Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2010 02:27

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών, νοσοκομείων, στρατοπέδων, υπηρεσιών: Αναταραχή από το σχέδιο για εκτεταμένο "Καλλικράτη"

Γράφτηκε από την

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις βουλευτών, δημάρχων και φορέων της Νότιας Πελοποννήσου βρίσκεται η κυβέρνηση στην προσπάθεια να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, στα στρατόπεδα και στις υπηρεσίες. Οι πρώτες εξαγγελίες αντιμετώπισαν ήδη τις προειδοποιητικές βολές που αναμένεται να εξελιχθούν σε… ομαδικά πυρά όταν τεθούν επί τάπητος τα θέματα προς απόφαση.
Η κίνηση των 6 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων αντιδράσεων στο μέλλον, όταν η κυβέρνηση στη λογική της περιστολής δαπανών επιχειρήσει να καταργήσει σχολές της ανώτατης εκπαίδευσης, να συγχωνεύσει νοσοκομεία, να κλείσει τα στρατόπεδα και περιφερειακές υπηρεσίες. Η λειτουργία αυτών των μονάδων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική οικονομία και την κοινωνία, και αυτό θα έχει ως συνέπεια οι αντιδράσεις που θα προκληθούν να μην έχουν καμία σχέση με αυτές που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια του αυτοδιοικητικού "Καλλικράτη". Αρκεί κανείς να δει τι αντιδράσεις προκάλεσαν τοποθετήσεις για συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με αυτό της Καλαμάτας, η διαβούλευση για κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας ή οι φήμες για κατάργηση του Κέντρου Υγείας Μολάων, οι κινήσεις για κατάργηση ΔΟΥ και Ταχυδρομείων στην Λακωνία. Για να διαπιστώσει αμέσως ότι ο γενικευμένος "Καλλικράτης" δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση για την κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι από τη μια πλευρά δεν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση και από την άλλη σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργούνται πραγματικά προβλήματα, πολλοί βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων είναι σίγουρο ότι θα υπερασπίσουν με πάθος τα τοπικά συμφέροντα. Και αυτό γιατί σε κάθε περίπτωση κανένας δεν θέλει να χρεωθεί οποιοδήποτε λουκέτο, αντιθέτως κατά την πολιτική πρακτική επιδιώκει να… κερδίσει με τις αντιδράσεις.
Το χορό των αντιδράσεων άνοιξαν 6 "πράσινοι" Μοραΐτες βουλευτές εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη κατάργηση σχολών ή τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Οι βουλευτές Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης, Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος, Κορινθίας Αικατερίνη Φαρμάκη και Αγγελος Μανωλάκης τόνισαν ότι τα τμήματα, που δημιουργήθηκαν με αγώνες και προσπάθεια ετών, συμβάλλουν με τη λειτουργία τους στη σταθερότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής. Και μπορεί να δίνονται διαβεβαιώσεις από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεόδ. Παπαθεοδώρου, πλην όμως εφόσον υλοποιηθεί το σχέδιο, πολύ δύσκολα θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολών σε Κόρινθο, Ναύπλιο και Σπάρτη. Ενώ δύσκολες ημέρες περιμένουν το ΤΕΙ Καλαμάτας που μπορεί να διασωθεί με άλλη μορφή λόγω των υποδομών που διαθέτει.
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τη συγχώνευση των μονάδων υγείας αναμένεται πως θα συναντήσει σοβαρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι η συγχώνευση αρχικά ξεκινά από την ενιαία διοίκηση. Και αυτό γιατί ουσιαστικά το ιατρικό προσωπικό θα συγκεντρωθεί στα κεντρικά νοσοκομεία και οι περιφερειακές μονάδες ουσιαστικά θα γίνουν "βραχείας νοσηλείας". Εφόσον τεθεί προς υλοποίηση και το σχέδιο "εξειδίκευσης" των νομαρχιακών νοσοκομείων, η αναταραχή μπορεί να πάρει και περιφερειακές διαστάσεις.
Οσον αφορά στα στρατόπεδα φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί η υπόθεση κατάργησης πολλών κέντρων. Στην Τρίπολη υπάρχει κάτι… παραπάνω από τη φημολογία και δεν αποκλείεται την ίδια τύχη να έχουν κέντρα όπως αυτά της Καλαμάτας και της Σπάρτης.
Στον τομέα των υπηρεσιών ήδη έχουν αρχίσει τα όργανα. Σχεδιάζεται να κλείσουν πολλές ΔΟΥ με συνολική αλλαγή στη δομή της υπηρεσίας, ενώ η επιχείρηση περιστολής δαπανών θα περιορίσει στο ελάχιστο τη λειτουργία υπηρεσιών όπως αυτή των Ταχυδρομείων.