Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 04:39

Δήμος Καλαμάτας: Μάχη στην επιτροπή για την ανάπλαση στο λιμάνι

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Μάχη στην επιτροπή για την ανάπλαση στο λιμάνι

Ενταση και οξείς τόνοι επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, στη συζήτηση για την προσφυγή του δήμου εναντίον της απόφασης με την οποία το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας απέρριψε την πρόταση της δημοτικής αρχής για ανάπλαση της χερσαίας ζώνης του προλιμένα.
Η άσκηση προσφυγής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς η μείζων μειοψηφία -Θ. Μπρεδήμας και Δημ. Φαββατάς- καταψήφισε, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση -Τάσος Νιάρχος- ψήφισε λευκό.
Εντονη ήταν η λογομαχία μεταξύ του αντιδημάρχου Θανάση Ηλιόπουλου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρου Μπρεδήμα. "Δικηγόρο" του Λιμενικού Ταμείου, "που κάνει μαθήματα δημοκρατίας κάθε φορά που ο δήμαρχος προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα της πόλης", χαρακτήρισε ο πρώτος τον δεύτερο. Ο οποίος απάντησε ότι "δεν δέχεται μαθήματα από ανεπαρκείς υπερασπιστές του δημάρχου και κατ’ επάγγελμα υβριστές", μιλώντας παράλληλα για "αυταρχική" συμπεριφορά του Π. Νίκα.
Ο Τ. Νιάρχος από την πλευρά του δήλωσε ότι, ενώ από την μια πλευρά το Λιμενικό Ταμείο χαρακτηρίζει "αφερέγγυο" τον δήμο ως προς τις υποχρεώσεις του, από την άλλη ο δήμαρχος δεν απαντά και επιλέγει να κάνει αναφορές σε μεμονωμένα μέλη της διοίκησης του εν λόγω φορέα.
Ο πρόεδρος της επιτροπής -αντιδήμαρχος επί των οικονομικών Παύλος Μπουζιάνης- είπε ότι η επιτροπή δεν έχει δυνατότητα να ερμηνεύσει τις δηλώσεις του δημάρχου. Απέρριψε τις επικρίσεις περί αυταρχικής συμπεριφοράς του δημάρχου και σημείωσε ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα του δήμου να προσφύγει κατά της απόφασης του Λιμενικού Ταμείου, καλώντας τα μέλη της επιτροπής να υπερψηφίσουν την άσκηση της εν λόγω προσφυγής.



ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ…

Ο παριστάμενος στη χθεσινή συνεδρίαση επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε από την πλευρά του ότι ο δήμαρχος, αντί να ζητεί εξηγήσεις από εκπροσώπους φορέων για τη θέση τους, θα έπρεπε ο ίδιος να δίνει εξηγήσεις γιατί δεν έχει υπάρξει ουσιαστική συζήτηση του θέματος της ανάπλασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
"Ηρθε το θέμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και ψηφίστηκε μόνο από τη δημοτική πλειοψηφία, αντί να γίνει συζήτηση στο Σώμα, με την παρουσία και των μελετητών" σημείωσε ο Στ. Μπεχράκης, καλώντας τη δημοτική αρχή να συζητηθεί επί της ουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανάπλασης στον προλιμένα.
Ας σημειωθεί ότι μετά την λήξη της συνεδρίασης, ο Θ. Ηλιόπουλος εμφάνισε την αλληλογραφία μεταξύ του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπου το υπουργείο καλεί το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας να προχωρήσει στην απογραφή των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων στα υπό σύσταση δημοτικά Λιμενικά Ταμεία του νομού μας.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η διαδικασία αυτή έχει καθυστερήσει σημαντικά με υπαιτιότητα -όπως υποστήριξε- της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο μεταξύ, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, σφοδρή ήταν από τη μείζονα μειοψηφία η κριτική προς τον δήμαρχο για το ζήτημα του Λιμενικού Ταμείου.
Ο Θ. Μπρεδήμας, ειδικότερα, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το ύφος των δηλώσεων και γενικότερα "αυταρχική" τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα: "Είναι αντιδημοκρατικός ο τρόπος που αντιμετώπισε την απόφαση του Λιμενικού Ταμείου. Δεν θα είναι ''αεί άρχων'', θα πρέπει να σέβεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί μαζί τους" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας καυτηρίασε την επίθεση -όπως είπε- του δημάρχου εναντίον του Λιμενάρχη Καλαμάτας "και κατά πάντων", αλλά και την απουσία του Π. Νίκα από την κοπή της πίτας στο Λιμενικό Ταμείο, ανήμερα των Θεοφανίων.
Επικριτικός ήταν και ο Δ. Φαββατάς, ο οποίος χαρακτήρισε "απαράδεκτη" τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας, "να ζητεί εξηγήσεις από φορείς για την ψήφο των εκπροσώπων τους. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές" κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Τ. Νιάρχος από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" υπερθεμάτισε του δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει -όπως είπε- να έχουν τα δάση και ο αιγιαλός, προς τα οποία η πρόσβαση πρέπει να παραμείνει ανεμπόδιστη και η όποια διαχείρισή τους να υπάγεται σε δημόσιο φορέα.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER