Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 08:20

Μέσα σε ένα μήνα κατεδάφιση του καταυλισμού Αγ. Τριάδας

Γράφτηκε από τον

 Μέσα σε ένα μήνα θα κατεδαφιστεί ο παράνομος καταυλισμός των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα, πίσω από το Πολυκλαδικό, από το Δήμο Καλαμάτας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για την ημερομηνία κατεδάφισης. 

 

Αυτό είναι το θετικό νέο από τη ευρεία σύσκεψη για το σοβαρό θέμα των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας, στο γραφείο του εισαγγελέα Καλαμάτας, μετά τη δέσμευση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Το σημείο που προκαλεί προβληματισμό και αμφιβολίες, αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων που κατοικούν εκεί, στην Μπιρμπίτα, χώρο που υποδεικνύει και ζητεί ο Δήμος Καλαμάτας, για τον οποίο εκφράζει ενστάσεις η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή καλύτερα τη βεβαιότητα πως είναι ακατάλληλος να φιλοξενήσει ανθρώπους. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας δήλωσαν πως περιμένουν την πρόταση του δήμου για βελτιωτικές παρεμβάσεις, για να αποφασίσουν αν θα κάνουν αποδεκτή τη μετεγκατάσταση στην Μπιρμπίτα, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική πρόταση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Π. Νίκα και της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου. Κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη. Δηλώσεις της κ. Νικολάκου που προκάλεσαν την αντίδραση κατοίκων της Αγίας Τριάδας, που περίμεναν στο διάδρομο έξω από το γραφείο του εισαγγελέα.

Στη σύσκεψη υπό τον εισαγγελέα Δημήτρη Σταύρου μετείχαν ακόμα ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Παναγιώτης Μπασάκος, αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς και Φάνης Στεφανόπουλος, ο γ.γ. του δήμου Βασίλης Χαντζής και υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου κι εκπρόσωποι των κατοίκων της Αγίας Τριάδας. Εντύπωση προκάλεσε η μη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένης Αλειφέρη.

Στις δηλώσεις τους: Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας σημείωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση των 65 αυθαίρετων οικίσκων. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Υπάρχουν ζητήματα υγείας, κίνδυνος από τα καλώδια ρευματοκλοπής και ζημιές πάνω από 500.000 ευρώ στις δημοτικές υποδομές, στο συγκρότημα του Πολυκλαδικού. Θα συγκαλέσω άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την ημερομηνία κατεδάφισης. Η πρόταση θα είναι να μην περάσει τον 1 μήνα. Θα ενημερωθούν και οι τσιγγάνοι και ο εισαγγελέας. Και ζητήσαμε τη συνδρομή των κρατικών αρχών, της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας για να αποκατασταθεί σε αυτό το χώρο η νομιμότητα». Επεσήμανε ότι «για να πετύχει η διαδικασία της κατεδάφισης χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί η Μπιρμπίτα, όπως έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο» και διευκρίνισε: «Είναι κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα και έχει όλες τις αδειοδοτήσεις. Προσδοκώ σε μία συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον περιφερειάρχη αύριο κιόλας, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την Μπιρμπίτα. Ελπίζω και εύχομαι και προσεύχομαι να καταλήξουμε σε μια συνεργασία και σε μια συμφωνία, ώστε να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα δεκαετιών. Να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε σύμφωνα με τους νόμους του κράτους».

Ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς είπε ότι «ο δήμος πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή των αυθαίρετων κτισμάτων», ενώ για την Μπιρμπίτα ανέφερε: «Για την Μπιρμπίτα περιμένουμε από το Δήμο Καλαμάτας μια συγκεκριμένη πρόταση για το τι θέλει να φτιάξει εκεί, κοστολογημένη, αναλυτική προκειμένου να προχωρήσουν υπηρεσιακά οι διαδικασίες και να είμαστε σε θέση να κάνουμε την προγραμματική συμφωνία που πρότεινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι απαράδεκτες, δεν μπορεί να ζήσει ζώο, όχι άνθρωπος. Πρέπει να γίνουν σημαντικές εργασίες για να γίνει μια σωστή εγκατάσταση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου καταρτίζει επιχειρησιακό σχέδιο για την Μπιρμπίτα και θα προσπαθήσει να βρει τους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να κάνει την κατασκήνωση όπως πρέπει».

Η αντιπεριφερειάρχης Ντ. Νικολάκου, για την Μπιρμπίτα, ανέφερε πως «αποδείχθηκε ότι έγινε ένα μεγάλο λάθος από τη στιγμή που δόθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ, για να αγοραστούν αυτές οι εκτάσεις οι οποίες στη συνέχεια κρίθηκαν ακατάλληλες. Συγκεκριμένη αυτοψία τον Απρίλιο του 2014 χαρακτηρίζει την Μπιρμπίτα εντελώς ακατάλληλη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου περιμένει από τη δημοτική αρχή πρόταση συγκεκριμένη να μας πει με ποιο τρόπο θα αποκαταστήσει, θα λειτουργήσει την Μπιρμπίτα για να εγκαταστήσει εκεί κάποιους ανθρώπους. Η δημοτική αρχή είπε ότι θα αναλάβει το κόστος. Την ευθύνη να υποδείξει το χώρο που θα πάνε οι τσιγγάνοι την έχει η δημοτική αρχή. Να στείλει την πρόταση ο κ. Νίκας και μεις θα αποφασίσουμε, θα είμαστε αρωγοί για να λυθεί το πρόβλημα».

Ο Παναγιώτης Νταής, δικηγόρος των κατοίκων και ιδιοκτητών των οικοπέδων στην Αγία Τριάδα που έχουν καταπατηθεί από τους τσιγγάνους, εξέφρασε την ικανοποίησή του και των πελατών του για την απόφαση και τη δέσμευση του δημάρχου να εφαρμοστεί ο νόμος.

Ο Γιώργος Πρεβεζάνος, πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, ένας από τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, σημείωσε πως «είμαστε ικανοποιημένοι, που όλοι συμφωνούν με την κατεδάφιση». Σημείωσε, όμως, ότι «σε 15 ημέρες θα καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος σε όποιον έχει την ευθύνη να εφαρμόσει το νόμο».