Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 07:24

Ξεκίνημα για εκλογές και νέο πολιτικό τοπίο

Γράφτηκε από την
Ξεκίνημα για εκλογές και νέο πολιτικό τοπίο

Με την καινούργια χρονιά ανοίγει ουσιαστικά και η προεκλογική περίοδος για την αυτοδιοίκηση, καθώς απομένουν πλέον 4,5 μήνες μέχρι την αναμέτρηση του Μαΐου. Κόμματα και πρόσωπα εντείνουν τις κινήσεις τους, και ήδη το κλίμα αρχίζει να ζεσταίνεται με δημοσκοπήσεις και δηλώσεις υποψηφιοτήτων.

Ορισμένοι επιχειρούν να προλάβουν καταστάσεις, ενώ άλλοι βολιδοσκοπούν αντιδράσεις προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα πρέπει να επιμείνουν στην υποψηφιότητα ή να αποχωρήσουν με εύσχημο τρόπο.

Η εκλογική αναμέτρηση στην αυτοδιοίκηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία στις σημερινές συνθήκες, καθώς συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το παιχνίδι εξουσίας. Μέχρι σήμερα σε περιφέρειες και δήμους κυριαρχούν συντριπτικά τα κυβερνητικά κόμματα, λόγω των πολιτικών συσχετισμών του 2010, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια πολιτική συμπόρευση αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης. Το τοπίο την επαύριο των εκλογών θα είναι σίγουρα διαφορετικό και η τελική του διαμόρφωση εκτιμάται πως θα είναι αποτέλεσμα σκληρής μάχης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η μάχη θα επικεντρωθεί στις περιφέρειες, στους μεγάλους δήμους και στις πρωτεύουσες των νομών, καθώς και ως θεσμοί αυτοί καλούνται να παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, οπότε όλοι επιθυμούν να τους έχουν υπό τον έλεγχό τους.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι διαδικασίες επιλογής αναμένεται να οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, αν και υπάρχει η προεργασία για την επιλογή υποψήφιων περιφερειαρχών και δημάρχων στις πρωτεύουσες, με βάση τις μετρήσεις που έγιναν στο πλαίσιο πανελλαδικής δημοσκόπησης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει δικό της υποψήφιο, και η επιλογή -χωρίς να αποκλείεται η έκπληξη- θα γίνει ανάμεσα στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και π. βουλευτή Γρ. Αποστολάκο, τη βουλευτή Λακωνίας Φεβρ. Πατριανάκου, το δήμαρχο Χαϊδαρίου Δ. Μαραβέλια και το βουλευτή Κορινθίας Χρ. Δήμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια πελοποννησιακή συνάντηση στην οποία εκφράστηκαν προβληματισμοί και για το πρόσωπο του υποψήφιου, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που ήθελαν ορισμένα στελέχη να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Ν. Πατσαρίνου και άλλα την επιλογή υποψήφιου με κεντρικότερο πολιτικό-κοινωνικό ρόλο.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ γίνονται βολιδοσκοπήσεις σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά η οριστικοποίηση της τελικής κατεύθυνσης θα γίνει σε παμπελοποννησιακή σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιανουαρίου στην Τρίπολη.

Στο ΚΚΕ όπως πάντα θεωρούν ήσσονος σημασίας την επιλογή προσώπου για τη θέση του επικεφαλής, ρίχνοντας όλο το βάρος στην οργανωτική προετοιμασία των εκλογών.

Ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με τους σχεδιασμούς της "Χρυσής Αυγής", καθώς υπάρχει σοβαρή δικαστική εκκρεμότητα, ενώ από διάφορες πλευρές διαρρέουν πληροφορίες για κυβερνητικά σχέδια απαγόρευσης της δράσης της - γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές του πολιτικού τοπίου.

Στην Καλαμάτα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του σημερινού δημάρχου Παν. Νίκα, ο οποίος ανεβάζει και τους τόνους της αντιπαράθεσης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για ζητήματα της πόλης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από διάφορες πλευρές συζητείται το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Βασ. Κοσμόπουλου, και αυτό φαίνεται πως είναι το νέο στοιχείο των διεργασιών. Παιχνίδι θέλει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ και το συνδυασμό Μπρεδήμα η Ντίνα Νικολάκου, η οποία επιτίθεται διαρκώς στο δήμαρχο Παν. Νίκα προσπαθώντας να κερδίσει τη συμπάθεια εκείνων που απέμειναν στο άλλοτε κραταιό αυτό κόμμα στην αυτοδιοίκηση. Το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών" θα συζητήσει τη τακτική του και το θέμα της επιλογής υποψηφίου που θα στηρίξει, σε συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Στους υπόλοιπους δήμους έχει αρχίσει να σημειώνεται κινητικότητα: Στη Μεσσήνη ήδη ξεκίνησε ο νυν δήμαρχος Στ. Αναστασόπουλος, ενώ δεν κρύβει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος ο βουλευτής Δ. Σαμπαζιώτης. Στο Δήμο Οιχαλίας ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Φιλ. Μπάμης, η Ελ. Αλειφέρη ξεκινά ουσιαστικά την προεκλογική της εκστρατεία με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει, ο Σωτ. Παναγιωτόπουλος διαρρέει ότι είναι έτοιμος να κατέβει, ενώ ένα πλήθος ακόμη τοπικών παραγόντων ενδιαφέρεται για υποψηφιότητα. Στην Τριφυλία, ο σημερινός δήμαρχος Κ. Κόλλιας δηλώνει μεν δημοσίως ότι θα κατέβει πάλι στην εκλογική μάχη, αλλά φαίνεται πως ακόμα το σκέφτεται σοβαρά ή πιέζεται να αποσυρθεί ευσχήμως. Στην περιοχή έχει συγκροτηθεί η "Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση" που ετοιμάζεται για άνοιγμα της συζήτησης σχετικά με τις υποψηφιότητες. Διεργασίες, τέλος, υπάρχουν και στους Δήμους Πύλου-Νέστορος και Δυτ. Μάνης, όμως εκεί δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις.


NEWSLETTER