Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 10:28

Προχωρούν μελέτες και για το… Παλιοροβούνι

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προχωρούν μελέτες  και για το… Παλιοροβούνι

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τα έργα διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο "Παλιοροβούνι" του Δήμου Οιχαλίας.

Γεγονός που προκαλεί εντύπωση και απορίες, καθώς την ίδια ώρα προχωράει η υπόθεση του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει και την προσωρινή διαχείριση. Ακόμα, να υπενθυμίσουμε ότι όπως παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΤΕΡΝΑ Γιώργος Αγραφιώτης στην πρόσφατη ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, απέκλεισαν εξαρχής το Παλιοροβούνι για τη χωροθέτηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, γιατί είναι αναδασωτέα έκταση, πράγμα πιο ισχυρό ακόμα και από το δάσος.
Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας κατατέθηκε και δημοσιοποιήθηκε για ενημέρωση φορέων και πολιτών, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα διαχείρισης ΑΣΑ Νομού Μεσσηνίας. Στη μελέτη επισημαίνεται ότι τα σχεδιαζόμενα έργα περιλαμβάνουν τις εξής κύριες μονάδες: 1) Μονάδα κομποστοποίησης οργανικού κλάσματος, δυναμικότητας 126 τόνων την ημέρα. 2) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) με μονάδα δεματοποίησης, δυναμικότητας 18 τόνων την ώρα. 3) Χώρο προσωρινής αποθήκευσης δεματοποιημένων ανακυκλώσιμων υλικών, επιφάνειας περίπου 800 τ.μ. 4) Εγκατάσταση επεξεργασίας στραγγιδίων ως συνοδό έργο του ΚΔΑΥ.
Αναφέρεται ότι τα έργα σχεδιάστηκαν για την εξυπηρέτηση των ΑΣΑ των δήμων του Νομού Μεσσηνίας της 2ης διαχειριστικής ενότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Νομός Μεσσηνίας και Δήμοι Μεγαλόπολης και Γόρτυνος του Νομού Αρκαδίας), ως μεταβατική λύση, έως ότου τεθούν σε λειτουργία τα έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης ΑΣΑ που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)».
Στη μελέτη καταγράφεται ακόμα ότι: «Τα παραπάνω έργα αποτελούν έργα επεξεργασίας, μεταφόρτωσης και προσωρινής αποθήκευσης ΑΣΑ, ούτως ώστε να διατίθενται προς ανάκτηση. Σημειώνεται ότι η δεματοποίηση αποτελεί μέθοδο μεταφόρτωσης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 114218/1997. Η αξιολόγηση των δυνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου θα πραγματοποιηθεί με βάση περιβαλλοντικά, κοινωνικά και τεχνοοικονομικά κριτήρια».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER