Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 15:18

Την επέμβαση εισαγγελέα για το νερόζ ητεί ο Σ. Χατζηχαραλάμπους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Με αφορμή το συνεχιζόμενο πρόβλημα της έλλειψης υδροδότησης χωριών και οικισμών του Δήμου Γυθείου, ο δήμαρχος της περιοχής Συμεών Χατζηχαραλάμπους απέστειλε αναφορά διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γυθείου. Στην εν λόγω αναφορά ζητά την άμεση επέμβαση της εισαγγελέως Πρωτοδικών για την επίλυση του θέματος, τονίζοντας ότι αιτία του προβλήματος είναι η "περίεργη, έως και παράνομη κατασκευή των αγωγών εξόδου που υδροδοτούν ο ένας τον Δήμο Οιτύλου και ο άλλος τον Δήμο Γυθείου".
Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους καταγγέλλει "το πρόβλημα της πλημμελούς, έως και αδύνατης υδροδότησης των χωριών και οικισμών του δήμου μας, που υδροδοτούνται από το Σύνδεσμο Υδρευσης Δήμων Γυθείου, Ανατολικής Μάνης, Οιτύλου και Σμύνους, μέσω του φρεατίου διανομής Σκαμνακίου (τοπικό διαμέρισμα Μαραθέας, Δροσοπηγής, Καρυούπολης, Χωσιαρίου και επικουρικά Καλυβίων, Σκουταρίου και Νεοχωρίου)". Αναφερόμενος μάλιστα στο φρεάτιο διανομής, ο δήμαρχος Γυθείου αναφέρει την πληροφορία ότι "υπάρχει μια περίεργη κατασκευή, όπου ο ένας αγωγός εξόδου προς το Δήμο Οιτύλου είναι τοποθετημένος είκοσι περίπου εκατοστά πάνω από τον πυθμένα του φρεατίου, ενώ ο άλλος προς το Δήμο Γυθείου είναι τοποθετημένος εξήντα εκατοστά περίπου πάνω από τον πυθμένα του φρεατίου. Η τεχνική αυτή κατασκευή, παρόλο που τυγχάνει των αρμόδιων εγκρίσεων (όπως της ΤΥΔΚ), θεωρώ ότι έγινε το 2006 σκόπιμα, παράνομα, καταχρηστικά και πέρα από κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Κι όλα αυτά διότι για να "κυλήσει" το νερό στο δεύτερο αγωγό (αυτόν προς το Δήμο Γυθείου) θα πρέπει η στάθμη του ύδατος στο φρεάτιο διανομής να ξεπεράσει και να ανέβει πολύ πιο πάνω από τον πρώτο αγωγό".
Εξιστορώντας την εξέλιξη της υπόθεσης, ο κ. Χατζηχαραλάμπους σημειώνει ότι "ως μέλος από τον Ιανουάριο του 2010 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υδρευσης, όταν πληροφορήθηκα την "περίεργη" αυτή κατασκευή, σχεδόν αμέσως ζήτησα από τον πρόεδρο του Συνδέσμου να εξετάσει την δυνατότητα τακτοποίησης του ύποπτου, κατά την άποψη μου, έργου. Μάλιστα στην ιδιαίτερα έντονη διαμαρτυρία μου δέχθηκα τη διαβεβαίωσή του ότι το θέμα θα μελετηθεί και θα αποκατασταθεί σύντομα, οπωσδήποτε προτού φτάσει το καλοκαίρι, όπου ως γνωστό, αυξάνεται ο πληθυσμός στα χωριά μας και το πρόβλημα της πλημμελούς έως αδύνατης υδροδότησης γίνεται έντονα αισθητό. Το τελευταίο διάστημα υποχρεώθηκα, κατόπιν της ατέρμονης αναμονής να τακτοποιηθεί ή έστω να δρομολογηθεί η τακτοποίηση του θέματος, να καταθέσω και να ζητήσω να καταγραφεί η σχετική μου τοποθέτηση στα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου. Ομως οι μέρες περνούσαν, τα προβλήματα αυξάνονταν και διογκώνονταν χωρίς να φαίνεται ότι κάτι βελτιώνεται".
