Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2011 13:13

Συναντήσεις Πετράκου με πορτοκαλοπαραγωγούς της Αργολίδας

Γράφτηκε από την

Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε την Κυριακή 30/1/2011 τα χωριά της Αργολίδας Μάνεσι και Νέα Τύρινθο και συζήτησε με τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους αγρότες και τόνισε ότι:
«Είναι οξυμμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά οι εσπεριδοκαλλιεργητές, με συνέπεια να έχει καταρρεύσει το εισόδημά τους και το μέλλον της καλλιέργειας να είναι εξαιρετικά επίφοβο.
Είμαστε στο  πλευρό των εσπεριδοκαλλιεργητών και των υγιών συνεταιρισμών στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, για το ότι δεν υπάρχουν κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Ένα από αυτά είναι τα εσπεριδοειδή. Ενώνουμε την αγωνία μας με όλους τους παραγωγούς για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.
Καταγγέλλουμε:
1) Τις εξευτελιστικές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί. Ενώ το κόστος είναι 0,13 € οι παραγωγοί φέτος παίρνουν για το βρώσιμο 0,07-0,11 € και το χυμοποιήσιμο τους το παίρνουν το καρτέλ σχεδόν τσάμπα. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την αλλαγή του καθεστώτος της επιδότησης. Διότι το προηγούμενο καθεστώς λειτουργούσε ως «ασπίδα ασφαλείας» των τιμών. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να απορρίπτει την πρόταση που έκαναν οι παραγωγοί να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα de Minimis και επιδοτηθούν για τα έξοδα συγκομιδής (0,04 €/κιλό) οι 150.000 τόνοι περίπου που πάνε για χυμοποίηση, ποσό ελάχιστο, που θα λειτουργούσε όμως ως πίεση προς τα καρτέλ και θα στηρίζονταν οι τιμές.
2) Την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και την εφαρμογή των εναρμονισμένων πρακτικών από τους βιομηχάνους χυμών εις βάρος των παραγωγών. Η λειτουργία του καρτέλ αποδεικνύεται από το γεγονός, ότι ενώ οι τιμές των χυμών διεθνώς ανεβαίνουν, οι τιμές που δίνουν στον παραγωγό είναι εξευτελιστικές και όμοιες (Τυχαίο; Δε νομίζω...). Πρέπει να λειτουργήσουν επιτέλους οι μηχανισμοί που υποτίθεται ελέγχουν τις εναρμονισμένες πρακτικές.
3) Απαιτούμε να ολοκληρωθούν επιτέλους τα έργα του Ανάβαλου.
4) Να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πολιτική και μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
5) Τονίζουμε ότι πρέπει να υποστηριχτεί η εξαγωγική προσπάθεια Να ανοίξει πόλεμος ενάντια στις «παράνομες εξαγωγές». Δηλαδή την αποστολή προϊόντων χύμα και ανώνυμα σε πλαστικά κιβώτια συγκομιδής, στο εξωτερικό. Αν δεν παταχθεί το φαινόμενο στη βάση του, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε άλλο στάδιο. Με τις παράνομες εξαγωγές δυσφημείται το ελληνικό προϊόν, χάνονται υπεραξίες, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός των υγιών επιχειρήσεων. Άρα απαιτείται εντατικοποίηση ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ποιοτικού Ελέγχου και κατάσχεση παράνομων φορτίων και μεταφορικών μέσων. Επίσης πρέπει να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και για τις ελληνοποιήσεις. Θα θέσουμε το θέμα αυτό στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
6) Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της «ψαλίδας» των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.
7) Να βοηθήσει το Υπουργείο να ανοίξουν νέες αγορές.
8) Να ασχοληθεί η Περιφέρεια και με το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών.
9) Θεωρούμε απαράδεκτο να ζητάει το Υπουργείο Οικονομικών περαίωση από τους συνεταιρισμούς. Οι συνεταιρισμοί εσπεριδοειδών πωλούν για λογαριασμό των παραγωγών τους. Είναι παράλογο επί αυτού του τζίρου να επιβάλλεται φόρος. Ενώστε τη φωνή σας με τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς.
10) Για το σοβαρό πρόβλημα με την καταστροφή μέρους της καλλιέργειας από τον πάγο πρέπει η Περιφέρεια να συμβάλλει ώστε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις γιατί με το προσωπικό που διαθέτει ο ΕΛΓΑ, είναι αδύνατον να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. Το Υπουργείο εμπαίζει τους παραγωγούς, διότι γνωρίζει ότι το προσωπικό του ΕΛΓΑ δεν επαρκεί
11) Να λειτουργήσει το λιμάνι του Ναυπλίου για τις εξαγωγές εσπεριδοειδών».
Ο Θανάσης Πετράκος δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει να συζητηθεί ολοκληρωμένο το ζήτημα των εσπεριδοειδών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Τόνισε ότι είναι επείγον να ληφθούν τώρα τα άμεσα μέτρα για την προστασία και από την Περιφέρεια και από το Υπουργείο και όχι λόγια του αέρα σε διαβουλεύσεις δημοσίων σχέσεων.
Τέλος, δήλωσε ότι η παράταξή μας είναι αλληλέγγυα σε όλα τα αιτήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών της Αργολίδας αλλά και όλης της Πελοποννήσου και ζητάμε να ληφθούν άμεσα μέτρα προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των παραγωγών.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER