Κυριακή, 04 Μαϊος 2014 08:06

Αποσύρεται μετά 40 χρόνια ο Γιώργος Νταγιόπουλος

Γράφτηκε από τον
Αποσύρεται μετά 40 χρόνια ο Γιώργος Νταγιόπουλος

Εχει γράψει τη δική του ιστορία στα δημοτικά της Καλαμάτας εδώ και 40 χρόνια, αλλά αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λόγος για το Γιώργο Νταγιόπουλο, ο οποίος εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος αδιάκοπα από το 1975 μέχρι σήμερα έχοντας μάλιστα υπηρετήσει την πόλη και από τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και του αντιδημάρχου. Ο κ. Νταγιόπουλος μιλάει στην “Ε” για την απόφασή του να μην είναι πλέον υποψήφιος μετά από 40 χρόνια, για όσα έγιναν και δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στην πόλη, για τους δημάρχους που πέρασαν, αλλά και τις εκλογές που έρχονται.

- Μετά από 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στo Δημοτικά Συμβούλιο Καλαμάτας, πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σας να αποχωρήσετε;

«Μετά από 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα δημοτικά, μετά την εξοικείωση με τα θέματα που αφορούν την πόλη και αφού εξοικειώνεσαι με αυτά, σχηματίζεις άποψη. Πράγματι είναι δύσκολο να αποσυρθώ. Οταν βλέπεις ότι η πόλη κάνει άλματα ανάπτυξης, πολύ περισσότερο τα χρόνια να το επιβεβαιώνουν, πράγματι είναι δύσκολη απόφαση. Ομως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έχουν όλοι δικαίωμα έκφρασης, δικαίωμα ψήφου, δικαίωμα ενεργού συμμετοχής, τότε λες διάλειμμα – ημίχρονο».

- Ποια ήταν η κορυφαία στιγμή στην δημοτική σας πορεία;

«Κορυφαία στιγμή στη δημοτική μου πορεία ήταν όταν ήμουν πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου. Τότε έγινε η πρώτη επετειακή συνεδρίαση του Σώματος για το σεισμό. Η συνεδρίαση αυτή ήταν πολύ φορτισμένη γιατί είχαν να συζητηθούν δύσκολα θέματα της πόλεως, για την πορεία της, το μέλλον και την αποκατάσταση των ζημιών. Παρά λοιπόν τις αντιπαραθέσεις η συνεδρίαση αυτή απέδωσε και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης εντυπωσίασαν».

- Ποιο ήταν το μεγαλύτερο έργο που έγινε όλα αυτά τα χρόνια; 

«Πρώτο είναι η ανασυγκρότηση της πόλης από τους σεισμούς, όχι μόνο η αποκατάσταση του οικιστικού της πλούτου αλλά το συνολικό έργο με αλλαγές στο σχέδιο πόλης, που έδωσε νέους χώρους πράσινου, πολιτιστικών εκδηλώσεων, χώρους για σχολεία κ.λπ. Αυτό εννοώ ως έργο ανασυγκρότησης. Εργα έγιναν πολλά. Αγορά, αποχέτευση, Νέα Είσοδος, κάλυψη Νέδοντος, απόκτηση του παλαιού στρατοπέδου ως ιδιοκτησία του δήμου, διανοίξεις δρόμων, μαρίνα, Βιοτεχνικό Πάρκο και τόσα άλλα. Εκείνο όμως που ήταν σύνθετο και πολύ σημαντικό ήταν η ανασυγκρότηση της πόλης, που από εκεί γεννήθηκε μια νέα προοπτική για την πόλη. Ο χρόνος επιβεβαίωσε τις επιλογές αυτές».

- Ενα μεγάλο έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει και δεν έγινε;

«Η αντιπλημμυρική προστασία του Νέδοντα. Η αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης. Η κατασκευή του κέντρου μαζικού αθλητισμού στη δυτική πόλη, έργο που θα έδινε στους νέους, χώρους άθλησης και πολιτιστικών εκδηλώσεων, έργο αναβάθμισης της περιοχής».

