Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 10:30

Καταγγελίες Μπρεδήμα: "Πυροτέχνημα οι μειώσεις για τα δημοτικά τέλη"

Γράφτηκε από τον
Καταγγελίες Μπρεδήμα: "Πυροτέχνημα οι μειώσεις για τα δημοτικά τέλη"

Ως "πυροτέχνημα εν όψει του Τριωδίου" και "μη ουσιαστικές" χαρακτηρίζει τις μειώσεις που ανακοινώθηκαν στα δημοτικά τέλη από τον αντιδήμαρχο Παύλο Μπουζιάνη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας.



Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, ο Θ. Μπρεδήμας μίλησε ακόμα για "εξαγγελίες με…προπολεμικές ασπιρίνες", επισημαίνοντας ότι ακόμα και μετά από την πίεση της μείζονος μειοψηφίας για ουσιαστικές μειώσεις των δημοτικών τελών η δημοτική αρχή δεν προβαίνει παρά σε "ελάχιστες μειώσεις, σε μια εποχή που η φτώχεια κυριαρχεί κυρίως στα λαϊκά στρώματα".
Παράλληλα μίλησε για ανεπαρκή κοινωνική πολιτική, παρατηρώντας ότι "δήμοι μικρότεροι, με πολύ λιγότερα έσοδα, παράγουν μεγαλύτερο κοινωνικό έργο".
Η άποψη που ανέπτυξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ως προς τις μειώσεις των δημοτικών τελών, ήταν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ουσιαστικές -και να απευθύνονται στο σύνολο των δημοτών και όχι μόνο σε μια κατηγορία τους.
Ιδιαίτερα στάθηκε, εξ άλλου, στις "επιβαρύνσεις" -όπως είπε- των κατοίκων των τ. Δήμων Αριος και Θουρίας με την υποχρέωση καταβολής εκ μέρους τους αναδρομικά δημοτικών τελών, καταλογίζοντας στην δημοτική αρχή ότι δεν αντέδρασε στην απόρριψη -από την αποκεντρωμένη διοίκηση- απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για απαλλαγή των κατοίκων από τα εν λόγω τέλη.
Επιπλέον μειώσεις θα πρέπει, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, να έχουν υπάρξει και στα τέλη ύδρευσης από τη ΔΕΥΑΚ. Ο Θ. Μπρεδήμας χαρακτήρισε "δυσβάστακτα" τα τέλη ύδρευσης -"ιδιαίτερα για τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, ανέργους, μισθωτούς, συνταξιούχους και άτομα με ειδικές ανάγκες".
ΑΠΟ ΤΟ 2011
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι εξαγγελθείσες εκπτώσεις προς τις ευπαθείς ομάδες είναι αποφασισμένες από το 2011 σημειώνοντας ότι "δεν ακούσαμε ότι διευρύνθηκε η βάση των δικαιουμένων και αυτών των μικρών εκπτώσεων".
Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε σειρά δήμων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι -όπως είπε- "έχουν κάνει γενικευμένες εκπτώσεις σε όλους τους δημότες και όχι μόνον σε μια κατηγορία δημοτών".
Χαρακτηριστικά ανέφερε τους Δήμους Τρίπολης, Ναυπλίου, Κορίνθου, Θεσσαλονίκης, Αγίας Παρασκευής και Ιλίου.
"Πέρα από τις εξαγγελίες εντυπωσιασμού υπάρχει η ουσία και η ουσία δεν είναι να παρουσιάζει πλεονάσματα το ταμείο του δήμου, αλλά να πλεονάζουν οι προσφορές προς τους δημότες, χωρίς βεβαίως να κινδυνεύουν τα οικονομικά του δήμου" σημείωσε ο Θ. Μπρεδήμας.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, "δεν ακούσαμε συγκροτημένες προτάσεις, επαρκώς δικαιολογημένες, αλλά δίκην αποικιοκρατών κουβάλησε η δημοτική αρχή χάντρες και καθρεφτάκια  στους ιθαγενείς με αντάλλαγμα μια χούφτα ψήφους. Αυτό δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά μικροπολιτική κουτοπονηριά".
Αντιπαρέθεσε δε τις προτάσεις του συνδυασμού του, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, απαλλαγή 100% από τα δημοτικά τέλη για τους νέους επαγγελματίες όπως και για τα εκατέρωθεν της Αριστομένους καταστήματα για δύο χρόνια, κι ακόμα 100% απαλλαγή για τους μακροχρόνια άνεργους, τους άπορους, τις πολύτεκνες οικογένειες (με εισοδηματικά κριτήρια).
Πρότεινε επίσης απαλλαγή 50% -με βάση εισοδηματικά κριτήρια- για τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, και ισόποση απαλλαγή για τα καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου "που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος το 2012", όπως επίσης και για τα καταστήματα που έχουν μείωση εσόδων και κερδών πάνω από 30%.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER