Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 10:07

Οι "Μαυρογιαλούροι" κάνουν: Εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ χωρίς μελέτες και χρήματα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι "Μαυρογιαλούροι" κάνουν: Εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ  χωρίς μελέτες και χρήματα


Εργα αξίας ενός επιπλέον μισού ΕΣΠΑ είχαν ενταχθεί από τους περιφερειάρχες της χώρας και υπουργούς. Εργα που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν, όχι μόνο λόγω ανεπάρκειας πόρων.

Αλλά και γιατί αρκετά απ’ αυτά δεν είναι μελετητικά ώριμα και δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν στα χρονικά περιθώρια του ΕΣΠΑ, έως το τέλος του 2015.
Γι’ αυτό και η Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων / ΕΣΠΑ προχώρησε σε αναδιάρθρωση του προγράμματος και με έγγραφο του γ.γ. Γιώργου Γιαννούση προς τους δημάρχους ενημερώνει ότι τα κομμένα έργα θα περιληφθούν στο επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννούσης τονίζει: «Οι εντάξεις στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ανέρχονται σήμερα σε 36,5 δισ. ευρώ, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 152,3% της συνολικής δημόσιας δαπάνης του ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια για να χρηματοδοτηθεί το σύνολο των έργων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) από το παρόν ΕΣΠΑ χρειαζόμαστε "μισό ΕΣΠΑ" επιπλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάτι που είναι προφανές πως δεν μπορεί να γίνει.
Σημειώνω ακόμη ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είχε ενημερώσει έγκαιρα (με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου 2013) για την ανάγκη περιορισμού της υπερδέσμευσης κονδυλίων. Με λύπη διαπιστώσαμε ότι οι φορείς διαχείρισης όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν από τότε (που το πρόβλημα ήταν σαφώς μικρότερο) σε εκκαθάριση των προγραμμάτων αλλά προχώρησαν έκτοτε και σε νέες εντάξεις, συγκεκριμένα 729 πράξεων με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 1,4 δισ. ευρώ».
Καθησυχάζοντας τους δημάρχους, ο αρμόδιος γ.γ. ενημερώνει πως «το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου τα έργα που δεν προλαβαίνουν να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, ή δεν χωράνε στον προϋπολογισμό του, να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020, κάτι που θα διασφαλίσει άλλωστε και την ταχύτερη έναρξη των εκταμιεύσεων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο. Εχει μάλιστα καθοριστεί για το σκοπό αυτό συνάντηση με την ΚΕΔΕ την Παρασκευή 25 Απριλίου».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER