Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 11:54

Ο Νίκας καταρρίπτει τις εξαγγελίες Τατούλη: Δυσβάσταχτο κόστος για τα απορρίμματα

Γράφτηκε από τον

Δυσβάστακτο, γύρω στα 84 με 85 ευρώ τον τόνο, θα είναι τελικά το κόστος της ολοκληρωμένης -και της προσωρινής- διαχείρισης των απορριμμάτων από το διεθνή διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αυτό διαπίστωσαν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης - δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας χτυπάει το καμπανάκι της αγωνίας και της ανησυχίας. Και καλεί την Πολιτεία να αναλάβει να πληρώσει, όπως κάνει στην Αθήνα, τονίζοντας ότι ο κόσμος στην Πελοπόννησο δεν μπορεί να πληρώσει τόσο ακριβά τέλη.
Αρχικά κ. Νίκας ενημέρωσε ότι τον Ιούνιο του 2014 ο ανάδοχος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών θα αναλάβει την προσωρινή διαχείριση για όλη την Περιφέρεια, καθώς σύμφωνα με το διαγωνισμό, 6 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο που υπολογίζεται το φετινό Δεκέμβριο, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προσωρινή διαχείριση. «Το κόστος θα είναι γύρω στα 85 ευρώ τον τόνο», επεσήμανε ανήσυχος ο δήμαρχος και διευκρίνισε ότι 59 με 60 ευρώ είναι η τιμή συν 15 ευρώ τη μεταφορά και συν 13% ΦΠΑ.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο διαγωνισμός έδωσε αποτέλεσμα με συγκεκριμένες τιμές», παρατήρησε ότι οι δήμοι πρέπει να προσαρμόσουν τους προϋπολογισμούς τους σ’ αυτές τις τιμές, δηλώνοντας με νόημα ότι δωρεάν είναι μόνο οι χωματερές.
Ενημέρωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δίνει στον ανάδοχο  22.000 με 25.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο.
Ο κ. Νίκας ζήτησε «να εξευρεθούν τα χρήματα, όπως βρέθηκαν στην Αθήνα. Να τα αναζητήσει και να τα δώσει το κράτος», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορούμε να πάμε σε τόσο υψηλά επίπεδα τα τέλη, δεν μπορεί να πληρώσει ο κόσμος».
Να υπενθυμίσουμε ότι στην "πανηγυρική" παρουσίαση της επιλογής του προσωρινού μειοδότη, της εταιρείας "Τέρνα Ενεργειακή", ενώπιον 4 υπουργών, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είχε ενημερώσει πως «ρίξαμε την τιμή κόστους στον πολίτη κάτω από τα 60 ευρώ τον τόνο».