Ο κ. Χατζηχαραλάμπους εκφράζει στη συνέχεια την απογοήτευσή του καθώς "το μόνο που πέτυχαν οι πιέσεις μου προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ήταν η προσπάθειά του να με καθησυχάσει ότι "διερευνάται το θέμα από τον τεχνικό του Συνδέσμου και κάποιον εργολάβο με μετρήσεις στο δίκτυο". Οπως όμως μαθαίναμε, δεν κατέληγαν σε καμία πρακτική και ουσιώδη λύση του προβλήματος, αλλά απλά καταγραφόταν ότι από τις πηγές της Αγίας Μαρίνας έως τη Μέλισσα, μέσα δηλαδή στα όρια του Δήμου Σμύνους, χάνονταν 80 κυβικά μέτρα νερό την ώρα, δηλαδή 2 χιλιάδες κυβικά μέτρα την ημέρα, ποσότητα που, αν δεν χανόταν, θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής".
Στην αναφορά επίσης σημειώνεται συγκεκριμένο περιστατικό όπου "την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010 είχα τη διαβεβαίωση ότι γινόταν έλεγχος από τον τεχνικό του Συνδέσμου, έγινε ρύθμιση των ενδιάμεσων διακοπτών (βανών) του δικτύου και από τις μεσημβρινές ώρες το νερό θα αρχίσει να ρέει και προς τον κλάδο του Δήμου Γυθείου από το φρεάτιο Σκαμνακίου. Ομως τις βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας διαπιστώθηκε ότι το νερό μέχρι τις 7.45 το απόγευμα δεν είχε φτάσει στην δεξαμενή διανομής (Χωσιαρίου), αντίθετα, από το φρεάτιο όλη η ποσότητα που υπήρχε κατευθυνόταν από τον αγωγό εξόδου προς το Δήμο Οιτύλου. Την επομένη ημέρα γύρω στις 6.40 το πρωί, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση παρέμενε σχεδόν ίδια. Κι όλα αυτά παρόλο που με προηγούμενο έγγραφό μου προς το Σύνδεσμο είχα επισημάνει ότι θα προσφύγω όπου χρειάζεται, για να προασπίσω τα συμφέροντα του δήμου και να πάψει η κοροϊδία σε βάρος των δημοτών του Γυθείου, αλλά δεν προχώρησα, καθώς πείσθηκα ότι το θέμα «τακτοποιείται»".   
Κρίνοντας πλέον την κατάσταση ως έχει σήμερα, ο κ. Χατζηχαραλάμπους καταλήγει δηλώνοντας ότι "ενώ πέρασαν οι δύσκολες ημέρες του Αυγούστου και εξακολουθεί να υφίσταται το πρόβλημα, δεν είναι δυνατόν να παραμείνω αδιάφορος και να μην καταθέσω αρμοδίως τη διαμαρτυρία μου. Για την επίλυση λοιπόν του προβλήματος αλλά κυρίως για την προάσπιση των συμφερόντων του δήμου και δη των κατοίκων των χωριών Δροσοπηγή, Βαθύ, Χωσιάρι, Καρυούπολη, Αγερανός, Μαραθέα κι άλλων οικισμών, εκ των οποίων κάποιοι έχουν περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες να δουν νερό να τρέχει στη βρύση τους, υποχρεώνομαι να καταθέσω την παρούσα αναφορά.
Ζητώ επίσης την άμεση επέμβασή σας για την τακτοποίηση του θέματος και ταυτόχρονα υποχρεώνομαι να εξετάσω τη δυνατότητα ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να υποχρεωθεί ο Σύνδεσμος Υδρευσης για την άμεση και επείγουσα ρύθμιση του προβλήματος. Είτε με άμεσο και κατεπείγον έργο για την επανατοποθέτηση των αγωγών εξόδου στο ίδιο ύψος (και διαφορετικού ίσως διαμετρήματος προς κάθε κλάδο), είτε με τη ρύθμιση (μερικό κλείσιμο) του διακόπτη στη μια έξοδο που παίρνει όλο το νερό, είτε με απευθείας σύνδεση της γεώτρησης Σκαμνακίου στον αγωγό του κλάδου του Δήμου Γυθείου, είτε με οποιοδήποτε άλλο τεχνικό τρόπο μπορεί να υποδειχθεί αρμοδίως".

Παναγιώτα Ντίντα

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER