Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 01:27

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Διαβούλευση για τον τουρισμό σε... πλαστικές καρέκλες

Γράφτηκε από την

Αν η κακή νοοτροπία, που έχει επικρατήσει να θεωρείται ελληνικός τουρισμός θα έπρεπε να αποδοθεί σε μια εικόνα, τότε δεν θα μπορούσε να υπάρξει αντιπροσωπευτικότερη από αυτή που διαμορφώθηκε χθες στην 1η διαβούλευση για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο, η οποία έλαβε χώρα στο παλιό τζαμί του Ναυπλίου -το Βουλευτικό, όπως είναι γνωστό, επειδή σε αυτό το κτήριο συνεδρίασε η πρώτη Βουλή της ελεύθερης Ελλάδας.

Σε έναν χώρο τελείως ακατάλληλο -πλην όμως... συμβολικό, όπως δικαιολογήθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου- είχε στριμωχτεί σε πλαστικές καρέκλες ένα πλήθος ανθρώπων από τους 5 νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι, κατά τα άλλα, θα παρουσίαζαν το δικό τους όραμα για την τουριστική της ανάπτυξη.

Στρίμωγμα στην είσοδο και στην αίθουσα, αλλά... ξεχείλωμα στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία άρχισε με τρία τέταρτα καθυστέρηση, καθώς ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είχε αποκλειστεί από τα χιόνια στο χωριό του, με συνέπεια να καθυστερήσει σημαντικά η άφιξή του.

Μόνο τα παραπάνω θα αρκούσαν να προβληματίσουν και τον πιο καλόπιστο ότι το τουριστικό μέλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαγράφεται μάλλον σκοτεινό -αλλά το ίδιο ανοργάνωτο με το παρελθόν. Ωστόσο, τη δυσμενή αυτή εντύπωση σύντομα ενίσχυσαν και ορισμένες τοποθετήσεις με έντονο τοπικιστικό -και ουτοπικό- περιεχόμενο, όπως η “καραμέλα” για λειτουργία... αεροδρομίου στην Τρίπολη, αλλά και η ανταλλαγή... μικροκομματικών αιχμών, μεταξύ αντιπροσώπων του εθνικού μας κοινοβουλίου και εκπροσώπων τουριστικών φορέων της Πολιτείας.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης στην ομιλία του, επανέλαβε τα περί συμβολισμών, μίλησε για την ανάγκη για διάλογο και σύνθεση, αλλά και για αυστηρό επαγγελματισμό και συνέπεια, πριν χαρακτηρίσει τον τουρισμό ως τον “ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στόχος της οποίας είναι να καταστεί ευρωπαϊκή περιφέρεια, με δική της οικονομία και τουριστική πολιτική, με ολοκληρωμένη διαχείριση του τουριστικού της προϊόντος”.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει 6μηνος σχεδιασμός και διείσδυση στα διαδικτυακά κοινωνικά φόρα, μαζί με τη λειτουργία ενός ισχυρού πόρταλ -ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση που έχει κατατεθεί, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο υπουργείο Εσωτερικών, για την ανάδειξη της Πελοποννήσου ως ενιαίου προορισμού.