Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2013 07:23

Τα πρώτα βήματα στην προεκλογική λεωφόρο

Γράφτηκε από τον
Τα πρώτα βήματα στην προεκλογική λεωφόρο

Πεντέμιση μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές κάλπες, και ενώ τα κόμματα έχουν άλλες προτεραιότητες, οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι κάνουν τα πρώτα διερευνητικά τους βήματα στην προεκλογική λεωφόρο προσπαθώντας να διαβάσουν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, είτε για να λάβουν καλύτερη θέση στην προεκλογική κούρσα είτε για να αποσυρθούν αργότερα με αντάλλαγμα μια θέση… αντιδημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση, πολλοί περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τον εκλογικό νόμο ώστε να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις, ενώ άλλοι κοιτούν με αγωνία προς τα κομματικά επιτελεία περιμένοντας το χρίσμα. Για πρώτη φορά όμως μετά το 1980, το πολιτικό σκηνικό των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει αλλάξει τελείως, καθώς έχει συρρικνωθεί η δύναμη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι ανερχόμενες δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής δεν διαθέτουν ισχυρούς δημοτικούς κομματικούς μηχανισμούς. Γι' αυτό ενδέχεται για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση τα περισσότερα κόμματα να μη δώσουν επισήμως χρίσματα, και είτε να στηρίξουν υπογείως συνδυασμούς ή πρόσωπα είτε να μην ανακατευτούν καθόλου στις εκλογές - ειδικά αν εκτιμήσουν ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από τα τυχόν οφέλη. Παράλληλα, κάποιοι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές θα αρνηθούν την κομματική τους ταυτότητα, καθώς γνωρίζουν από τις δημοσκοπήσεις ότι οι ψηφοφόροι θα προτιμήσουν ανεξάρτητους υποψήφιους. 

Τις τάσεις των δημοσκοπήσεων μελετούν ενδελεχώς και τα κόμματα προκειμένου να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα δώσει κομματικά χρίσματα ή αν θα επιλέξει ευρύτερες συμμαχίες κυρίως με υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Μάλλον όμως θα στηρίξει κομματικές υποψηφιότητες όπου εκτιμά ότι μπορεί να νικήσει, ενώ στους δήμους που χάνει από χέρι θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στις τοπικές κοινωνίες και μάλλον θα αποτελέσει έκπληξη πρώτου βαθμού αν επιτευχθεί έστω και σε ελάχιστους δήμους της Ελλάδας. Στη Μεσσηνία, όπου υπάρχει μόνο ένας "γαλάζιος" υποψήφιος η Νέα Δημοκρατία θα τον στηρίξει, ενώ όπου υπάρχουν περισσότεροι, μάλλον δύσκολα θα δώσει επίσημο χρίσμα. 

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προωθεί κινήσεις συνεργασίας με υποψήφιους της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης, προετοιμάζοντας παράλληλα το κόμμα των… επόμενων εκλογών. Στη Μεσσηνία θα γίνει προσπάθεια να υποστηριχθούν υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς, ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους - όπως για παράδειγμα από το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί πανελλαδικά υποψήφιους που θα ενισχύσουν την αντιμνημονιακή εικόνα του κόμματος και παράλληλα θα δώσουν αέρα νίκης για τις εθνικές εκλογές. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσει χωρίς κόστος πρώην αυτοδιοικητικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το εγχείρημα αυτό όμως δεν είναι καθόλου εύκολο, αφού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος της ταύτισης του ΣΥΡΙΖΑ με το "βαθύ ΠΑΣΟΚ", ενώ από την άλλη τα παλιά στελέχη που προέρχονται από το κόμμα του… 3% σίγουρα δεν μπορούν από μόνα τους να φτάσουν στην εκλογική νίκη. Στη Μεσσηνία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο, παρά το γεγονός ότι το "Αριστερό Ρεύμα" κυριαρχεί στον κομματικό μηχανισμό. Δεν αποκλείεται πάντως και στη Μεσσηνία υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ να είναι και 1 ή 2 στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες όπου μπορέσουν να καταρτίσουν συνδυασμό θα στηρίξουν δικό τους υποψήφιο, ενώ όπου δεν το κατορθώσουν θα επιδιώξουν ευρύτερες συμμαχίες. 

Η Δημοκρατική Αριστερά θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ευρύτερους κεντροαριστερούς συνδυασμούς σε όλους τους δήμους. Στη Μεσσηνία το κύριο βάρος θα δοθεί στο Δήμο Καλαμάτας, όπου θα γίνει προσπάθεια ένα στέλεχος της ΔΗΜΑΡ να ηγηθεί συνδυασμού της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς. 

Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή θα επιδιώξουν να κατεβάσουν ψηφοδέλτια σε όλους τους δήμους, με κύριο στόχο την καταγραφή των δυνάμεών τους και την αντιπροσώπευσή τους στα δημοτικά συμβούλια. 

Θ.Λ. 


Η "Ε" έκανε έρευνα για όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους της Μεσσηνίας και από αύριο θα ξεκινήσει να δημοσιεύει τα ρεπορτάζ για κάθε δήμο ξεχωριστά. 

Συγκεκριμένα, οι δημοσιογράφοι της "Ε" μίλησαν με όλους τους εν δυνάμει υποψήφιους και τους ρώτησαν αν θα ηγηθούν ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Διαβάστε αύριο στην "Ε" ποιοι θα είναι υποψήφιοι στην Καλαμάτα.


NEWSLETTER