Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011 14:10

Παρατηρήσεις του ΤΕΕ για τη γνωμοδότηση του ΠΕ.ΣΥ.Χ.Ο.Π. για το Γ.Π.Σ. του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Σας απεστάλη από τη Διεύθυνση ΠΕ.ΧΩ.  Περιφέρειας Πελοποννήσου η γνωμοδότηση  του ΠΕ.ΣΥ.Χ.Ο.Π. για το προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Καλαμάτας. Τα αρμόδια όργανα του ΤΕΕ Πελοποννήσου σε επανειλημμένες συνεδριάσεις τους εξέτασαν το θέμα και κατέληξαν στις παρακάτω παρατηρήσεις – προτάσεις τις οποίες και σας καταθέτομε:
Ανατολικά των Πολεοδομικών οικισμών της Βέργας και της Μ. Μαντίνειας, ιδιαίτερα πριν από τους πρόποδες του ορεινού όγκου, υπάρχουν εκτάσεις που παρουσιάζουν περισσότερο τα χαρακτηριστικά των περιαστικών ζωνών (ΠΠ3) απ’ αυτές του ημιορεινού όγκου (Π1). Θεωρούμε ότι αυτή η ζώνη μπορεί να επεκταθεί ανατολικά έως τον προβλεπόμενο δρόμο προς Μάνη συνδέοντας τις ζώνες ΠΠ3 με ΠΠ4.
Στην περιοχή Π1 να υπάρχει η δυνατότητα για κατάλυμα έως 80 τ.μ. για την εξυπηρέτηση των χρηστών για κάθε γεωργική, κτηνοτροφική και πτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Στην περιοχή ΠΑΓΡ Κάμπου – Μπουρνιά συμφωνούμε με την εισήγηση του ΠΕ.ΣΥ.Χ.Ο.Π. όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατοικίας με την παρατήρηση ότι δεν έχει γίνει αναφορά για τα υπάρχοντα γήπεδα των 4 στρ.(κατά παρέκκλιση).
Στην περιοχή Α.Τ. (αγροτικό ορεινού χώρου και αγροτουρισμού ) πρέπει να διευκρινιστεί ότι ισχύει η δυνατότητα μέγιστης δόμησης εστιατορίων 300 τ.μ. και λοιπών καταστημάτων 150 τ.μ.
Στην περιοχή Ε1 παραγωγικών δραστηριοτήτων επαγγελματικών εγκαταστάσεων χαμηλής και μέσης όχλησης δεν μας βρίσκει σύμφωνους η πρόταση του ΠΕ.ΣΥ.Χ.Ο.Π. να διαγραφεί η παράγραφος για τις πρόσθετες χρήσεις.
Στην περιαστική περιοχή ΠΠ1 δεν συμφωνούμε να ενταχθούν πρόσθετα οι χρήσεις που προτείνει το ΠΕ.ΣΥ.Χ.Ο.Π.
Να ισχύουν όλες οι παρεκκλίσεις για τα ακίνητα που μέχρι σήμερα έχουν την δυνατότητα δόμησης και προβλέπονται από τους αντίστοιχους Νόμους και Διατάγματα.
Θεωρώντας ότι οι παραπάνω προτάσεις του ΤΕΕ Πελοποννήσου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, παρακαλούμε όπως ληφθούν υπόψη στις περαιτέρω ενέργειές σας για την έγκριση του Γ.Π.Σ. Δήμου Καλαμάτας.  
Τέλος θα θέλαμε να επισημάνομε ότι τα ζητήματα της εκτός σχεδίου δόμησης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κεντρικά από το αρμόδιο Υπουργείο και τους κεντρικούς φορείς και όχι ξεχωριστά σε κάθε Περιφέρεια. Στο βαθμό που αυτό όμως γίνεται πρέπει να συγκροτούνται για το σκοπό αυτό αρμόδια όργανα συντονισμού και παρακολούθησης όλων των ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ των Νομών και ιδιαιτέρα αυτών που «γειτνιάζουν».

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος ΤΕΕ Πελ/σου
Χαρίκλεια Δ. Τσιώλη
Πολ.Μηχ.Ε.Μ.Π.- M.Sc.


NEWSLETTER