Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 05:57

Χρίστος Ριζάς: Πρώτος σε σταυρούς και... πρωτάρης στο δήμο

Γράφτηκε από την

Πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με εμπειρία στην καταργηθείσα πλέον νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, αλλά πρωτάρης στον α' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης ο Χρίστος Ριζάς, το όνομα του οποίου “παίζει” σοβαρά για μία από τις επιτελικές θέσεις της νέας δημοτικής αρχής, μιλάει στην “Ε” για την μετακίνησή του στο Δήμο Καλαμάτας, τις σκέψεις του για τα νέα του καθήκοντα, τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, αλλά και την ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του αστικού κέντρου και των περιφερειακών δήμων.


- Τι ήταν αυτό που σας έκανε να "μετακομίσετε" από τον β' στο α' βαθμό αυτοδιοίκησης;
«Καθοριστικό στοιχείο που συνέβαλε στην απόφασή μου να συμμετέχω στον α’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι ότι σ’ αυτόν υπάρχει η αμεσότητα επικοινωνίας με τον δημότη αλλά και η δυνατότητα της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του δήμου μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα - το Δημοτικό Συμβούλιο και τις Δημοτικές Επιτροπές».


- Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας είχατε αναφέρει ότι θα δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχέδιο πόλης, σε θέματα υποδομών και στην βελτίωση της εξυπηρέτησης του δημότη. Πώς το αντιλαμβάνεστε πλέον αυτό με βάση τη σύνθεση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου;
«Σε αυτή την πρωτόγνωρη, ιδιαίτερα για την πατρίδα μας οικονομική κρίση, η προίκα του "Καλλικράτη" είναι πολύ φτωχή για να ονειρευτούμε να σχεδιάσουμε αλλά και να συνεχίσουμε το αξιόλογο έργο της δημοτικής αρχής.
Ομως πρέπει να οραματιστούμε μια πόλη με επικαιροποιημένο το σχέδιο πόλης,την καθαριότητά της, το κυκλοφοριακό, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την κοινωνική της πολιτική, την επίτευξη ενδοδημοτικής σύγκλισης.
Θεωρώ ότι η τακτοποίηση των θεμάτων για το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Καλαμάτας, των σχεδίων πόλεων Μ. Μαντίνειας Βέργας και Ασπροχώματος θα δώσει ανάσα στην τοπική μας οικονομία, αλλά και θα λύσει προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι η χωροταξία και οι πολεοδομήσεις γενικά είναι ένα εξόχως δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα. Ολες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές εργάστηκαν πάρα πολύ στο να συλλάβουν το σχεδιασμό και να τον υλοποιήσουν μέσα από την έγκρισή τους.
Η υλοποίησή των περνά μέσα από μεγάλες δυσκολίες που συσχετίζονται με θέματα επιστημονικά, κοινωνικά, οικονομικά, αναπτυξιακά αλλά και συμφερόντων.
Αναλογισθείτε ότι η πατρίδα μας με καθυστέρηση 50 ετών τουλάχιστον από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απέκτησε πρόσφατα χωροταξικό σχεδιασμό και αυτόν όχι πλήρη. Σε αυτόν καθορίζονται όπως και στα σχέδια πόλεως χρήσεις γης, πολεοδομήσεις, χώροι πρασίνου, όροι δόμησης, ζώνες ειδικής ή απόλυτης προστασίας, χώροι και ζώνες για ειδικές χρήσεις κ.λπ.
Αυτά είναι συνυφασμένα με συμφέροντα τα οποία πρέπει μέσα από τις προτεινόμενες διαδικασίες, ενημερώσεις και διαβουλεύσεις να λυθούν και η λύση μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.
Αρα αυτό το μεγάλο εγχείρημα που ειδικά η προηγούμενη ηγεσία του σχεδίου πόλεως έχει φέρει σε καλό δρόμο, θα πρέπει να βάλουμε όλοι μαζί πλάτη αιρετοί και δημότες για να μπορέσουμε να το θεσμοθετήσουμε, να το κάνουμε δηλαδή νόμο, για το καλό φυσικά της πόλης των παιδιών μας.
Είναι σαφές ότι η οικονομική καταιγίδα που πλήττει την χώρα μας και η άσκηση πολιτικών που υπαγορεύονται από το μνημόνιο απομειώνει πόρους από τους νέους δήμους σε ποσοστό 30-40%. Αυτό θα έχει σαν επακόλουθο, μία δύσκολη τετραετία μέσα από την οποία θα είναι πολύ δύσκολη η άσκηση πολιτικής για υποδομές αναπτυξιακού χαρακτήρα. Φοβούμαι, ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε δυστυχώς στα απαραίτητα έργα καθημερινότητας με καθαρισμούς του οδικού δικτύου, συντήρησης των υποδομών και αποκατάστασής τους πέραν των εγκεκριμένων συνεχιζόμενων έργων.
Τα έργα που θα υλοποιηθούν, να είναι με νοικοκύρεμα, μελέτη και σεβασμό στο διατιθέμενο λίγο δημόσιο χρήμα. Εμείς από την άλλη, δεν μπορούμε να βάλουμε φόρους στους δημότες για εξοικονόμηση χρημάτων, όπως ουσιαστικά θέλει ο "Καλλικράτης" γιατί απλά δεν υπάρχουν.
Αρα λοιπόν πορευόμαστε τον δύσκολο και άγνωστο αυτό δρόμο για την οργάνωση, την στελέχωση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης" μέσα από ανώριμες προς το παρόν διαδικασίες, αφού εκκρεμούν 33 αποφάσεις και  διατάγματα, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση τουδημότη. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και δουλειά για να το κατορθώσουμε, και όταν το επιτύχουμε, θα μπορέσουμε να πούμε ότι συμβάλλαμε και εμείς στην εμπέδωση του σχεδιασμού του "Καλλικράτη" τον οποίο θα θέλαμε πιο ώριμο, πιο κοινωνικό, πιο μελετημένο, πιο αποτελεσματικό, πιο αναπτυξιακό.
Θεωρώ ότι μόνον έτσι θα προωθείτο και η εξυπηρέτηση των πολιτών και όχι να προωθείται η διοικητική μεταρρύθμιση με μοναδικό κριτήριο την συρρίκνωση των εξόδων».


- Ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;
«Οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής ευρίσκονται στο πρόγραμμά μας που κυρώθηκε με την νίκη της παράταξής μας.
Τώρα τι προτεραιότητες μπορούμε να υλοποιήσουμε όταν ευρισκόμαστε σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Ανέφερα και παραπάνω κάποιους στόχους, όμως πολλά ζητήματα είναι και πέραν των αρμοδιοτήτων μας. Οπως το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Γι' αυτό το μεγάλο πρόβλημα που δυστυχώς υπάρχει και στην πόλη μας μοναδικός υπεύθυνος στον σχεδιασμό της λύσης του προβλήματος είναι το κεντρικό κράτος με τις υπηρεσίες του.
Ο δήμος έχει την υποχρέωση με τα μηχανικά μέσα και το προσωπικό να τα μαζέψει και να τα απομακρύνει σε θέση που ορίζεται από την περιφέρεια.
Είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, είναι προσβολή στο περιβάλλον το κεντρικό κράτος να μην έχει λύσει το τεράστιο πρόβλημα. Φυσικά, όταν λέμε κεντρικό κράτος, εννοούμε διαχρονικά τις εκάστοτε κυβερνήσεις οποιουδήποτε ιδεολογικού υπόβαθρου.
Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να έχει σε ύπνωση 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την λύση του εθνικού αυτού μεγάλου ζητήματος και να μην προχωρά στην επίλυσή του, παλιννοστούμενο και δέσμιο των συμφερόντων της δείνα ή της τάδε μεθόδου διαχείρισης.
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει κάνει προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση με την ανακύκλωση και μάλιστα εξοικονομώντας 150.000 ευρώ /έτος, το μεγαλύτερο ποσόν ανά την Ελλάδα αλλά και με την πιλοτική προσπάθεια του Σούκου η οποία με την συγκεκριμένη υποδομή δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην διαχείριση 100 τουλάχιστον τόνων σκουπιδιών.
Θα πρέπει λοιπόν στο άμεσο διάστημα όλοι μαζί στην Μεσσηνία να αγωνιστούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το θέμα των σκουπιδιών προσβλέποντας πέραν των άλλων και σε ανταποδοτικά οφέλη και σε θέσεις εργασίας με τη λύση του προβλήματος.
Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου διαφαίνεται ότι υπό το κράτος της πίεσης με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, προχωράμε σε εξεύρεση λύσης εντός του Φεβρουαρίου, με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, (Νέος ΠΕΣΔΑ) ο οποίος και θα γεννήσει την μέθοδο και τον τόπο διαχείρισης των σκουπιδιών».

