Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2011 16:25

Το "Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας" για της συγχωνεύσεις σχολείων

Γράφτηκε από την

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο του Δικτύου συγκεντρώθηκε η ομάδα παιδείας με θέμα τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και γονείς και διεξήχθη ένας παραγωγικός διάλογος γύρω από το φλέγον αυτό θέμα που έχει τεθεί τόσο επιτακτικά από το υπουργείο παιδείας. Με δεδομένο ότι οι επιτροπές παιδείας που υπήρχαν στους Καποδιστριακούς Δήμους και στις Νομαρχίες έχουν καταργηθεί και οι καινούργιες των Καλλικρατικών δεν έχουν συγκροτηθεί
ακόμα, είναι εμφανές ότι είναι δύσκολο να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το θέμα των νηπιαγωγείων. Υποστηρίχθηκε η ανάγκη ύπαρξης Νηπιαγωγείων σε κάθε συνοικία, για την καλύτερη ,όσο το δυνατόν, εξυπηρέτηση των Δημοτών. Τα παιδιά της μικρής ηλικίας είναι δύσκολο να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις. Υπάρχει πρόβλημα στα 4ο που είναι σε λυόμενα (!) και στα 11ο και 13ο σε σχέση με την
καταλληλότητα του κτιρίου.
Στα Δημοτικά υπάρχει το πρόβλημα της ύπαρξης στέγης για τουλάχιστον 3 από αυτά: 8ο ,10ο, 17ο . Στο 4ο υπάρχει ένας υπέρογκος αριθμός μαθητών και πολλά προβλήματα υπάρχουν από την συστέγαση του 7ου με το 26ο.
Επομένως υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων σχολείων και όχι κατάργησης η συγχώνευσης που θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα. Στα γυμνάσια και τα Λύκεια τονίστηκε η ανάγκη σωστής κατανομής των μαθητών, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπημένος αριθμός μαθητών σε κάθε σχολείο και να μη χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας εργαστήρια η βιβλιοθήκες και χώροι ακατάλληλοι για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Θεωρήθηκε βεβιασμένη η κίνηση του υπουργείου παιδείας που προχωρεί σε ενέργειες χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την γνώμη των άμεσα ενδιαφερομένων, πετώντας συγχρόνως το "μπαλάκι" στους δήμους για την μεταφορά των μαθητών.
Εάν τα κριτήρια για τις αλλαγές  αυτές είναι μόνο οικονομικά και όχι παιδαγωγικά, τότε θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που πάνε να επιλύσουν.

Από το Γραφείο Τύπου του "Δικτύου"


NEWSLETTER