Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013 04:48

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιάν. Καμβυσίδη: "Οχι απολύτως νόμιμη" η διαχείριση απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον

"Οχι απολύτως νόμιμη" χαρακτήρισε για μία ακόμα φορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα ο τ. αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Καμβυσίδης, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής.
Ο πιο πάνω χαρακτηρισμός έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικά με την υπογραφή σύμβασης για τη μεταφόρτωση και μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου, μετά από σχετικές επισημάνσεις των μειοψηφιών - με τους Θόδωρο Μπρεδήμα και Δημήτρη Φαββατά από τη μείζονα να ψηφίζουν λευκό και το Σταμάτη Μπεχράκη από τις ελάσσονες να καταψηφίζει.
Ειδικότερα, από την πλευρά των μειοψηφιών κατηγορήθηκε η δημοτική αρχή ότι για 7 χρόνια, όπως είπε ο Θ. Μπρεδήμας, δεν έχει σταθεί ικανή να δώσει λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και για την εμμονή της, σύμφωνα με τον Στ. Μπεχράκη, να αγνοεί τις δυνατότητες της ΜΟΛΑΚ.



ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΜΟΛΑΚ

"Παραλάβατε μια έτοιμη υποδομή και με τη στάση σας την απαξιώσατε" σημείωσε ο Στ. Μπεχράκης, που αρνήθηκε -όπως διατύπωσε ο επί των Οικονομικών αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών- ότι υπάρχει μελέτη που καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία της μονάδας, προσθέτοντας ότι παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του δημάρχου, η επίμαχη αυτή μελέτη δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η όλη διαδικασία μεταφόρτωσης και μεταφοράς των απορριμμάτων έχει νομικά κωλύματα, αφού, όπως είπε, δεν φαίνεται ο εργολάβος να προσκομίζει αποδεικτικά από τους χώρους στους οποίους αποθέτει τα σκουπίδια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας:
"Δεν ασκείται έλεγχος πού πηγαίνουν τα σκουπίδια. Οταν ως δήμος δεν ζητούμε παραστατικά από τον εργολάβο για τον χώρο διάθεσης, του δίνουμε το δικαίωμα για αδικαιολόγητο πλουτισμό" υποστήριξε ο Στ. Μπεχράκης.
Παράλληλα, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, επικρίθηκε η απροθυμία -όπως ειπώθηκε- της δημοτικής αρχής να διαθέσει έγγραφα που από πέρυσι τον Οκτώβριο έχει αιτήσει ο Δ. Φαββατάς σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.
"Υπάρχουν και έγγραφα που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν" αντέτεινε ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών Παύλος Μπουζιάνης, ενώ -όπως και ο Γιάννης Καμβυσίδης νωρίτερα- υποστήριξε ότι ο Δ. Φαββατάς έχει επανειλημμένα κληθεί στο Τμήμα Καθαριότητας για να λάβει γνώση των εν λόγω εγγράφων: "Γιατί δημιουργείτε θέμα εκ του μη όντος;" κατέληξε ο Π. Μπουζιάνης.
"Τα έγγραφα θα τα δώσετε μια και καλή, μετά από εισαγγελική παραγγελία" παρενέβη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας.
Πάντως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, διευθυντής Καθαριότητας και Αμαξοστασίου, είπε ότι υπάρχουν έγγραφες βεβαιώσεις σχετικά με την διάθεση των απορριμμάτων. Χαρακτήρισε ωστόσο "λεπτό" το όλο ζήτημα και υπενθύμισε ότι ο ίδιος είναι υπηρεσιακός παράγοντας και δεν μπορεί να εμπλακεί σε πολιτικούς χειρισμούς.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤΑΤΟΥΛΗ;

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Δημήτρης Μπούχαλης έδειξε να "φωτογραφίζει" τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ως υπαίτιο της κατάστασης, αλλά και της οικονομικής αφαίμαξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο που συνεπάγεται για το Δήμο Καλαμάτας η μεταφορά των απορριμμάτων:
"Λύση για τα απορρίμματα υπάρχει, μέχρι να ολοκληρωθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, αλλά απαιτεί πολιτική γενναιότητα. Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δύο φορές κήρυξε τον Δήμο Πύργου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άνοιξε τις χωματερές. Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει αντίστοιχη πολιτική γενναιότητα για να ανοίξει και πάλι η Μαραθόλακκα" σημείωσε ο Δ. Μπούχαλης.
Πάντως, ο αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος επέκρινε τις μειοψηφίες για πλασματικό οικολογικό ενδιαφέρον: "Δεν μιλά κανείς όταν άλλοι δήμοι διαθέτουν τα σκουπίδια τους δίπλα στη θάλασσα, και παλιότερα όταν άλλοι καποδιστριακοί δήμοι δεν γνώριζαν καν πού μεταφέρονταν τα σκουπίδια τους" είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια στιγμή παρατήρησε ότι οι μειοψηφίες εμμένουν να υποβαθμιστεί περαιτέρω η περιοχή του Ασπροχώματος, υποστηρίζοντας ότι η ΜΟΛΑΚ μόνο μέρος από τον όγκο των σκουπιδιών της Καλαμάτας μπορεί να επεξεργαστεί.
Ο Νίκος Μπασακίδης παρατήρησε ότι η ΜΟΛΑΚ δεν προβλέπεται στον εγκεκριμένο περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ ο Γιάννης Καμβυσίδης πρόσθεσε ότι η μονάδα έκλεισε το 2003 με δικαστική απόφαση - "που αφορούσε όμως την εναπόθεση χύδην απορριμμάτων στον περιβάλλοντα χώρο της", αντέτεινε ο Στ. Μπεχράκης.
Β.Γ.Μ.