Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010 16:36

Δήμος Καλαμάτας: Ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ!

Ολοκληρώθηκε η μελέτη ανάπλασης του τμήματος των πεζοδρομίων της οδού Αριστομένους στο τμήμα από την Βασ. Ολγας μέχρι την Μακεδονίας, δηλαδή στο τμήμα πάνω από το υπόγειο πάρκινγκ που έχει σχεδιαστεί στην περιοχή του Διοικητηρίου. Πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι αυτό το έργο να κατασκευασθεί από την “Ελλάκτωρ” “πακέτο” με το υπόγειο πάρκινγκ, ενώ σε περίπτωση που η συμφωνία δεν περπατήσει τότε θα ενταχθεί αυτόνομα στο νέο τεχνικό πρόγραμμα. Την μελέτη εκπόνησαν ο αρχιτέκτων μηχανικός Παναγιώτης Νασόπουλος και ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Σπυρόπουλος.
Η μελέτη προβλέπει ανάπλαση του ανατολικού πεζοδρομίου της Αριστομένους από την οδό Βασ. Ολγας έως την οδό Μακεδονίας, ανάπλαση του δυτικού πεζοδρομίου έως τα όρια ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, την επαναχωροθέτηση των χώρων τραπεζοκαθισμάτων στο δυτικό πεζοδρόμιο, τον επανασχεδιασμό και καθορισμό νέας διατομής της οδού Αριστομένους (λωρίδα κυκλοφορίας, και στάθμευση) με ανακατασκευή του οδοστρώματος, αντικατάσταση ολόκληρου του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού και φύτευση. Στα αξιοσημείωτα πάντως βρίσκεται η επανακατασκευή του ποδηλατόδρομου στο συγκεκριμένο τμήμα, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν προνόησε να μην προχωρήσει η αρχική κατασκευή του ποδηλατόδρομου στο συγκεκριμένο τμήμα ακολουθώντας το πρότυπο των κίτρινων γραμμών επί της κεντρικής πλατείας.
Συγκεκριμένα προβλέπεται διαπλάτυνση ολόκληρου του ανατολικού πεζοδρομίου από την Βασ. Ολγας μέχρι την Μακεδονίας από 5,20 μ. έως 12,20 μ., ενώ από το εναπομείναν πλάτος (5,75 μ.) καθαρής ασφάλτου θα υπάρξουν θέσεις για οχήματα με καθεστώς ελεγχόμενης στάθμευσης. Στο ίδιο τμήμα θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δενδροστοιχία με πλατάνια, ενώ προβλέπεται και ζώνη όδευσης τυφλών.
Το εναπομείναν οδόστρωμα θα επιτρέπει την κίνηση οχημάτων σε μία μόνο σειρά ήπιας κυκλοφορίας από την οποία θα διέρχεται και το αστικό λεωφορείο. Ο ποδηλατόδρομος θα τοποθετηθεί παράλληλα με το κράσπεδο και σε απόσταση 0,70 μ. από αυτό για λόγους ασφαλείας.
Στο δυτικό πεζοδρόμιο προβλέπεται η επαναχωροθέτηση των χώρων ανάπτυξης και σκίασης τραπεζοκαθισμάτων σε πλάτος 4,25 μ. και η μικρή μετακίνηση των υφιστάμενων περιπτέρων σε νέες θέσεις.
Η κατασκευή του υπογείου πάρκινγκ και της οροφής του περίπου στο 1 μ. από την τελική στάθμη δαπέδου, δεν επιτρέπει την φύτευση πλατανιών και υπαγορεύει την απουσία ψηλού “γραμμικού” πρασίνου σε αντίθεση με το ανατολικό πεζοδρόμιο. Στο δυτικό πεζοδρόμιο θα τοποθετηθούν επίσης κιγκλιδώματα προστασίας στο τμήμα από Σωκράτους ως Μακεδονίας όπου υπάρχουν ανισοσταθμίες με τον χώρο του ΟΣΕ. Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.040.000 ευρώ.
Παράλληλα, από την μελέτη υπάρχουν διευκρινίσεις σε σχέση και με το σχέδιο του υπογείου πάρκινγκ, το οποίο θα έχει είσοδο - έξοδο από της οδούς Ξενοφώντος και Μακεδονίας και 5 κλιμακοστάσια για την διευκόλυνση των οδηγών (3 και με ανελκυστήρες και 2 μόνο με σκάλες).


Δ.Πλ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER