Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013 11:55

Πρόταση ιδιωτικής εταιρείας για υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Πρόταση ιδιωτικής εταιρείας για υδατοδρόμιο στην Καλαμάτα

Σημαντική θέση για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας προτείνει για την Καλαμάτα το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, που έχει δοθεί για διαβούλευση.

Παράλληλα, υπάρχει ενδιαφέρον για τη δημιουργία υδατοδρομίου και την προσέγγιση υδροπλάνων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, από ιδιωτική εταιρεία.
Για την εξέλιξη και την προοπτική αυτή εξέφρασε χθες, την ικανοποίησή του με δηλώσεις του ο δήμαρχος Παν. Νίκας.
«Η Καλαμάτα μπαίνει στην κυβερνητική στρατηγική ως πύλη της κρουαζιέρας», παρατήρησε ο δήμαρχος. Η Καλαμάτα θέτει υποψηφιότητα ως πύλη εισόδου για τους επιβάτες κρουαζιέρας, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, καθώς διαθέτει αεροδρόμιο διεθνών συνδέσεων. Στο χωροταξικό του τουρισμού προβλέπεται «η δημιουργία εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιέρας (ports of call) σε λιμάνια που έχουν ήδη δυνατότητα, ή μπορούν να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν μεγάλα κρουαζιερόπλοια και βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος. Κατά προτεραιότητα οι περιοχές αυτές είναι: Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Κατάκολο, Ρόδος, Βόλος, Καβάλα, Κως, Πάτμος, Μύκονος, Σαντορίνη, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κρήτη».
Για το θέμα των υδροπλάνων έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Hellenic Seaplanes SA / Υδροπλάνα Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία προτίθεται να καταθέσει στο Δήμο Καλαμάτας πρόταση για δημιουργία περιφερειακού υδατοδρομίου. Σε επιστολή της προς το δήμαρχο, η εταιρεία αναφέρει πως «έχει εξασφαλίσει μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο από επενδυτικό κολοσσό του εξωτερικού», καθώς και ότι «ξεκινά με βάση την εξασφάλιση λειτουργίας όσο περισσότερων υδατοδρομίων μπορούμε, με άξονα την ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα».
Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη η προοπτική του υδροπλάνου στην Καλαμάτα».
Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά, στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον τουρισμό, μεγάλο μέρος των δυτικών ακτών του Μεσσηνιακού Κόλπου και τμήματα των ακτών του Ιονίου περιλαμβάνονται στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές. Το
Πλαίσιο περιλαμβάνει και «περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ειδικού και εναλλακτικού τουρισμού». Σε αυτές, μεταξύ άλλων, ανήκουν ο Ταΰγετος, καθώς και η ορεινή κεντρική Μεσσηνία και η Νέδα.


NEWSLETTER