Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 15:59

«Εφικτός ο συνδυασμός βιομηχανικής και πολιτιστικής ανάπτυξης»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


«Ο συνδυασμός ισόποσης βιομηχανικής ανάπτυξης και πολιτιστικής αξιοποίησης μνημείων και φυσικών τοπίων του λεκανοπεδίου είναι εφικτός», σημειώνει ο υποψήφιος δήμαρχος για το νέο Δήμο Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης, σε συνέντευξή του στην «Ε».
Ο τέως δήμαρχος παράλληλα κάνει λόγο για «αποτυχίες και υπαναχωρήσεις» των απερχόμενων δημοτικών αρχών, τις οποίες κατηγορεί επίσης για «αστοχίες, ανοργανωσιά και εμφανή υστέρηση τόσο στην πρόληψη όσο και στην άμεση δράση», ως προς τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Την ίδια στιγμή δηλώνει έτοιμος και με ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να προωθήσει αναπτυξιακά το νέο δήμο. «Τόσο το ενεργειακό κέντρο του λεκανοπεδίου όσο και οι πολιτιστικοί θησαυροί μας είναι εξίσου απαραίτητα για την πρόοδο του δήμου μας», σημειώνει χαρακτηριστικά, επικαλούμενος και την εμπειρία του από τη 12χρονη θητεία του ως δημάρχου.
Καταλήγοντας, ο Σπύρος Τσιριγώτης δηλώνει ότι τον τιμά η στήριξη που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπό του, τονίζει όμως ότι ακόμα πιο σημαντικό παράγοντα για τον ίδιο αποτελεί «η συμπαράσταση, η υποστήριξη και η αγάπη των φίλων συμπολιτών μου, που όλα αυτά τα χρόνια με κοιτούν και τους κοιτώ στα μάτια, πέρα από πολιτικές διαφορές και κομματικές περιχαρακώσει».


- Είστε υποψήφιος σε ένα δήμο με σημαντικές ιδιαιτερότητες, ενεργειακές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές. Πώς νομίζετε ότι μπορούν να συνδυαστούν τα στοιχεία αυτά για μια ισόρροπη ανάπτυξη;

«Είναι αλήθεια ότι ο νέος καλλικρατικός Δήμος της Μεγαλόπολης, Γόρτυνος και Φαλαισίας παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και ιδιάζουσες δυσκολίες, τόσες όσο λίγοι από τους 330 περίπου δήμους του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη. Και οι ιδιαιτερότητες αυτές αφορούν κυρίως την απαραίτητη σύζευξη, τη σύνδεση που πρέπει να κάνουμε σε δύο τομείς που εγγενώς είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι: από τη μία οι βαριές πολιτιστικές παρακαταθήκες ενός χαρακτηριστικού αρκαδικού τόπου και από την άλλη η σύγχρονη ενεργειακή/βιομηχανική ανάπτυξη.
Από την εμπειρία μου της 12χρονης δημαρχιακής μου θητείας αλλά και από τη συσσωρευμένη μου γνώση από την πολυετή και πολύπλευρη συνεργασία μου με πολλούς και ετερογενείς φορείς, επιστημονικούς, τεχνικούς και πνευματικούς, δίχως ενδοιασμό σας λέω ότι ο συνδυασμός ισόποσης βιομηχανικής ανάπτυξης και πολιτιστικής αξιοποίησης μνημείων και φυσικών τοπίων του λεκανοπεδίου είναι εφικτός. Και αυτό γιατί η δημοτική παράταξή μας και εγώ προσωπικά έχουμε από χρόνια κατασταλάξει -και δε χρειάζονταν οι πρόσφατες αποτυχίες και οι υπαναχωρήσεις των αντιπάλων μας να μας το διδάξει αυτό- ότι τόσο το ενεργειακό κέντρο του λεκανοπεδίου όσο και οι πολιτιστικοί θησαυροί μας είναι εξίσου απαραίτητα για την πρόοδο του δήμου μας. Το πρώτο θα μας δώσει, όπως δεκαετίες τώρα, το ζην. Το δεύτερο, το ευ ζην. Αρκεί να υπάρχει η βούληση και η γνώση.
Η παράταξή μας και θέλει και ξέρει πώς να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα, και παρά τα 4 χαμένα χρόνια της αυτοδιοικητικής απραξίας, οι ευκαιρίες θα υπάρξουν βασικά μέσα από τις χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ και του ΕΑΠ. Η παράταξή μας είναι έτοιμη και σε ιδέες και σε ανθρώπους να κινηθεί προς αυτόν τον διττό στόχο: οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη σωστή λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ, με σύγχρονη πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση των φυσικών και αρχαιολογικών/ιστορικών μνημείων μας».

