Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 05:13

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Μετά από τρίωρη συζήτηση άνοιξε πάλι η Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από την

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις ώρες συζήτησης, διαφωνιών, αποδοκιμασιών προς τη δημοτική αρχή, “διαρροών”, προπηλακισμών, αλλά και πολιτικών ''καρφιών'', για να γραφτεί το νέο επεισόδιο στο σκουπιδοσίριαλ της Μαραθόλακκας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με ψήφους 21 υπέρ, 13 κατά, 1 λευκή και 6 απόντες, άνοιξε ξανά την... μπάρα της Μαραθόλακκας, με σκοπό την εγκατάσταση της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης της Ram Europe. Κάτοικοι της περιοχής και μέλη της Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο έδωσαν το ''παρών'' στην προχθεσινή συνεδρίαση, παρεμβαίνοντας σε αρκετά σημεία και δηλώνοντας τις προθέσεις τους να αντισταθούν με κάθε τρόπο στην εγκατάσταση της μονάδας στη Μαραθόλακκα και αμφισβητώντας ανοιχτά, όχι μόνο τη νομιμότητα της παραχώρησης των 31 στρεμμάτων από το κράτος (υπόθεση που εκκρεμεί στο ΣτΕ), αλλά και την ύπαρξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Την εισήγηση εκ μέρους της δημοτικής αρχής για εγκατάσταση της μονάδας της Ram Europe ανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Καμβυσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε τεχνικά στην εν λόγω μέθοδο, στο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και εταιρείας, αλλά και στην πιστοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για το κόμποστ. Η αναφορά του κ. Καμβυσίδη στη νομιμότητα του καθεστώτος απασχόλησης των εργαζόμενων, που πρόκειται να απασχοληθούν για τις ανάγκες της μονάδας, ξεσήκωσε τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων του Ταϋγέτου, ορισμένοι από τους οποίους αναφώνησαν “Οπως ο Σούκος”, αφήνοντας σαφείς αιχμές για εργοδοτική ασυνέπεια της θεσσαλικής εταιρείας.

Παράλληλα διευκρινίστηκε ότι”υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση δεματοποιητή σύμμεικτων απορριμμάτων από το 2009”, η οποία έχει προσβληθεί στο ΣτΕ αλλά και από την περίπτωση Σούκου.

Η αναφορά του Γιώργου Νταγιόπουλου στην περίπτωση της ΜΟΛΑΚ και οι διευκρινίσεις που ζήτησε από τον κ. Καμβυσίδη ξεσήκωσαν, όπως αναμενόταν, και την αντίδραση των κατοίκων του Ασπροχώματος διά στόματος του εκπροσώπου τους Δημήτρη Τσίχλη.