Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013 22:39

Νίκας εναντίον όλων στη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Γράφτηκε από την

"Καρφιά" κατά της κυβέρνησης, κατά συναδέλφων του δημάρχων αλλά και κατά της ίδιας της ΚΕΔΕ έριξε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Π. Νίκας, σήμερα στην έκτακτη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, στην Αθήνα.

 

Κατά την τοποθέτησή του όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας, ο κ. Νίκας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: «α) Στην υποβάθμιση της αυτοδιοίκησης, που αποδεικνύεται με την αύξηση του συγκεντρωτισμού, τη μείωση των πόρων και τις επιθέσεις εναντίον των αιρετών -οι οποίες δεν είναι πάντοτε άδικες- και που όμως απαξιώνουν το σύνολο των αιρετών και την αυτοδιοίκηση. β) Στην προσωπική πολιτική που ασκούν οι δήμαρχοι, διαγκωνιζόμενοι για τις εντάξεις και την κατασκευή έργων, αφού η κυβέρνηση δεν προχωρεί στην εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού ώστε να αξιολογούνται ανάγκες και επομένως να αξιοποιούνται οι πόροι στον υπερθετικό βαθμό. Με την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ θα καταδειχθεί σε ποια έργα κατευθύνθηκαν οι πόροι και το είδος της αξιολόγησης που υπήρξε. γ) Στην αδυναμία της ΚΕΔΕ να διαμορφώσει στρατηγική άμυνας για την αυτοδιοίκηση και περιφρούρησης της αξιοπρέπειας των αιρετών, με αποτέλεσμα η αυτοδιοίκηση να έχει επωμισθεί το μεγαλύτερο βάρος για την ανασυγκρότηση και τα επαχθέστερα των μέτρων».

 

Τέλος, ο κ. Νίκας ζήτησε «τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θα στοχεύει στη σωτηρία του αυτοδιοικητικού θεσμού, στην οποία στρατηγική πρέπει να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Διαφορετικά, οι συνελεύσεις και τα συνέδρια δεν έχουν καμία αξία, παρά μόνο για να εκφράζουν τα παράπονά τους οι δήμαρχοι και να εκτονώνονται».