-  Επειδή όλοι κάνουμε λάθη, ποιο είναι το δικό σας πιο μεγάλο λάθος όλα αυτά τα χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος ή πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου;

«Λάθη όλοι κάνουν. Η ουσία είναι αν γίνονται από πρόθεση. Η διαφορετική θέση – άποψη δεν λέγεται λάθος. Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας είναι η απάντηση αν έκανα λάθη εκ προθέσεως. Η κάθε τόσο ανανέωση της εμπιστοσύνης τους είναι η καλύτερη μαρτυρία».

- Θα θέλατε να ζητήσετε συγγνώμη για κάτι από κάποιο συνάδελφό σας ή από κάποιο δημότη;

«Αν κάπου έκανα λάθος χωρίς πρόθεση και σήμερα να το αγνοώ, οπωσδήποτε θεωρώ ότι είναι λεβεντιά να δέχεσαι το λάθος σου, ζητώ συγγνώμη. Ομως συγχρόνως θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που με ψήφιζαν αλλά και σε όλους τους συνδημότες μας γιατί πάντοτε εισέπραττα αγάπη από αυτούς».

- Θα σας δυσκολέψω λίγο. Ποιος ήταν ο καλύτερος δήμαρχος όλα αυτά τα χρόνια;

«Ολοι οι δήμαρχοι έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους, έχουν αφήσει έργα με το όνομά τους. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι οι δήμαρχοι μαζί μου είχαν απόλυτη συνεργασία. Παρακολουθούσα τα θέματα, προβληματιζόμουν και είχα άποψη. Ολοι οι δήμαρχοι δέχονταν το πάθος μου, την αγάπη για την πόλη».

- Πώς σχολιάζετε το πολιτικό κλίμα σε αυτές τις δημοτικές εκλογές και ποιος πιστεύετε θα είναι ο επόμενος δήμαρχος;

«Πολύ υποτονικό. Κάποτε οι δημότες είχαν πειστεί και συμμετείχαν σε έργα στις γειτονιές τους ακόμη και προσφέροντας προσωπική εργασία. Σήμερα όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, όταν ο δήμος απουσιάζει από τις γειτονιές, όταν δεν έχουν οι γειτονιές την πρέπουσα ανταποδοτικότητα, δείχνουν αυτή την αδιαφορία. Με ρωτάτε ποιος είναι ο επόμενος δήμαρχος. Ανήκω σε έναν συνδυασμό που σεβάστηκε την παρουσία των δημοτικών συμβούλων, ως άτομα με γνώσεις και γνώση των θεμάτων με πραγματικά έργα πνοής και μέλλοντος για την πόλη. Ως εκ τούτο στηρίζω το έργο αυτού του συνδυασμού, αυτής της παράταξης».

- Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέτουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές;

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν, θα πρέπει πρώτον να γίνονται γνώστες των θεμάτων για τα οποία καλούνται να αποφασίζουν, θα πρέπει να σχηματίζουν την εικόνα οι ίδιοι ανοίγοντας και διαβάζοντας τους φακέλους, συζητώντας με τους ενδιαφερόμενους και να ψηφίζουν υπεύθυνα, ατομικά και όχι ομαδικά».

Ο κ. Γ. Νταγιόπουλος υπήρξε στα Δημοτικά Συμβούλια ως εξής:

1975 – 1978 Βέκκος (μειοψηφία)

1979 - 1982 Μπένος (μειοψηφία)

1983 – 1986 Μπένος (πλειοψηφία)

1987 – 1990 Μπένος (πλειοψηφία)

1991 – 1994 Κουμάντος (μειοψηφία)

1995 – 1998 Μαλαπάνης (πλειοψηφία)

1999 – 2002 Κουμάντος (μειοψηφία)

2003 – 2006 Κουτσούλης (πλειοψηφία)

2007 – 2010 Νίκας (μειοψηφία)

2011 – 2014 Νίκας (μειοψηφία)


NEWSLETTER