Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2011 12:52

Το αστικό πράσινο και η διαχείρισή του στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας

Γράφτηκε από την

Η ποιότητα του δημοτικού και δημόσιου κοινόχρηστου γενικά χώρου αντικατοπτρίζει το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων του Δήμου, αποτυπώνει την ταυτότητά της και συνιστά προνομιακό χώρο προβολής των οικονομικών πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων. Η έμφαση στον δημοτικό και δημόσιο κοινόχρηστο γενικά χώρο υλοποιεί το δικαίωμα του πολίτη να αποκαταστήσει την ποιότητα της καθημερινής του ζωής στην πόλη και την γειτονιά του.
Στην Ελλάδα ο δημοτικός και δημόσιος κοινόχρηστος γενικά χώρος προκύπτει συνήθως συμπτωματικά, ως περίσσευμα από την ανοικοδόμηση και όχι ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολεοδομικών πρωτοβουλιών και κυκλοφοριακών παρεμβάσεων. Η ταυτότητά του συντίθεται από ένα  μωσαϊκό χώρων, όπως πλατείες, πεζόδρομοι καθώς και χώροι παραμελημένοι και αναξιοποίητοι, που δεν ενδείκνυται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι ανήκοντες στο κοινό.
H αποτελεσματική διαχείρισή του προσκρούει στην αδυναμία των Δήμων: α) να τον περιφρουρήσουν, για παράδειγμα από την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων και δικύκλων, τις καταλήψεις του από παρόδιες χρήσεις και εν γένει τις πάσης φύσεως καταστροφές του, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση αποκαθιστώνται με την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος, και β) να καθορίσει την φυσιογνωμία και την αισθητική του με συλλογικές, ανοιχτές, δημοκρατικές και ολοκληρωμένες διαδικασίες.
Πρόταση για Διαβούλευση.
Η καταλογογράφηση - χαρτογράφηση των χώρων αστικού πρασίνου αναδεικνύεται ως ζήτημα πρωταρχικής σημασίας και προτεραιότητας για τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας. Η απογραφή του αστικού πρασίνου είναι αναγκαία προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων και ένα πεδίο κριτικής παρακολούθησης για την άσκηση των πολιτικών.
Την εν λόγω καταγραφή θα πρέπει να ακολουθήσει η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού και πολεοδομικού καθεστώτος της κάθε έκτασης και να αποσαφηνισθεί εάν υπάγεται σε ειδική ρύθμιση, ή, αντιθέτως, εάν υφίστανται κενά στην προστασία της. Επίσης, η καταγραφή θα πρέπει να διενεργηθεί με κριτήριο τη διασύνδεση με το υπάρχον πράσινο και την ανάγκη προστασίας και διατήρησής του. Όπως παρατηρείται, υφίστανται χώροι υπάρχοντος πρασίνου οι οποίοι, ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό ή πολεοδομικό τους καθεστώς, είναι, στην συνείδηση των κατοίκων, χώροι πρασίνου. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί χώροι χαρακτηρισμένοι εδώ και μεγάλο χρόνο ως «κοινόχρηστο πράσινο», οι οποίοι ουδέποτε έχουν αποζημιωθεί καθώς και χώροι «πράσινου», που υπάρχουν μόνο στους χάρτες των ρυμοτομικών σχεδίων και στην πραγματικότητα έχουν καταπατηθεί.
Για το σύνολο του αστικού πρασίνου, προτείνεται να συνταχθεί ένα γενικό σχέδιο διαχείρισης, αφού προηγηθεί η εκπόνηση Στρατηγικής ΜΠΕ.

Γιάννης Μαρνέρης
Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας