Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 07:43

Καταρρέει σταδιακά ο μηχανισμός Τατούλη - Κλείνουν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί… διάδρομοι

Γράφτηκε από την
Καταρρέει σταδιακά ο μηχανισμός Τατούλη - Κλείνουν οι πολιτικοί και επικοινωνιακοί… διάδρομοι

Αναταραχή επικρατεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά και τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" για τις δραστηριότητες των εταιρειών της οικογένειας Τατούλη σε κατασκευαστικά έργα της περιοχής. Παρά το γεγονός ότι στα δημοσιεύματα δεν ετέθη ζήτημα νομιμότητας σχετικά με την ανάληψη έργων από τις εταιρείες που συμμετέχουν ο αδελφός και τα παιδιά του περιφερειάρχη, το "μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα" που εντόπισε η εφημερίδα προκάλεσε πανικό και σπασμωδικές ενέργειες.

Οσο περνά ο καιρός γίνεται φανερό ότι ο μηχανισμός Τατούλη έχει μείνει χωρίς πολιτικά ερείσματα και κινδυνεύει πλέον να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη. Μετράει ήδη 3 σοβαρές πολιτικές ήττες σε επίπεδο διαχείρισης, και η ανησυχία στο περιβάλλον του είναι έντονη καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και οι "διάδρομοι" που λειτουργούσαν έχουν πλέον κλείσει.

Με κυβερνητικές αποφάσεις:

• Τέθηκε τέλος στην υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας. Μια υπόθεση που δεν έφερε ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο κ. Τατούλης και διά της διολίσθησης προσπάθησε να πετάξει το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Της οποίας ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Αγγελάκας, απέρριψε τεκμηριωμένα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία λιγνιτωρυχείων.

• Με υπουργική παρέμβαση κόπηκαν τα 1,8 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για τη… διαφήμιση ενεργειών της Περιφέρειας σχετικά με τα σκουπίδια και περιορίστηκαν κάπου στα 140.000 ευρώ, όπως ορίζουν οι Κοινοτικοί κανονισμοί.

• Με υπουργική απόφαση επίσης, το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων θα εκτελεστεί από τους μηχανισμούς της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και όχι από το Ταμείο που είχε σκοπό να ιδρύσει ο κ. Τατούλης.

Για τα θέματα αυτά υπήρχε παρέμβαση του βουλευτή και πρώην περιφερειακού συμβούλου Θανάση Πετράκου, γεγονός που έχει κάνει έξαλλο τον περιφερειάρχη και το περιβάλλον του. Και αυτό γιατί διαπιστώνει ότι δεν μπορεί πλέον να κινείται ανεξέλεγκτα στο όνομα των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και στη λογική του "ανεξάρτητου κρατιδίου". Αυτό το διαμήνυσε άλλωστε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ. Αγγελάκας. Ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ότι "το κράτος θα βρίσκεται και θα ελέγχει". Το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρενέβη και στις 3 περιπτώσεις με αποφασιστικό τρόπο επιβεβαιώνει αυτή την επισήμανση και έχει προκαλέσει πανικό, γιατί πλέον είναι φανερό ότι έχουν χαθεί τα πολιτικά ερείσματα. Το κάλεσμα του κ. Αγγελάκα στον κ. Τατούλη για το έργο Σκούρα - Πυρί, "να κάνει το καθήκον του" με βάση και τις υποδείξεις του επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιτζή, δείχνει ότι στην κυβέρνηση "έχουν γνώση οι φύλακες" - γιατί πέραν των άλλων και οι καιροί είναι πονηροί.

Ως εκ τούτου το περιβάλλον Τατούλη αισθάνεται βαριά πλέον την πολιτική απομόνωση, την ίδια ώρα που δυσκολεύεται να συγκροτήσει μηχανισμούς μέσα από τη διαχείριση προγραμμάτων. Οι καταγγελίες της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" άνοιξαν ουσιαστικά ένα μεγάλο θέμα και δείχνουν ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός του κ. Τατούλη δεν μπορεί πια να τον στηρίξει στην κεντρική σκηνή.

Η ηγεσία της Περιφέρειας γνωρίζει ότι τώρα δεν απολαμβάνει εμπιστοσύνη στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά από τον πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν από την αρχή αντίθετος με την υποψηφιότητα Τατούλη. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση στην ιστορία των πρόσφατων δημοσιευμάτων είναι ενδεικτικό της ψυχρότητας των σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει με διάφορους τρόπους ότι ο κ. Τατούλης δεν μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξή της. Η παρέμβαση του κ. Αγγελάκα και ο "πολιτικός τσαμπουκάς" που έβγαλε στην πρόσφατη συνέντευξη για τον τρόπο που πολιτεύεται ο περιφερειάρχης, ήταν το πλέον ηχηρό μήνυμα. Και αυτό δεδομένων των ισχυρών δεσμών του κ. Αγγελάκα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο προσανατολισμός της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας για την Περιφέρεια είναι κατ’ αρχήν η υποστήριξη υποψηφιότητας υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματος, αλλά ακόμη είναι νωρίς για ονόματα καθώς υπάρχει μεγάλη πολιτική ρευστότητα.

Εν γνώσει όλων αυτών το επικοινωνιακό επιτελείο Τατούλη επιχειρεί σπασμωδικά να εκμεταλλευτεί το γενικότερο πολιτικό κλίμα για να δημιουργήσει "συμπάθειες" στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ως εκ τούτου βάλλει κατά του ΣΥΡΙΖΑ με εμφυλιοπολεμικούς όρους, ακόμη και για τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", καταλογίζοντας συνεργασία ανάμεσα στους… ορκισμένους εχθρούς για να πληγεί ο περιφερειάρχης.

Οι βολές όμως στη συνέχεια ήρθαν από τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας Μίλτο Χρυσομάλλη, ο οποίος με ανάρτηση στο Facebook υπενθύμισε ότι "ο πολιτικός έχει υποχρέωση να είναι και νόμιμος και ηθικός" και καταλόγισε "συμμοριτοπόλεμο" Τατούλη κατά της Νέας Δημοκρατίας, που έφερε στην κυβέρνηση το Γιώργο Παπανδρέου με αντάλλαγμα τη στήριξη του τελευταίου στην Περιφέρεια.

Σε δεύτερο χρόνο το περιβάλλον του περιφερειάρχη βρήκε πίσω από τα δημοσιεύματα δάκτυλο του ομίλου Μπόμπολα που θέλει να πάρει το διαγωνισμό για τα σκουπίδια και... υπονομεύει τον κ. Τατούλη. Κι αυτά φρόντισε να τα διοχετεύσει μέσω του συστήματος των μπλογκ που ελέγχει - για μια ακόμη φορά, καθώς η ιστορία αυτή χρησιμοποιείται συχνά εδώ και αρκετό καιρό.

Αυτό όμως που προσπερνά η ηγεσία της Περιφέρειας είναι ότι το ζήτημα των έργων που παίρνουν οι συγγενείς του περιφερειάρχη ετέθη από δημοσιογράφο στη συνέντευξη του κ. Αγγελάκα στις 18 Ιανουαρίου. Ο οποίος είχε δώσει προσεκτική απάντηση, λέγοντας ότι "ελέγχουμε τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα", αλλά συμπλήρωσε ότι "τα ασυμβίβαστα υπάρχουν απ’ όλους προς όλους". Ενώ λίγες ημέρες αργότερα ο Νίκος Γόντικας, επικεφαλής της παράταξης του ΚΚΕ, κατηγορώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον κ. Τατούλη ότι έχει μετατρέψει "την Περιφέρεια σε μεσάζοντα για να μοιράζονται εκατομμύρια ευρώ σε μικρούς και μεγάλους εργολάβους και εταιρείες υμετέρων".

Φυσικά δεν… συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον του περιφερειάρχη, όπως θέλουν να εμφανίσουν από το περιβάλλον του. Εχουν τεθεί ζητήματα από όλες τις πλευρές, που απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις, τις οποίες δεν έδωσε με το λίβελλο που εξέδωσε ο κ. Τατούλης. Η επιστράτευση των αντιπεριφερειαρχών και του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου -που είχε… προαναγγελθεί από το πρωί μέσω φιλικού του μπλογκ- μόνον αμηχανία υποδηλώνει και τους εκθέτει σε εκείνους που τους στήριξαν.

Ο πολιτικός χρόνος για την ηγετική ομάδα της Περιφέρειας δείχνει να τελειώνει και ο μηχανισμός που επιχειρεί να δημιουργήσει με συγκολλητική ύλη τη νομή της εξουσίας έχει αρχίσει να τρίζει. Στη σκληρή κριτική των πεπραγμένων του περιφερειάρχη πρωταγωνιστούν μέσα ενημέρωσης με τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε τις καλύτερες σχέσεις. Κι όσο η Νέα Δημοκρατία κάνει όλο και πιο καθαρό πως ο κ. Τατούλης δεν θα είναι η επιλογή της για την επόμενη αναμέτρηση, όλο και περισσότερα μέσα θα... εγκαταλείπουν το πλοίο. Το ίδιο συνέβη και με τους φανατικούς υποστηρικτές του Δημ. Δράκου, όταν αυτός βρέθηκε εκτός εξουσίας και χάθηκε η… συγκολλητική ύλη.

 


NEWSLETTER