Τρίτη, 06 Αυγούστου 2013 11:54

Στο Μανιάτη οι δήμαρχοι για την προσωρινή διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον

"Η προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται από το ΦΟΔΣΑ με την οικονομική υποστήριξη του ΕΠΠΕΡΑΑ", θα ζητήσουν από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη την ερχόμενη Παρασκευή οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης και Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός:

Αυτό επεσήμανε χθες ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, και παρατήρησε πως η προσωρινή διαχείριση προβλέπει κομποστοποίηση σε χώρο που είναι αδειοδοτημένος - αλλά απέφυγε να απαντήσει ποιος είναι αυτός ο χώρος σε επίπεδο Μεσσηνίας.
Ο κ. Νίκας υποστήριξε ότι όλοι οι άλλοι δήμοι έχουν χωματερές και μόνο 2-3 πληρώνουν τη μεταφορά και βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όμως διαβεβαίωσε πως «δεν μπαίνει ζήτημα αύξησης τελών και ανοίγματος χωματερής».
Είπε ότι είναι εύρωστος οικονομικά ο Δήμος Καλαμάτας, παραδέχθηκε όμως πως δεν υπάρχουν χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος για τα σκουπίδια, γι’ αυτό ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη τη μεταφορά χρημάτων από κωδικό σε κωδικό, που σήμερα δεν επιτρέπεται ή προκαταβολή από τους ΚΑΠ.
Ανέφερε ότι «με απόφαση της κυβέρνησης ο δήμος δε θα αφήσει την Καλαμάτα να πνιγεί στα σκουπίδια όπως θέλουν μερικοί, δε θα τους γίνει το χατίρι».
Αμφισβήτησε ότι κατηγορήθηκε η Καλαμάτα για τα σκουπίδια που θάβονταν από τον εργολάβο στο δάσος της Φολόης, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε επίσημο έγγραφο, απόφαση από δικαστική αρχή». Ανέφερε ότι παραχρησιμοποιήθηκαν τα σκουπίδια για πολιτικούς λόγους, υποστήριξε πως με απόφαση έκλεισε ο μοναδικός χώρος χωρίς να έχει βρεθεί εναλλακτική λύση και μίλησε για "ευαίσθητους", "καρφώνοντας" τους αντιδρώντες στη Μαραθόλακκα. Αναρωτήθηκε ποιος θα απολογηθεί για τα εκατομμύρια που δίνονται για τη μεταφορά, επέμεινε κατά της ΜΟΛΑΚ, αναφέροντας πως  
«δεν υπάρχει ΜΟΛΑΚ εδώ και χρόνια» - και ειρωνεύτηκε αυτούς που έφερναν καθηγητές.