Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010 03:58

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Συζήτηση αύριο για μελέτη της Βέργας

Γράφτηκε από την

Την επικαιροποίηση της πολεοδομικής μελέτης της Βέργας θα συζητήσει κατά την αυριανή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Οπως έχει επισημανθεί, η συγκεκριμένη -τυπική ουσιαστικά- διαδικασία απαιτείται για την προώθηση της υπόθεσης, έπειτα και από τις συναντήσεις που είχαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και κλιμάκιο του νομαρχιακής επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ με ανώτερα στελέχη του ΥΠΕΚΑ. 

Να θυμίσουμε ότι η β' φάση της πολεοδομικής μελέτης της Παραλίας Βέργας που τίθεται προς επικαιροποίηση προβλέπει:

1. Να ισχύσουν οι διατάξεις του ν. 2508/97 για την εισφορά σε γη και χρήμα, ενιαία για όλη την πολεοδομική ενότητα.

2. Να μειωθεί το ποσοστό κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων που προβλέπονται στη μελέτη από το ισοζύγιο γης, από 38% στο ελάχιστο δυνατό όριο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης. Το μέτρο αυτό προτείνεται προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα γης που παρουσιάστηκε στη σύνταξη της μελέτης.

3. Στις περιπτώσεις των συνολικά ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών για δημιουργία κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων προτείνεται η τροποποίηση αυτών ώστε ν' αφήνεται στο χώρο αυτό ένα κατά κανόνα άρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο ή ν' αντικαθίσταται σ' άλλη θέση μ' αντίστοιχο οικόπεδο.

4. Επίσης η Τεχνική Υπηρεσία είχε εισηγηθεί:

α) Να αυξηθούν σε κάθε τομέα οι συντελεστές δόμησης κατά 0,1.

β) Να ληφθεί ειδική μέριμνα για να παραμείνουν άρτια και οικοδομήσιμα τα μικρά οικόπεδα των 150 τ.μ.

γ) Να προωθηθούν για εξέταση του θέματος και οι 2 προτάσεις που έχουν κατατεθεί, έτσι ώστε ν' αποφανθεί το υπουργείο.

δ) Να ληφθεί υπόψη στην πολεοδόμηση της περιοχής (Ο.Τ. 13-14-15-16-17-19) η όποια απόφαση ληφθεί από το υπουργείο, για την οριοθέτηση του ρέματος της Αγίας Σιών.

ε) Να παραμείνει ο παραλιακός πεζόδρομος όπως τον προτείνει η Τ.Υ. με την μορφή "θηλιάς" από την οδό Μάνης. Για τα οικόπεδα εκείνα που θίγονται οι υφιστάμενες οικοδομές να καταργηθεί ο παραλιακός πεζόδρομος και να προβλεφθεί στη δυτική πλευρά της οδού Μάνης πεζοδρόμιο πλάτους τουλάχιστον 3 μ.

 

Δ.Πλ.

 


NEWSLETTER