Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 17:10

Συνάντηση Αποστολόπουλου με Κατσιφάρα για απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την
 Συνάντηση Αποστολόπουλου με Κατσιφάρα για απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η πορεία απορρόφησης των κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. απασχόλησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου κ. Τάσος Αποστολόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Πολιτικής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και υπηρεσιακοί παραγόντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας.
Συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί και τα προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει, οι μελέτες που βρίσκονται προς αξιολόγηση, τα έργα που πρέπει να δημοπρατηθούν, καθώς επίσης και η αναθεώρηση του Ε.Σ.Π.Α. που πρόκειται να γίνει στους επόμενους μήνες. Ήταν μια γόνιμη συνεργασία, η οποία συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί ώστε να υπάρχει συναίνεση στην άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής κατά το τρέχον μεταβατικό εξάμηνο.

Επίσης εξετάστηκε μία σειρά έργων διαφύλαξης και ανάδειξης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών υποδομών της Δυτικής Ελλάδας, για τα οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης στο Ε.Σ.Π.Α., καθώς έχουν ήδη αξιολογηθεί θετικά από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής έργα:
●  «Στερέωση αίθουσας Α1 Κάστρου στο Χλεμούτσι Ν. Ηλείας». Το έργο περιλαμβάνει εργασίες στερέωσης και επισκευές στην οροφή, την τοιχοποιΐα και τα ανοίγματα στην αίθουσα Α1, η οποία βρίσκεται στην διαδρομή εισόδου των επισκεπτών προς τον εσωτερικό περίβολο του Κάστρο, αλλά και στον υλοποιημένο εκθεσιακό χώρο. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
● «Επισκευή και ανάδειξη Βυζαντινού Ναού Τιμίου Προδρόμου Επισκοπής Μάστρου Ν. Αιτωλοακαρνανίας». Προβλέπεται ανασκαφική-αρχαιολογική έρευνα, παρεμβάσεις συντήρησης, τοπικών αποκαταστάσεων και ανάδειξης του μνημείου. Το έργο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, θα υλοποιηθεί από την 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
● «Προστασία Ηρώου Καλυδώνας». Περιλαμβάνει εργασίες προστασίας του μνημείου από τα λιμνάζοντα όμβρια ύδατα, την αποκατάσταση φθορών και τη λήψη μέτρων περαιτέρω ανάδειξής του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Φορέας υλοποίησης είναι η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ενώ ο προϋπολογισμός του είναι 250.000 ευρώ.
● «Ανάδειξη-Προστασία των μνημείων του Ιερού του Απόλλωνος στο Θέρμο». Προβλέπονται εργασίες προστασίας και ανάδειξης των μνημείων του Ιερού. Το έργο έχει προϋπολογισμό 550.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η ΛΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
● «Ανάπλαση-ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Παλαιοκάστρου Αιγών (Αρχαία Αιγείρα) – Πρώτη φάση». Προβλέπεται η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Αιγείρας, καθώς και η εκτέλεση εργασιών ανάδειξης και βελτίωσης της επισκεψιμότητας του χώρου. Το έργο έχει προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και έχει ως φορέα υλοποίησης τη ΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
● «Ολοκλήρωση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου». Στα πλαίσια του έργου θα υλοποιηθεί Διεθνής Ανοικτός Διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση μουσειακών προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών των εκθεσιακών χώρων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.197.000 ευρώ. Φορέας υλοποίησης είναι η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.




NEWSLETTER