την διαμορφούμενη κατάσταση;
"Οι εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών, όπως εκτιμώ, κατανοούν πλήρως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και γι’ αυτό συντάσσονται με τις απόψεις μας και τους έχουμε αρωγούς στις προσπάθειές μας".
13 Οι κινητοποιήσεις των υπαλλήλων στους δήμους δεν συνιστούν ταλαιπωρία για τους δημότες, που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν;
"Πραγματικά, πιστεύω ότι για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να ταλαιπωρούνται οι δημότες, αλλά μια επιτυχής έκβαση του αγώνα μας τελικά, θα τους ωφελήσει, τόσο ποιοτικά, όσο και οικονομικά στο μέλλον".
14 Οι νέες αρμοδιότητες με τις οποίες επιφορτίζονται οι ΟΤΑ από 1ης Ιανουαρίου 2013, μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από μια αναδιάρθρωση του προσωπικού των δήμων;
"Από τη στιγμή που υπάρχει ήδη έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα, οι διοικητικές υπηρεσίες και το πράσινο, νομίζω ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση θα είναι προβληματική".
15 Υπάρχουν, τελικά, υπάλληλοι "δύο ταχυτήτων" στο δημόσιο τομέα, τον ευρύτερο ή τον πιο στενό; Μένουν πράγματι κάποιοι υπάλληλοι αλώβητοι από τα μέτρα;
"Εμείς είμαστε της λογικής ότι η θέση των υπαλλήλων σε όλον το δημόσιο τομέα πρέπει ολοένα να βελτιώνεται, όπως και ότι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Ποτέ δεν θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δυσχερέστερη τη θέση των άλλων για τη δική μας ικανοποίηση".
16 Το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανακούφιση δημοτικών υπαλλήλων που ενδεχομένως βρίσκονται -εμφανώς- σε δύσκολη οικονομική κατάσταση;
"Το Σωματείο μας πάντα είναι αρωγός στους συναδέλφους που έχουν προβλήματα και ιδιαίτερα όταν αυτά σχετίζονται με την υπαλληλική τους ιδιότητα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και τώρα".
17 Τι απαντάτε στην θέση που κατά καιρούς εκφράζεται, ότι το κλίμα στο Σωματείο διαμορφώνει ο Δήμος Καλαμάτας, με τους ΟΤΑ της περιφέρειας του νομού να περνούν σε δεύτερη μοίρα;
"Στις συνελεύσεις καλούνται τα μέλη του Σωματείου από όλον το νομό. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες που να είναι εφικτή η παρουσία όλων, ιδιαίτερα για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ της περιφέρειας. Εκτιμάμε ότι το έχουμε πετύχει".
18 Το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας αποτελεί κάτι σαν παράδοση. Θεωρείτε ότι η πρακτική αυτή της συνεργασίας, με την καλή έννοια, βοηθά στην προώθηση και επίλυση των ζητημάτων των υπαλλήλων;
"Θεωρώ ότι η συνεργασία όλων των δημοτικών υπαλλήλων, έχει τόσο καλύτερα αποτελέσματα στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, όσο και στη συσπείρωση των υπαλλήλων. Νομίζω ότι η πράξη μάς δικαίωσε για τις προσπάθειές μας στον σκοπό αυτό".
19 Πώς βλέπετε, με τα σημερινά δεδομένα, να διαγράφεται το άμεσο μέλλον στην τοπική αυτοδιοίκηση;
"Τόσο στην αυτοδιοίκηση, όσο και στην κοινωνία γενικότερα, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα με την ουσιαστική κατάργηση της μεσαίας τάξης".
20 Ποια ευχή θα θέλατε να κάνετε, μιας και βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;
"Θα ήθελα να ευχηθώ, σε όλον τον κόσμο, υγεία πρώτα απ’ όλα και οι επιθυμίες τους  -αν είναι δυνατόν- να γίνουν πραγματικότητα. Στους κρατούντες εύχομαι να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη Ελλάδα με απαξιωμένους Ελληνες".
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Σπύρος Σαρδέλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα και η καταγωγή του είναι από το Διαβολίτσι. Σπούδασε στο Πολιτικό – Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται 23 χρόνια στον Δήμο Καλαμάτας, όπου σήμερα είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Ταμείου των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου. Εχει αναπτύξει συνδικαλιστική δράση και είναι πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας. Είναι παντρεμένος με τη Στασινή Σκαφιδά και έχουν δύο παιδιά, τον Γιάννη και την Ελένη.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER