Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011 17:25

Θαν. Πετράκος: «Να μην πληρώσουν οι αγρότες την πράσινη εξαπάτηση με τα φωτοβολταϊκά»

Γράφτηκε από την

Κύριε Περιφερειάρχη,
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι εκατοντάδες αγρότες και στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας ανησυχούν πολύ διότι κινδυνεύουν να μην εγκριθούν οι πλήρεις επενδυτικοί φάκελοι για τα φωτοβολταϊκά, που έχουν καταθέσει και ενώ ήδη έχουν προκαταβάλει ποσά που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.
Αιτία γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς της πολιτείας (ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΥΠΑΑΤ, κ.λπ.) σε ό,τι αφορά την ομαλή υλοποίηση της προτεραιότητας που θέτει ο νόμος 3851/2010. Η κυβέρνηση επαγγέλθηκε διέξοδο στον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο μέσω της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών (έως 100 KW) χωρίς να έχει διασφαλίσει την ένταξη όλων των ενδιαφερομένων αγροτών.
Και βέβαια η υπόθεση με τους αγρότες αποτελεί μία μόνο διάσταση της ιστορίας των φωτοβολταϊκών, καθώς παράλληλα «τρίζουν» τα θεμέλια της «πράσινης ανάπτυξης», που έγινε σημαία της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας αφού ο κορεσμός των δικτύων αφορά όλους τους αιτούντες. Για μια ακόμη φορά δηλαδή η κυβέρνηση εξαπατά τους αγρότες με την ιστορία των φωτοβολταϊκών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι οι αγρότες πρέπει να πληρώσουν για το κόστος διασύνδεσης, ενώ όταν η κυβέρνηση τους καλούσε να υποβάλλουν αιτήσεις δεν τους έλεγε ότι θα πληρώσουν το κόστος αυτό. Την ίδια ώρα βέβαια ο κ. Πρωθυπουργός εξαγγέλλει τη επένδυση «μαμούθ» ύψους 1 δισ. φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.
Επειδή τα προβλήματα είναι σοβαρά επιβάλλεται η ανάγκη άμεσης παρέμβασης από την πλευρά σας ζητώντας άμεσα να διευθετηθούν τα 3 πλέον σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει προκειμένου να μην πληρώσουν οι αγρότες τα «πράσινα» παραμύθια της «πράσινης» κυβέρνησης. Και αυτά είναι:
Άμεση ικανοποίηση των αιτήσεων των επαγγελματιών αγροτών στις περιπτώσεις που επαρκεί το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ.
Δημιουργία νέων δικτύων σύνδεσης ικανής ισχύος, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά οι αγρότες, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα επενδυτικά αιτήματα των επαγγελματιών αγροτών.
Σταθεροποίηση της τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος από τους μικρούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς των επαγγελματιών αγροτών στην τιμή την προβλεπόμενη από τον Νόμο 3851/2010. (Δηλαδή 441,05 €/MWH).

21/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER