Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 07:37

Εκλογική προθέρμανση για την αυτοδιοίκηση - Συζητήσεις σε κόμματα και παράγοντες

Γράφτηκε από την

Στο… ξέφωτο για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αρχίζουν να βγαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις και παράγοντες καθώς σε λίγους μήνες, αν δεν υπάρξει κάποια θεαματική εξέλιξη, θα πρέπει να ξεκινήσει η συγκρότηση συνδυασμών αφού κανονικά οι εκλογές θα γίνουν τον Μάιο ή Ιούνιο του 2014. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες. Ηδη πραγματοποιήθηκε περιφερειακή σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη για την αυτοδιοίκηση και εκλέχτηκε συντονιστική επιτροπή, ενώ η ΔΗΜΑΡ διοργανώνει εκδήλωση στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή σημαντικών στελεχών της. Η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει να βιάζεται καθώς ήδη κυριαρχεί στους δήμους και διαθέτει αυτοδιοικητικά στελέχη με αναγνωρισιμότητα, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναμονή εν όψει του συνεδρίου του.

 

Με δεδομένα αυτά είναι φανερό ότι τους επόμενους μήνες τα κόμματα θα πρέπει να αποσαφηνίσουν την στρατηγική τους και να ξεδιπλώσουν την πολιτική τους σε τοπικό επίπεδο. Η διάταξη των πολιτικών δυνάμεων σε κεντρικό επίπεδο καθιστά περίπλοκη την κατάσταση στο χώρο της αυτοδιοίκησης και δημιουργεί γρίφους τους οποίους καλούνται να λύσουν τα κόμματα. Και αντιστρόφως η διάταξη των δυνάμεων στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στους πολιτικούς σχηματισμούς που θα κληθούν να διαχειριστούν περίπλοκες τοπικές υποθέσεις.

Σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει μια κυβερνητική συμμαχία κομμάτων τα οποία παραδοσιακά είναι σε αντίπαλα στρατόπεδα στην αυτοδιοίκηση. Από την άλλη πλευρά, στην αυτοδιοίκηση υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις συμμαχίες κομματικών δυνάμεων που είναι πλέον αντίπαλοι σε κεντρικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κατεύθυνση την οποία θα δώσουν τα κόμματα όσον αφορά την πολιτική πλατφόρμα και τις συμμαχίες που θα επιδιώξουν στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Οι οποίες παρά το γεγονός ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα διεξαχθούν μαζί με της ευρωεκλογές, θα έχουν έντονο το πολιτικό στοιχείο. Σε αυτό δεν συντείνει μόνο το γενικό πολιτικό κλίμα, αλλά και η εφαρμογή πολιτικών στο χώρο της αυτοδιοίκησης που ανατρέπουν πλήρως το τοπίο που υπήρχε μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της αναμέτρησης και ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού με τρόπο που καθιστά υποχρεωτικές τις συμμαχίες, οι οποίες αυτή τη φορά μπορεί να είναι ετερόκλιτες από διάφορες σκοπιές.