Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 07:59

Τέλος σε φαύλες δαπάνες της αυτοδιοίκησης

Γράφτηκε από την
Τέλος σε φαύλες δαπάνες της αυτοδιοίκησης

 

"Σφίγγουν τα λουριά" για τις αδικαιολόγητες δαπάνες στην αυτοδιοίκηση και βρίσκονται πλέον εκτεθειμένοι οι παράγοντες που αγνοώντας το γενικότερο κλίμα αλλά και τις κατευθύνσεις υπουργείων και υπηρεσιών, συνέχισαν την πολιτική της σπατάλης.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες έφθασε η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία γίνεται γνωστό ότι δεν εγκρίνεται η μετακίνηση της αντιπεριφερειάρχη με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο από την Καλαμάτα που μένει στην Τρίπολη που είναι η έδρα της Περιφέρειας. Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ήδη από το Μάιο του 2012 το υπουργείο Οικονομικών είχε απορρίψει τις δαπάνες για τηλεοπτική μετάδοση παρελάσεων, αλλά η Περιφέρεια συνέχισε να κάνει αναθέσεις. Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση δαπανών που έγιναν με νομότυπες αποφάσεις αλλά πέρα από τις υποδείξεις για περιορισμό των δαπανών στις απόλυτα αναγκαίες.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης από το Μάιο του 2012 έχει απορρίψει τις δαπάνες για τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση παρελάσεων. Συγκεκριμένα, απέρριψε την πληρωμή για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2011 στην Καλαμάτα, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το BEST, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, αντί ποσού 3.000 ευρώ. Παρά την έγγραφη άποψη του υπουργού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής συνέχισε να εγκρίνει τις τηλεοπτικές μεταδόσεις παρελάσεων.

 

 

Ο κ. Σαχινίδης κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική διαφωνία που έχει προκύψει για την πληρωμή της μετάδοσης.

 

Χαρακτηριστικά, με έγγραφό του στις 4 Μαΐου 2012, σημειώνει: «Απαντώντας σχετικά με τη διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της ΥΔΕ και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την πληρωμή δαπάνης ύψους 3.075 ευρώ, η οποία απορρέει από τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της παρέλασης 25ης Μαρτίου...

 

Περαιτέρω η δαπάνη για την τηλεοπτική παρουσίαση εκδηλώσεων εθνικής εορτής έχει κριθεί, από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την 52 πράξη του VII Τμήματος αυτού, ως μη νόμιμη, καθόσον δεν αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων.

 

Από τα στοιχεία του φακέλου που τέθηκαν υπόψη της υπηρεσίας μας, προκύπτουν τα εξής: 1) Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την αριθ. 133/22-3-2011 απόφασή της ενέκρινε δαπάνη ύψους 2.500 ευρώ συν ΦΠΑ για τη ζωντανή μετάδοση της παρέλασης της 25ης Μαρτίου στην πόλη της Καλαμάτας, από τον τηλεοπτικό σταθμό BEST. 2) Στις 23-3-2011 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του νόμιμου εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού BEST, συνολικού ύψους 3.075 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

 

Κατόπιν αυτών και επειδή η τηλεοπτική κάλυψη της εορτής της 25ης Μαρτίου δεν αποτελεί αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο των εορταστικών εκδηλώσεων, ούτε η μη πραγματοποίησή της θα προκαλούσε προβλήματα στη λειτουργία της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας ή θα εμπόδιζε την επιδίωξη των νόμιμων σκοπών της, κρίνουμε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε στην εκκαθάριση και ενταλματοποίηση της συγκεκριμένης δαπάνης».

 

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER