Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014 07:28

Στους 6 οι μνηστήρες του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Με 6 μνηστήρες για το δημαρχιακό θώκο, μπαίνει στην τελική ευθεία η προεκλογική περίοδος για το Δήμο Καλαμάτας. Με διαφορετικούς στόχους οι υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη και με το σημερινό δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα να θέτει ως στόχο την εκλογή από την πρώτη Κυριακή γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να συμβούν σοβαρές ανατροπές.

Ο κ. Νίκας ουσιαστικά έχει ήδη παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος του συνδυασμού του με εμφανή προσπάθεια να κάνει άνοιγμα σε άλλους πολιτικούς χώρους, με νέους υποψηφίους αλλά και ορισμένους εκ των παλαιότερων στο δήμο. Ποντάρει περισσότερο στο μηχανισμό που έχει δημιουργήσει και λιγότερο στην επιρροή της Νέας Δημοκρατίας, αποφεύγοντας μάλιστα να ταυτιστεί μαζί της για να μην χρεωθεί την πολιτική της, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα ως ανεξάρτητη προκειμένου να "ψαρέψει" ψήφους τόσο από την Κεντροαριστερά όσο και από την Ακροδεξιά μέσω των υποψηφιοτήτων.

Για πρώτη φορά υποψήφιος στην Καλαμάτα ο Μανώλης Μάκαρης ξεκίνησε τις πρώτες επαφές του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», έχοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Οικολόγων Πράσινων και του Δικτύου Ενεργών Πολιτών. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων χάθηκε πολύτιμος πολιτικός χρόνος και τα στελέχη του συνδυασμού θα πρέπει να τον ανακτήσουν το κρίσιμο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Στο χώρο της Κεντροαριστεράς μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής και μεγαλύτερης εμβέλειας, έσπευσε να ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Θόδωρος Μπρεδήμας μόνος του και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις. Ο συνδυασμός του ήδη εμφανίζει σοβαρές ρωγμές τόσο προς τον Παν. Νίκα, όσο και προς το Μαν. Μάκαρη και ο ίδιος προσπαθεί να αποσοβήσει περαιτέρω αποσύνθεση με καταγγελίες για αποστάτες και αναζήτηση ανύπαρκτων εχθρών.

Εκτός παιχνιδιού βρέθηκε η ΔΗΜΑΡ που επιχείρησε να βρει κοινό υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ αλλά όταν το δεύτερο φάνηκε να καταλήγει στον κ. Μπρεδήμα "κόπηκαν" οι γέφυρες και οι πληροφορίες θέλουν στην τελευταία σύσκεψη στελεχών να αποφασίστηκε πως δεν θα υποστηριχθεί κανένας υποψήφιος.

Από νωρίς στον εθνικιστικό χώρο κινήθηκε ο Γιώργος Δημητρούλιας με την «Ελληνική Δράση» που επιχειρεί να συσπειρώσει το χώρο της Χρυσής Αυγής που δήλωσε ότι δεν θα κατεβάσει υποψήφιο και δηλώνοντας ότι δεν θα ψηφίσει κανέναν από εκείνους που στράφηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εναντίον της, αποκλείοντας ουσιαστικά την κρυφή στήριξη Νίκα.

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε αρχικά την υποψηφιότητα του προέδρου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ Παναγιώτη Κουφαλάκου αλλά προέκυψε ζήτημα ασυμβίβαστου και αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή ορίζοντας ως υποψήφιο το στέλεχός του Δημήτρη Οικονομάκο.

Τελευταίος υποψήφιος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος ο οποίος ανακοινώνει σήμερα επισήμως την υποψηφιότητά του με το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», όπως είχε διαφανεί πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της δημοτικής κίνησης της οποίας ηγείται.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις εκλογές δεν θα πάρει μέρος ο συνδυασμός του Νίκου Φωτέα που είχε συγκεντρώσει σημαντικό ποσοστό στην προηγούμενη αναμέτρηση, καθώς όπως έγινε γνωστό, τα στελέχη του θα συμμετάσχουν στον περιφερειακό συνδυασμό του Γιάννη Μανώλη.