- Πώς μπορεί να επιτευχθεί ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του αστικού κέντρου της Καλαμάτας και των περιφερειακών δήμων που συνενώνονται;
«Η ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ του αστικού κέντρου και της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα σημαντική για να μπορούμε να έχουμε μια ενδοδημοτική αναπτυξιακή και κοινωνική ομοιογένεια. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε και να κατανείμουμε πόρους για πολιτικές που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα πάσης φύσεως συγκριτικά πλεονεκτήματα των πρώην περιφερειακών δήμων και περιοχών. Πολλές δράσεις για την ισόρροπη ανάπτυξη αναφέρονται και στο πρόγραμμά μας όπως η: Συνεχής συντήρηση του αγροτικού δικτύου για την προσβασιμότητα, εκσυγχρονισμό, καθαρισμό, συντήρηση, διαγράμμιση, μπάρες ασφαλείας, τεχνικά και κοπή παρόδιας βλάστησης του Επαρχιακού και Δημοτικού δικτύου. Συνεχής συντήρηση, διαγράμμιση και καθαρισμό του εθνικού οδικού δικτύου που ευρίσκεται εντός του πολεοδομικού ιστού. Υπογειοποιήσεις κάδων σκουπιδιών σε Θουρία, Αρι και Αρφαρά, προστασία και ανάδειξη περιφερειακών πάρκων αλλά και ανάδειξη με ανάπλαση του ποταμού Αρι. Κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στο Πήδημα του οποίου την μελέτη, από όσα γνωρίζω, έχει έτοιμη ο δήμαρχος.
Ξεχωριστή σημασία θα έχει η κατασκευή του ιπποδρόμου στο Πλατύ το οποίο πραγματικά είναι συντελεστής έξοχων ιππικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να γίνουν έργα ασφάλειας και προβολής του χώρου αντάξια της αξίας των αγώνων.
Οι επιτυχημένες πολιτικές για κοινωνικά θέματα που υλοποιήθηκαν στην πόλη της Καλαμάτας, όπως δημοτικά ιατρεία, δημοτικά παντοπωλεία, "Βοήθεια στο Σπίτι", θα πρέπει να επεκταθούν και στην Περιφέρεια.
Τα Δημαρχεία των Αρφαρών, Αρι και Θουρίας θα πρέπει να στηριχτούν και να λειτουργούν, όπως και το δημοτικό κατάστημα Βέργας.
Ολα αυτά όπως και οι ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και η αναδιάρθρωση και επέκταση της αστικής συγκοινωνίας θα μας δώσουν ουσιαστικά μία αναπτυξιακή σύγκλιση και ομοιογένεια στο επίπεδο του νέου καλλικρατικού Δήμου Καλαμάτας σε όφελος των δημοτών».

 

Συνέντευξη στον
Δημήτρη Πλεμμένο