Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013 09:28

Ούτε στην Πύλο αποδοκίμασαν το φεστιβάλ Χρυσής Αυγής

Γράφτηκε από τον


Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος δε δέχθηκε να αποδοκιμάσει τη διεξαγωγή του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην Καλαμάτα και απλά αντέγραψε την απόφαση του Δ.Σ. της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για το συγκεκριμένο θέμα.

Για το θέμα της τοποθέτησης της προτομής του συγγραφέα - ποιητή Θοδωρή Βλαχοδημήτρη στο Σουληνάρι, μετά από αναφορές που αναβίωσαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, αποφασίστηκε τελικά η τελετή των αποκαλυπτηρίων να πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου.
Για το θέμα του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής, η πλειοψηφία διαφώνησε με τη θέση των μειοψηφιών και την εισήγηση της επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που απαίτησαν την καταδίκη και την ακύρωση του φεστιβάλ και χωρίς να αναφέρει πουθενά τη λέξη Χρυσή Αυγή, στην απόφασή της ζητεί από τη Λιμενική Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση και να προχωρήσει σε απόφαση που θα διασφαλίζει την ηρεμία κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Μετά από μια συνεδρίαση με εντάσεις και αντιπαραθέσεις, παρουσία αρκετών δημοτών (πήραν το λόγο οι Παναγιώτης Λάππας και Αντώνης Κατσάς), η πλειοψηφία στην απόφασή της αναφέρει ότι «είναι δεδομένη, απόλυτη και ομόφωνη η ευγνωμοσύνη του Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος για τους λαούς και τους πολίτες που αγωνίστηκαν στον τελευταίο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του ναζισμού και του φασισμού. Θεωρεί ως κατάκτηση του ελληνικού λαού και ως αναφαίρετα και πολύτιμα τα κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι για όλους τους πολίτες. Καταδικάζει κάθε έκνομη πράξη, κάθε μισαλλοδοξία και κάθε ενέργεια που δείχνει έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα, την Ιστορία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε ανθρώπου και κάθε φορέα, ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε χαρακτηριστικά του καθενός. Ζητεί από τη Λιμενική Επιτροπή και τις κρατικές αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε απόφαση, βάσει του άρθρου 11 του Συντάγματος, που να διασφαλίζει την ησυχία, την ηρεμία και το ήπιο κλίμα στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο».
Για το θέμα της προτομής Βλαχοδημήτρη ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης επέκρινε δριμύτατα τον πρόεδρο του Δ.Σ. Παναγιώτη Πετρόπουλο, υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε να φέρει το θέμα για συζήτηση. Ο κ. Τσορώνης σημείωσε πως με την απομάκρυνση της βάσης της προτομής και την αναβολή της εκδήλωσης έγιναν διεθνώς ρεζίλι. Κατά τη συζήτηση έγινε γνωστό, ότι ο Δήμος έχει υποβάλει μήνυση κατά αγνώστων για την κλοπή και απομάκρυνση της βάσης της προτομής, γεγονός που καυτηριάστηκε από τις μειοψηφίες, καθώς υπήρχαν μαρτυρίες ότι την ξήλωσε ο πρώην κοινοτάρχης Γιάννης Καρλής. Μάλιστα, ο κ. Καρλής παρέστη στη συνεδρίαση και παίρνοντας το λόγο, είπε ότι ο Βλαχοδημήτρης ήταν μεγάλος κομμουνιστής και αυτός δεν επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει να στηθεί προτομή κομμουνιστή στο χωριό του.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο θεμάτων η μείζων μειοψηφία και η εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" αποχώρησαν και δεν έμειναν στη συζήτηση των υπόλοιπων θεμάτων της συνεδρίασης, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τη μη έγκαιρη και την ελλιπή ενημέρωσή τους για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.