Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 12:49

Κυκλοφοριακός Σχεδιασμός στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας

Γράφτηκε από την

 

Για να προωθήσει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας που μας Ενώνει την βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στην περιοχή του και τον Κυκλοφοριακό Πολιτισμό, προωθεί την θεσμοθέτηση και την ορθολογική εφαρμογή στην αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυκλοφορία και την στάθμευση.
Για τον λόγο αυτό διατυπώνει, δια του Δημάρχου, με παρρησία τις θέσεις του, επιζητώντας τον προβληματισμό – τον διάλογο και γιατί όχι την κριτική ως μέθοδο ανάλυσης και παράδειγμα για αποφυγή στις συγκοινωνιακές επιλογές του παρελθόντος.
Σήμερα είναι εμφανές σε όλους οι χαμηλού επιπέδου συνθήκες κυκλοφορίας στην αγορά του Λεωνιδίου – στην πλατεία του Κοσμά – στην Παραλία Τυρού και Σαπουνακαίικων, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών και της τουριστικής αιχμής, που οφείλονται κυρίως:
1. Στην έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής σχεδιασμού για την οργάνωση του συστήματος των μεταφορών.
2. Στην αποσπασματική μελέτη των κυκλοφορικών θεμάτων και την αποσπασματικότητα στην εφαρμογή τους.
3. Στην έλλειψη υποδομών, η ύπαρξη των οποίων θα επέτρεπε την ενθάρρυνση στους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδήλατο, πεζόδρομοι, επαρκές δίκτυο αστικής συγκοινωνίας κ.α).
Στο πλαίσιο αυτό αναλαμβάνουμε, δια του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Χρήστου Ξερακιά (συνεπικουρούμενου από τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας και Πολεοδομίας Εμμανουήλ Δολιανίτη και των Δημοτικών Συμβούλων Ηλία Γεωργίτση – Αλέξανδρου Κατσίκα και Παναγιώτη Φιλιππακόπουλου), πρωτοβουλία βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας στην περιοχή του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, θεωρώντας κρίσιμη την προώθηση των παρακάτω προτάσεων:

- Πολιτικές για την ορθολογική χρήση των ΙΧ αυτοκινήτων και ανάπτυξη δικτύου ποδηλατόδρομων.
- Πρόβλεψη χώρων στάθμευσης οχημάτων, διαμόρφωση τοπικών οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας και ανάπτυξη αποτελεσματικού συστήματος δημοτικής συγκοινωνίας.
-  Στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας με επαρκές προσωπικό, με αρμοδιότητες τον έλεγχο της στάθμευσης και την διαχείριση της κυκλοφορίας στον κατοικημένο ιστό.
- Ιδρυση Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας, που θα αξιοποιεί τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών (ΙΤS), συμβάλλοντας στην καλύτερη διαχείριση του οδικού δικτύου.
- Σύνταξη Γενικής Μελέτης Μεταφορών και Κυκλοφορίας και επικαιροποίησή της σε εύλογα χρονικά διαστήματα.
- Αποτελεσματική διαχείριση της στάθμευσης καθώς και περιορισμό με στόχο την εξάλειψή της, της παράνομης στάθμευσης.
- Προώθηση της χωροθέτησης και της κατασκευής με ΣΔΙΤ, στους οικισμούς τουριστικής αιχμής, υπαίθριων και στεγασμένων χώρων στάθμευσης.

- Διαπλάτυνση των πεζόδρομων για την χωροθέτηση ποδηλατόδρομων και λεωφορειολοωρίδων.
- Αναθεώρηση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων και των άλλων εμπορικών επιχειρήσεων.
Για την θετική ματιά των πολιτών και των επαγγελματιών στο συγκεκριμένο εγχείρημα, που εκτός από την Ποιότητα της Ζωής μας αναδεικνύει και τον Πολιτισμό μας, ευχαριστούμε.

Γιάννης Μαρνέρης
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας


NEWSLETTER