Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010 14:17

Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας: "Ναι" στο αιολικό πάρκο στην Αμυγδαλίτσα, "Οχι" στο Φωτοβολταϊκό του Κυνηγού

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Ναι" στη δημιουργία αιολικού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμυγδαλίτσα, μεταξύ των Δήμων Νέστορος και Παπαφλέσσα, 600 μέτρα δυτικά από το Μανιάκι, είπε χθες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας. Το Σώμα πάντως είπε "όχι" στον φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 4,9 MW, της εταιρείας "Βε Πε Ντε Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΠΕ", στη θέση "Κρεβατού" στο Κυνηγού του Δήμου Πύλου, γιατί προβλεπόταν να δημιουργηθεί σε αναδασωτέα περιοχή.
Ειδικότερα, το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά -με 18 ψήφους υπέρ και 1 κατά- επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του αιολικού πάρκου ιδιοκτησίας της εταιρείας "Δέλτα Αιολικά Πάρκα Δυτικής Πελοποννήσου ΑΕ" και ισχύος 12 MW.
Ο εισηγητής Χρίστος Ριζάς ενημέρωσε ότι θα τοποθετηθούν 6 ανεμογεννήτριες, 2 MW η καθεμία, κι επεσήμανε πως επιτρέπεται να δημιουργηθούν αιολικοί σταθμοί σε αναδασωτέες περιοχές.
Ο επικεφαλής της "Ανατροπής" Χρήστος Μαλαπάνης υπερψήφισε, αλλά επεσήμανε ότι «ή έχουμε κάψει τα πάντα στη Μεσσηνία ή αποκτούν χρήση μετά το κάψιμο. Ολα πλέον (αιολικά, φωτοβολταϊκά, λατομεία) πάνε σε αναδασωτέα...».
Ο σύμβουλος της "Συνεργασίας για τη Μεσσηνία" Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε: «Να γίνει επιτέλους αιολικό πάρκο στο νομό. Εχουμε βέβαια την ένσταση για τα αναδασωτέα. Πρέπει να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση αυτών των χώρων και να μη σερνόμαστε πίσω από τους ιδιώτες».
Ο εκπρόσωπος της ΝΑΣ Αριστείδης Δαμαλάς καταψήφισε, διαφωνώντας με την εκμετάλλευση της ενέργειας, και παρατήρησε: «Να έχει φτηνή ενέργεια ο λαός. Είναι προτιμότερος ο εγχώριος λιγνίτης από το εισαγόμενο και ακριβότερο φυσικό αέριο».
Οσον αφορά το φωτοβολταϊκό στην "Κρεβατού", ο κ. Ριζάς εισηγήθηκε αρνητικά, γιατί τα 148 στρέμματα στο Κυνηγού, όπου προβλέπεται η εγκατάστασή του, είναι αναδασωτέα έκταση.
Μάλιστα, ένσταση κατά της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης έχει καταθέσει η Τουριστική - Γεωργική - Κατασκευαστική Εταιρεία Navarino Bella Vista, υποστηρίζοντας ότι «κατά το μεγαλύτερο μέρος της η αναδασωτέα έκταση καταλαμβάνεται από ιδιοκτησίες της εταιρείας μας διαχρονικά αγροτικές, που έχουν αγοραστεί με συμβόλαια το 1990-’91. Για τις εκτάσεις αυτές έχουμε ζητήσει από τον Ιούνιο του 2009 με αίτησή μας από το Δασαρχείο Καλαμάτας την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού».
Γ.Σ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER