Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 02:55

Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης: «Κάθε κοινωνία επιλέγει αυτούς που της αξίζουν»

Γράφτηκε από την

Με τη δηκτική φράση «κάθε κοινωνία επιλέγει αυτούς που της αξίζουν» η οποία ακούστηκε πολλές φορές στη συνέντευξη Τύπου της περασμένης Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου, η γραμματεία της "Παρέμβασης Πολιτών Σπάρτης" πραγματοποίησε την αποτίμησή της για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, περιγράφοντας επίσης τους βασικούς άξονες των μελλοντικών δράσεών της. Παράλληλα, διατυπώθηκε για άλλη μια φορά η απαρέγκλιτη θέση της κατά του μνημονίου και εν προκειμένω κατά του "Καλλικράτη" που χαρακτηρίστηκε «οργανικό κομμάτι του».
Στην εισήγησή της η Αβα Μπουλούμπαση αναφέρθηκε στις γενικότερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, εξειδικεύοντας τις επιδράσεις της και στην περίπτωση της Λακωνίας. Εκανε λόγο για ένα μνημόνιο που «έχει θέσει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας όπου η Μέρκελ εγκρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας και η αντιπροσωπεία της τρόικας ανακοινώνει  την ελληνική οικονομική πολιτική με αγγλόφωνα διαγγέλματα». Χαρακτήρισε μάλιστα το νομοσχέδιο του "Καλλικράτη" ως «οργανικό κομμάτι του μνημονίου με αποκλειστικό σκοπό τις περικοπές και την απομάκρυνση των κέντρων αποφάσεων από τον πολίτη», υπενθυμίζοντας ότι αυτές τις θέσεις είχε προ πολλού εκφράσει η "Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης". Για την περίπτωση της Λακωνίας η κ. Μπουλούμπαση τόνισε πως ταλανίζεται από την υποαπασχόληση και την ανεργία, ενώ ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα  και οι  παραγωγοί «εξωθούνται στην επιλογή των φωτοβολταϊκών που ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότερο στα κτήματά τους». Οσο για τη νέα διοίκηση του Δήμου Σπάρτης έθεσε μια σειρά από εύγλωττα ερωτήματα: «Θα σταθεί δίπλα στους πολίτες ή θα κοιτάξει μόνο να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της αρχιτεκτονικής του "Καλλικράτη"; Θα ευνοήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα στα οποία ξεπουλιούνται τα πάντα ή θα προασπίσει τον δημόσιο χώρο;»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαμπρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «περιμένει πολύ δουλειά όσους πλαισιώνουν κινήσεις πολιτών όπως η "Παρέμβαση". Αναφέρθηκε στις πρόσφατες διεργασίες της "Παρέμβασης Πολιτών" για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και στον στόχο της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και πέρα από κομματικές εξαρτήσεις συνδυασμού, που όμως δεν ευοδώθηκε «με ευθύνες τόσο εξωγενείς, όσο και δικές μας». Ο κ. Λαμπρόπουλος επανέλαβε μάλιστα και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις των Σπύρου Μοιράγια, Μανούσου Μανουσάκη και Γιώργου Πουλοκέφαλου που δεν κατέληξαν σε κάποια υποψηφιότητα: «Αλλού υπήρχε δυσαρμονία με τις προγραμματικές θέσεις μας σχετικά με το μνημόνιο και την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και αλλού ενεπλάκη η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής του νομού κ. Γρηγοράκος που δεν επιθυμούσαν άλλη υποψηφιότητα, καθώς θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην παρουσία του κ. Αργειτάκου». Χαρακτήρισε ως «αναμενόμενο» το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Σπάρτης μιας και είχαν προηγηθεί «συγκεκριμένες ζυμώσεις στους τοπικούς κομματικούς μηχανισμούς και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής», ενώ δεν παρέλειψε να προσεγγίσει κριτικά και το φαινόμενο της αποχής  - ιδιαίτερα έντονο και στη Λακωνία - το οποίο «έστειλε μήνυμα καταδίκης των πολιτικών πρακτικών που στρέφονται ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, αν και εμείς πιστεύουμε ότι η γνώμη και η προσέγγιση του καθενός πρέπει να γίνεται μέσω της ψήφου».
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Βαγγέλης Μητράκος έκανε μια αρχική νύξη στην Παγκόσμια Ημέρα Ατομών με Αναπηρία, ζητώντας να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και από την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να στηριχθούν έμπρακτα οι άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες. Για τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εξελίξεις υπενθύμισε ότι «η "Παρέμβαση" είχε τοποθετηθεί έγκαιρα για τον "Καλλικράτη" και παραμένει συνεπής στις θέσεις της, όταν άλλοι στήριζαν αρχικά τις συνενώσεις δήμων αλλά τώρα σπεύδουν να καταδικάσουν τις καλλικρατικές συγχωνεύσεις νοσοκομείων και πανεπιστημίων». Για το νέο Δήμο Σπάρτης πρότεινε «να μην επικεντρωθεί στη λακωνική πρωτεύουσα, αλλά να ενδιαφερθεί για τις αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στα έτσι κι αλλιώς διευρυμένα διοικητικά όριά του. Πρέπει να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην υγεία, τις μεταφορές και τη συγκοινωνία, την παιδεία, αλλά και στην οργάνωση των υπηρεσιών του ώστε να εξυπηρετείται η καθημερινότητα του πολίτη». Συγκεκριμένα, υπογράμμισε την ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου επιχειρησιακού προγράμματος, όπου «τα τεχνικά έργα θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του πολίτη, η δημοτική αρχή θα ενσκήψει στα περιβαλλοντικά ζητήματα, θα προστατευτεί το αστικό πράσινο που έχει αφεθεί στην τύχη του, θα υπάρξει πολιτική κοινόχρηστων χώρων και κυρίως θα προχωρήσει η διαχείριση των απορριμμάτων που αποτέλεσε το Βατερλό της απερχόμενης διοίκησης. Από κει και ύστερα, θα πρέπει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα να συμπεριληφθούν και η διαχείριση της ενέργειας, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και ο τουρισμός, αφήνοντας πίσω τις τραγικές δυσλειτουργίες του παρελθόντος που αποτυπώνονται στην περίπτωση  της αξιοποίησης του "Ξενία" και του πολύχρονου τέλματος που έχει περιέλθει. Με γνώμονα όλους αυτούς τους άξονες θα κινηθεί μελλοντικά και η "Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης", ελέγχοντας τη νέα δημοτική αρχή και δρομολογώντας συγκεκριμένες δράσεις για την επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».


NEWSLETTER