Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 21:46

Δήμος Κορώνης και νομαρχιακές παρατάξεις ζητούν επανεξέταση της απόφασης για την έδρα μεσογειακής διατροφής

Γράφτηκε από την

Να επανεξεταστεί η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ορίζει ως έδρα για τη μεσογειακή διατροφή στην Ελλάδα τη Βυτίνα ζητούν ο Δήμος Κορώνης και οι νομαρχιακές παρατάξεις της Μεσσηνίας, με επιστολή που έστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου. Ειδικότερα, χθες σε σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του νομάρχη Δημήτρη Δράκου, με τη συμμετοχή των επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρήστο Μαλαπάνη, Θανάση Πετράκο, Αριστείδη Δαμαλά και τον δήμαρχο Κορώνης Θοδωρή Σαλαντή, αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει συνάντηση μέσα στις επόμενες ημέρες με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη για να συζητηθεί το παραπάνω αίτημα. Οπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη -η οποία έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Θανάση Πετράκου- είναι οξύμωρο να έχει οριστεί από την UNESCO η Κορώνη ως εκπρόσωπος της χώρας για τη μεσογειακή διατροφή και ως έδρα να ορίζεται από το υπουργείο η Βυτίνα. Επίσης, επιδίωξη της διαπαραταξιακής επιτροπής και του Δήμου Κορώνης στη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι και ο καθορισμός των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν για την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής.
Σημειώνουμε ότι στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα στις 15 του μήνα, είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Μαδρίτη της Ισπανίας συνάντηση των εκπροσώπων των 4 πόλεων -μεταξύ αυτών και της Κορώνης- οι οποίες έχουν οριστεί από την UNESCO ως εκπρόσωποι των χωρών τους για τη μεσογειακή διατροφή. Για το λόγο αυτό ο κ. Σαλαντής πρότεινε -και έγινε αποδεκτό- η συνάντηση με τον υπουργό να έχει γίνει μέχρι την Παρασκευή.

Αναλυτικά οι αποφάσεις που έλαβαν οι εκπρόσωποι των νομαρχιακών παρατάξεων και ο Δήμος Κορώνης στη χθεσινή σύσκεψη είναι οι εξής:
"Να καταθέσουμε τις στοιχειοθετημένες αντιρρήσεις μας σχετικά με την επιλογή της Βυτίνας η οποία προκαλεί σύγχυση και υποβαθμίζει το μέγεθος της επιτυχίας και της σημασίας της ανάδειξης της Κορώνης ως της εκπροσώπου πόλης της Ελλάδας για τη μεσογειακή διατροφή,
Να συνεισφέρουμε, στη συστράτευση δυνάμεων για την ανάπτυξη της «διατροφικής διπλωματίας», ενός στόχου του υπουργείου σας και γενικότερα της ελληνικής Πολιτείας για τη ανάδειξη και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων μέσα από σχεδιασμό συλλογικών προωθητικών δράσεων, την ενημέρωση του κοινού, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας κ.ά.
Δεδομένης δε της επικείμενης συνάντησης εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα στην Ισπανία, αντιπροσωπειών των τεσσάρων εκπροσώπων πόλεων της Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου για τη μεσογειακή διατροφή - UNESCO, να ζητήσουμε:
Τον καθορισμό συνάντησης εντός της εβδομάδας, με διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από τη Ν.Α. Μεσσηνίας και το Δήμο Κορώνης, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος".
Ν.Κ.