Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 03:51

Κώστας Κατσαφάνας: Ανησυχία για τον τρόπο λειτουργίας των νέων δήμων

Γράφτηκε από την

Πριν παραδώσει και επίσημα το Δήμο Σκιρίτιδας στον νέο Δήμο Τρίπολης, ο δήμαρχος Κώστας Κατσαφάνας σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων πως υπάρχει μία ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι νέοι δήμοι, αφού τουλάχιστον ο Δήμος Τρίπολης είναι μεγάλος τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό, ενώ οι συνεννούμενες περιοχές είναι ανομοιογενείς.
Ο δήμαρχος Σκιρίτιδας τόνισε πως παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα οι καποδιστριακοί δήμοι της Αρκαδίας, όπως είναι και ο δικός του, έχουν ελάχιστα έως μηδενικά χρέη ενώ θα υπάρξουν και υπόλοιπα στα ταμεία τους. Μάλιστα σχολίασε και το γεγονός ότι τους αφαίρεσαν τη ΣΑΤΑ στη μέση του χρόνου και ανέστειλαν το πρόγραμμα «Θησέας» με αποτέλεσμα οι δήμοι να μείνουν χωρίς χρήματα και με ώριμα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν. Από το «Θησέα» αφαιρέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ στο Δήμο Σκιρίτιδας, που ήταν έτοιμα έργα για την ύδρευση και την αποχέτευση, όπως και γύρω στις 80 χιλιάδες από τη ΣΑΤΑ. Μάλιστα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του όσον αφορά τη χρηματοδότηση των νέων καλλικρατικών δήμων, αφού και για τους καποδιστριακούς δήμους άλλα ποσά είχαν εξαγγελθεί αρχικά και άλλα δόθηκαν τελικά.
Ο κ. Κατσαφάνας υπογράμμισε ότι ο δήμος του δεν χρωστάει σε κανέναν ενώ κάποια έργα ολοκληρώνονται στις 9 Δεκεμβρίου λόγω παράτασης που είχε ζητήσει ο εργολάβος. Μία τελευταία επιταγή που θα εισπράξει ο δήμος από τα αιολικά πάρκα για το τελευταίο τετράμηνο τρέχοντος έτους και ένα μέρος του προηγούμενου έτους θα περάσουν στο νέο δήμο και κατά συνέπεια θα υπάρξει και πλεόνασμα, είπε. Επεσήμανε μάλιστα ότι η νέα δημοτική αρχή του διευρυμένου Δήμου Τρίπολης θα πρέπει από τώρα να δει ορισμένα πράγματα και να δημιουργήσει μια ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων που θα επεμβαίνει στα προβλήματα που θα δημιουργούνται από βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, κατολισθήσεις και άλλες έκτακτες περιπτώσεις ώστε να τις αντιμετωπίζει άμεσα. Τόνισε δε πως με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου στο νέο δήμο θα έχει έτοιμες τις προτάσεις του. Υπογράμμισε ότι ο κάθε δήμος από τους καποδιστριακούς θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε δήμος, ώστε η δημοτική αρχή να ξέρει σε τι πρέπει να δώσει άμεσα την προσοχή της μέχρι να φτάσει στο επίπεδο της οργάνωσης και αντιμετώπισης με ευκολία των προβλημάτων που θα παρουσιάζονται.
Σε εκκρεμότητα, τέλος, στο Δήμο Σκιρίτιδας έχουν μείνει το δίκτυο ύδρευσης στην Βλαχοκερασιά και στην Κερασιά που έχει μεταφερθεί στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα έχουν αφήσει μελέτες για δύο δίκτυα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στα Δ.Δ. Βουρβούρων και Κολλινών.
Ε.Τ.


NEWSLETTER