- Οι πυρκαγιές του 2007 επέφεραν φυσική καταστροφή και συντέλεσαν στην περαιτέρω ερήμωση των οικισμών. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση;

«Οι πυρκαγιές του 2007 ήταν πράγματι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που έπληξε κυρίως τη Φαλαισία, την περιοχή μας, τα τελευταία 50 έτη. Και λυπούμαι που είμαι αναγκασμένος να θυμίσω ότι το μέγεθος της καταστροφής το μεγάλωσαν οι αστοχίες, η ανοργανωσιά και η εμφανής υστέρηση, τόσο στην πρόληψη όσο και στην άμεση δράση των τότε δημοτικών αρχών. Οι δημότες μας δεν θέλουν να ξαναζήσουν παρόμοια καταστροφή.
Στις περιοχές που επλήγησαν, η οικονομική  δραστηριότητα περιστρεφόταν γύρω από τη γεωργία-κτηνοτροφία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια στροφή σε αγροτουριστικές δραστηριότητες. Επειδή υπάρχει ο φόβος περαιτέρω ερήμωσης με τη δημιουργία ρεύματος εσωτερικής μετανάστευσης και για αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, θα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα όπως:
Αποκατάσταση της βιωσιμότητας των  οικισμών με κατασκευή δικτύων υποδομών, αποκατάσταση των κατοικιών και των βοηθητικών εγκαταστάσεων (αποθήκες, ποιμνιοστάσια, μηχανήματα) που η χρηματοδότησή τους από το κράτος έχει καθυστερήσει εγκληματικά, καθορισμός χώρων βόσκησης χωρίς να ζημιώνεται η φυσική αναγέννηση του δάσους, η οικονομική στήριξη με πιστωτικές διευκολύνσεις του εμπορικού κόσμου κ.λπ.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο αποκατάστασης που έχουμε επεξεργαστεί σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς αλλά και τους ίδιους τους κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων».

- Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο λεκανοπέδιο κι οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι επιστημονικά καταγεγραμμένα γεγονότα. Θεωρείτε ότι αρκούν μερικά αντισταθμιστικά οφέλη για να μηδενίσουν τις χρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής;

«Είναι κοινή παραδοχή ότι η κατασκευή και λειτουργία του ενεργειακού κέντρου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία, όχι μόνο του λεκανοπεδίου και της Αρκαδίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα όμως δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα, συνυφασμένα με τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ, όπως η ρύπανση και η μόλυνση, που δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί και αποτελούν τροχοπέδη για την πορεία της περιοχής μας, ώστε σήμερα να μιλούμε για εφήμερη ανάπτυξη και αβέβαιο μέλλον.
Ετσι λοιπόν, τα όποια  αντισταθμιστικά οφέλη, όπως για παράδειγμα το ΕΑΠ που θεσμοθετήθηκε μετά από αγώνες και διεκδικήσεις το 1997, δεν μηδενίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής των κάτοικων - μπορούν όμως, αν αξιοποιηθούν κατάλληλα, να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις και να βοηθήσουν στη περαιτέρω ανάπτυξη του δήμου».

- Πολλά μικρά χωριά, απομακρυσμένοι οικισμοί, η υστέρηση στην αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του 2007 αποτελούν κοινό τόπο για τους τρεις συνενούμενους δήμους. Πιστεύετε ότι ο νέος, ακόμα μεγαλύτερος, Δήμος Μεγαλόπολης θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα αυτά τα ζητήματα από τους μικρότερους καποδιστριακούς, ΟΤΑ;

«Ενα από τα κύρια αιτούμενα της νέας εποχής που ανοίγει η ομολογουμένως, φιλόδοξη αυτοδιοικητική τομή του καλλικράτη, είναι και ο στόχος οι νέοι δήμοι να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και επαρκείς στη λύση προβλημάτων που οι παλαιότεροι μικρότεροι δήμοι αδυνατούσαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και τελεσφόρα.
Ο νέος Δήμος Μεγαλόπολης, με τους κατάλληλους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, θα μπορεί μέσα από τις  αρμοδιότητες που εκχωρούνται, να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά, όχι μόνο τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές, αλλά και να τις αξιοποιεί προς όφελος του πολίτη με επίγνωση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων».

- Εχει σημασία για σας -κι αν ναι, τι ρόλο νομίζετε ότι θα παίξει- μια ενδεχόμενη στήριξή σας από πολιτικούς φορείς;

«Η παράταξή μας και εγώ προσωπικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση  έχουμε την αποδοχή και τη στήριξη πολιτικών φορέων, σωματείων, πολιτικών και αυτοδιοικητικών προσώπων και συλλόγων. Σας θυμίζω πως μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η στήριξη στον συνδυασμό μας από το ΠΑΣΟΚ, στήριξη που με τιμά προσωπικά ιδιαίτερα.
Οπως και να ’ναι πάντως, εγώ σε όλους τους πολιτικούς αγώνες που έχω δώσει, κατά κύριο λόγο στηρίχτηκα στη συμπαράσταση, στην υποστήριξη και στην αγάπη των φίλων συμπολιτών μου, που όλα αυτά τα χρόνια με κοιτούν και τους κοιτώ στα μάτια, πέρα από πολιτικές διαφορές και κομματικές περιχαρακώσεις. Ολα αυτά τα χρόνια αυτοί με έχουν τιμήσει. Σε αυτούς θα στηριχτώ κι αυτή τη φορά».

 

Συνέντευξη στον
Βασίλη Μπακόπουλο

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER