Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 00:57

Οι νέοι δήμαρχοι της Μεσσηνίας: Ανακάλυψαν τα δύσκολα, τους προσγείωσε ο Μπάμης

Γράφτηκε από την

Προβληματισμός αλλά και διάθεση για διαδημοτική συνεργασία χαρακτήρισαν το κλίμα της χθεσινής πρώτης συνάντησης των 6 νεοεκλεγέντων δημάρχων της Μεσσηνίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο Δημαρχείο Καλαμάτας έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια. Μέσα όμως στον έντονο προβληματισμό για τον "Καλλικράτη", ενδιαφέρον παρουσίασαν οι προσεγγίσεις των δημάρχων Οιχαλίας Φίλιππου Μπάμη και Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη που ουσιαστικά θέλησαν να δουν με πιο αισιόδοξο τρόπο το μέλλον του "Καλλικράτη", παρά το περιβάλλον οικονομικής ύφεσης.

«Οι αγωνίες μας επιβεβαιώνονται, αλλά ας μην είμαστε απαισιόδοξοι. Αλλωστε, το επιδιώξαμε να είμαστε δήμαρχο» σημείωσε ο κ. Μπάμης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι υπάρχει χρόνος για αλλαγές. «Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος άνθρωπος και δεν μου αρέσει να μοιρολατρώ» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Καφαντάρης και συνέχισε λέγοντας: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί έχουμε συμμάχους τους πολίτες».

Ο οικοδεσπότης δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε για μία ακόμα φορά τους έντονους προβληματισμούς του για την εφαρμογή του "Καλλικράτη" και για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, με επιχείρημα τις περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων - για τους οποίους ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα καταβληθούν. Παράλληλα ο κ. Νίκας ζήτησε από τους δημότες να είναι δίπλα στη δημοτική αρχή σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, ενώ διαβεβαίωσε τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους του ότι η Καλαμάτα ως πρωτεύουσα θα βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού και τους υπόλοιπους δήμους σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι δεν έχουν ακόμα εκδοθεί 22 προεδρικά διατάγματα και 62 υπουργικές αποφάσεις, τα οποία ουσιαστικά ορίζουν την θεσμική οργάνωση των νέων δήμων. Ο κ. Κόλλιας ακολούθως εξέφρασε την αγωνία του για το πώς θα λειτουργήσουν από τις 3 Ιανουαρίου οι διάφορες υπηρεσίες των δήμων προσαρμοσμένες στο νέο καθεστώς.

«Το γεγονός ότι τα θέματα που μας απασχολούν ακόμα είναι η ύδρευση, η αποκομιδή απορριμμάτων και άλλα θέματα καθημερινότητας επιβεβαιώνει ουσιαστικά τις μεγάλες δυσκολίες που θα συναντήσει ο "Καλλικράτης"» τόνισε ο νέος δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" που οδεύει προς κατάργηση.

Τέλος, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία του "Καλλικράτη" σημειώνοντας ότι αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά από την αγάπη του για τον τόπο, έχοντας ένα όραμα το οποίο πιθανώς να μην καταφέρει να υλοποιήσει μέσα από αυτές τις δυσμενείς συνθήκες. Πάντως κλείνοντας ο κ. Γιαννημάρας διευκρίνισε ότι εντός των πρώτων δύο μηνών της δημαρχοντίας του θα ενημερώσει ευθαρσώς τους πολίτες για τις συνθήκες και τα δεδομένα που βρήκε από τις παλιές δημοτικές αρχές και θα ζητήσει την κατανόηση και τη συνεργασία των δημοτών. Παρόντες στη χθεσινή σύσκεψη -η οποία αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα εκ περιτροπής στις έδρες των νέων δήμων, σαν μία άτυπη ΤΕΔΚ- ήταν εκτός των δημάρχων οι αντιδήμαρχοι Καλαμάτας Νίκος Μπασακίδης και Κώστας Αθανασόπουλος, ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, καθώς και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγκανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, δήμαρχος Κυπαρισσίας.

 

Δ.Πλ.