Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 07:42

Αντιπαράθεση για την στάθμευση των τουριστικών

Γράφτηκε από τον

Αντιπαράθεση μεταξύ του αντιδημάρχου Καλαμάτας Χρίστου Ριζά και επαγγελματιών της περιοχής του Ιστορικού Κέντρου υπήρξε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στη συζήτηση του θέματος για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων στην πιο πάνω περιοχή.

Οι επαγγελματίες κατηγόρησαν ευθέως τον αντιδήμαρχο ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής αποτελεί "εμπαιγμό" διαμαρτυρόμενοι έντονα, παράλληλα, ότι τους "έθεσε προ τετελεσμένων γεγονότων" υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε επί της ουσίας διαβούλευση επί των προτάσεων που οι ίδιοι είχαν διατυπώσει.

Ανάλογη θέση εκφράστηκε και από τον σύμβουλο της πλειοψηφίας Κώστα Αθανασόπουλο -"θεώρησα ότι οι επιχειρηματίες συμφωνούσαν με την εισήγηση, εδώ όμως διαπιστώνω ότι διαφωνούν. Δηλώνω ότι έκανα λάθος και εκφράζω τη διαφωνία μου επίσης, η κατάσταση στην περιοχή είναι η χειρότερη δυνατή. Ζητώ να αναβληθεί το θέμα και να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση" τόνισε.

Να αναβληθεί η λήψη απόφασης ζήτησε και ο Γιάννης Χριστόπουλος από τη μείζονα μειοψηφία, σημειώνοντας ότι η πρόταση της δημοτικής αρχής δεν διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των επιχειρηματιών στην περιοχή του ιστορικού κέντρου.

Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε και από τον Κώστα Μιχαλόπουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά και από τον επικεφαλής του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Σταμάτη Μπεχράκη, που κατηγόρησε την δημοτική αρχή για "κινήσεις της τελευταίας στιγμής", καθώς και ότι "δεν έλαβε υπόψη το υπόμνημα των επιχειρηματιών"

Απαντώντας ο Χρ. Ριζάς δήλωσε από την πλευρά του ότι το συγκεκριμένο θέμα "σέρνεται" για τουλάχιστον 20 χρόνια και καμία δημοτική αρχή δεν είχε τη θέληση να το επιλύσει, καθώς -όπως είπε- "εμπλέκονται και προσωπικές αντιπαλότητες" μεταξύ επιχειρηματιών της περιοχής.

"Δεν δέχομαι να άγεται και να φέρεται η δημοτική αρχή από ιδιωτικά συμφέροντα, η πρόταση που κατέθεσα προέκυψε από διαβούλευση" επέμεινε ο αντιδήμαρχος, εκφράζοντας τη λύπη του - όπως είπε- για συμβούλους που αλλάζουν γνώμη την τελευταία στιγμή.

Ακολούθησε ψηφοφορία για την αναβολή του θέματος, η οποία απορρίφθηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι επί της εισήγησης γνωμοδότησαν θετικά.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στην επίμαχη εισήγησή της, η δημοτική αρχή προτείνει τα εξής, για την στάθμευση τουριστικών λεωφορείων στο ιστορικό κέντρο:

α) Να παραμείνουν ως έχουν οι 2 θέσεις τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Οθωνος. β) Να παραμείνει ως έχει η μία θέση που έχει καθοριστεί με την ανακατασκευή της κεντρικής πλατείας, στην οδό Κροντήρη. γ) Να προστεθεί ένας χώρος στάσης/στάθμευσης με δύο θέσεις τουριστικών λεωφορείων απέναντι από την Υπαπαντή, στη νότια πλευρά της Χρυσοστόμου Θέμελη, μεταξύ των οδών Ιωσήφ Ανδρούσης και Φάριος. δ) Οι δύο θέσεις τουριστικών λεωφορείων μπροστά από το ηρώο της πλατείας 23ης Μαρτίου να καταργηθούν και να γίνουν θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών για όλο το 24ωρο. ε) Να καταργηθούν 5 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και να δημιουργηθεί χώρος στάσης/στάθμευσης για ένα τουριστικό λεωφορείο στη νότια πλευρά της 23ης Μαρτίου, πριν την οδό Αναγνωσταρά και τον κυκλικό κόμβο. στ) Να προστεθούν 12 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επί της οδού Υπαπαντής και στις 2 πλευρές, από την Μητροπολίτου Μελετίου ώς την οδό Χρυσοστόμου Θέμελη -οι 5 στην ανατολική πλευρά και οι 7 στη δυτική.

Ως μέγιστη διάρκεια στάσης των τουριστικών λεωφορείων προτείνονται τα 30 λεπτά, εκτός από την οδό Κροντήρη όπου θα επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η στάση για απο-επιβίβαση, καθώς το ίδιο σημείο χρησιμοποιούν και τα αστικά λεωφορεία.

Παράλληλα, προτείνεται καθ’ όλο το μήκος της Υπαπαντής να απαγορευτεί η στάθμευση μεγάλων οχημάτων (άνω των 2,5 τόνων). Τις ημέρες εορτασμού της πολιούχου προτείνεται η απαγόρευση στην οδό Υπαπαντής κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και γενικότερα μεγάλων οχημάτων (άνω των 2,5 τόνων) κατά την 1η και 2α Φεβρουαρίου.

Β.Γ.Μ.