Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 16:03

Με υποψήφιο τον Β. Γιόκαρη κατεβαίνει η “Μαντινειακή Συμπολιτεία”

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Βασίλης Γιόκαρης αναδείχτηκε επικεφαλής του εκλογικού συνδυασμού της "Μαντινειακής Συμπολιτείας" και θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Tρίπολης στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Η ανάδειξή του μάλιστα έγινε με ανοιχτή διαδικασία και με πολυπληθή συμμετοχή πολιτών σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης. Στην δε ομιλία του ο Τεγεάτης Βασίλης Γιόκαρης (φυσικός, μηχανικός μεταλλουργός και σύμβουλος επιχειρήσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) έθιξε τους βασικούς πυλώνες του προεκλογικού προγράμματος της "Μαντινειακής Συμπολιτείας", αναφέροντας μεταξύ άλλων και την ανάγκη παρεμβάσεων στην οικονομία, τις υποδομές και τις επενδύσεις στην περιοχή: "Η πρωτόγνωρη και πολύπλευρη κρίση που έχει προσβάλει και την τοπική κοινωνία μας, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ριζική αλλαγή πορείας, για αναπροσανατολισμό και για αναγέννηση στον τόπο μας. Η "Μαντινειακή Συμπολιτεία" κατέρχεται στις επικείμενες εκλογές με τις παρακάτω βασικές στρατηγικές κατευθυντήριες επιλογές:
1. Την οργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία του νέου δήμου, στα πλαίσια του "Καλλικράτη" και των δυσμενέστατων οικονομικών εξελίξεων, για την εξυπηρέτηση των δημοτών και του κοινωνικού συνόλου.
2. Την παρέμβαση στους θεσμούς και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο τη διάσωση του τοπικού και αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της:
- Οχι στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας και διοίκησης.
- Ενεργοποίηση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά του τόπου τους.
- Δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της δημοτικής αρχής και των δημοτών.
- Ουσιαστικός, κοινωνικός και θεσμικός έλεγχος αιρετών και υπαλλήλων. Δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα προς υπεράσπιση, αλλά και ευθύνες και υποχρεώσεις που οφείλουμε να αναλαμβάνουμε.
3. Την οικολογική στροφή στην οικονομία, στις υποδομές και στις επενδύσεις, με τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Μια αγροτική οικονομία με βιοκαλλιέργειες, τοπικά προїόντα ονομασίας προέλευσης, αυτοοργάνωση των παραγωγών σε συνεργατικές οντότητες στην παραγωγή, στην εμπορία και στη διάθεση των προїόντων τους. Τη δημιουργία, με πρωτοβουλία και συμμετοχή του δήμου, μιας μόνιμης επιτροπής από επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, με στόχο τη διεύρυνση της αγοράς για τη διάθεση των ντόπιων αγροτικών προїόντων.
- Αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του τόπου μας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταїκοί σταθμοί κ.ά) καθώς και την εφαρμογή, με πρωτοβουλίες και του δήμου, ποικίλων μέτρων και δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
- Πρώτιστο μέλημα του νέου δήμου, να υπάρξει επιτέλους διαχείριση των στερεών απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, λιπασματοποίηση -κομποστοποίηση, υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών.
- Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, χρήσεις γης, δάση - αλσύλια - αστικό πράσινο - υγροβιότοποι, κυκλοφοριακό κ.ά).
- Οικολογική και κοινωνικά συμβατή διαχείριση των υδατικών πόρων.
- Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ανάπτυξη των μορφών του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού. Τα πλεονεκτήματα μάλιστα από αντίστοιχες οικονομικές δραστηριότητες θα είναι πολλά, όπως η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, η κατανομή του οικονομικού οφέλους σε περισσότερους και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, αλλά κι η διάσωση κι η αναζωογόνηση της υπαίθρου.
4. Την υπεράσπιση και φροντίδα των δημόσιων χώρων και αγαθών (δάση, νερά, δημόσια εδάφη, αλσύλια, αστικό πράσινο, αλλά και οι παροχές υγείας, κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας κ.ά) από την υποβάθμιση, την καταπάτηση, τη ρύπανση και  την εμπορευματοποίηση.
Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν με την συμμετοχή τους την ανάδειξή μου σε επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας. Πρώτα απ’ όλα όμως τους ευχαριστώ για την υποστήριξη στην κοινή προσπάθειά μας. Μακριά από κομματικά χρίσματα και εναγκαλισμούς, οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις του τόπου μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του εγχειρήματός μας. Θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε δημόσιο διάλογο με τους συμπολίτες μας και θα ενσωματώσουμε στο εκλογικό μας πρόγραμμα, που ήδη επεξεργαζόμαστε με τις θεματικές ομάδες εργασίας που έχουμε συστήσει, κάθε πρότασή τους που θα κρίνουμε εποικοδομητική για τη διαμόρφωση του οράματος για το αύριο  αυτού του τόπου. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε να εμπνεύσουμε τους συνδημότες μας με την αξιοπιστία του δημόσιου λόγου μας και την αποτελεσματικότητα των έργων μας, να στηριχτούμε σε συλλογικές αξίες ανθρωπιάς, παραγωγής και προσφοράς για το καλό της τοπικής κοινωνίας, να ενεργοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν σε όλους τους Μαντίνειους και να τολμήσουμε να πετύχουμε αυτό που φαντάζει αδύνατο: την αναστροφή πορείας για την αναγέννηση του τόπου μας".
Μετά την ομιλία του κ. Γιόκαρη ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις των παρευρισκομένων γύρω από σημαντικά ζητήματα, όπως οι συνθήκες που διαμορφώνονται στο νέο Δήμο Τρίπολης, αλλά και το νέο καθεστώς που δημιουργεί στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο ο νόμος "Καλλικράτης", όσο και η σοβαρότατη οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρη η χώρα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER