Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 10:50

Σταύρος Μπένος:Το χρέος της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σταύρος Μπένος:Το χρέος της Καλαμάτας

Ανοιχτή επιστολή στους πολίτες, το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας

 

Η Μεσσηνιακή Μάνη με το περίφημο οικοσύστημά της καταρρέει, αφού είναι παντελώς ανοχύρωτη από βασικά έργα υποδομής, τα οποία παρουσιάζουν την παρακάτω εικόνα:

* Η αποχέτευση ακάθαρτων είναι ανύπαρκτη.

* Η ύδρευση είναι άκρως προβληματική.

* Η χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση είναι τριτοκοσμική.

* Οι σοβαρές πολιτιστικές υποδομές απουσιάζουν πλήρως.

Η μόνη ελπίδα σωτηρίας της ιστορικής Μάνης είναι η «θεσμική» συμπαράσταση του Δήμου Καλαμάτας. Η Μάνη, που ζωοδότησε τους εθνικούς μας αγώνες και προσέφερε γενναιόδωρα ανθρώπινο δυναμικό (οικογένειες Μπενάκη – Μαυρομιχάλη – Κουμουνδούρου – Αλεξανδράκη κ.α.), ιδέες – αγώνες και ζωτικό χώρο στην πόλη μας, χρειάζεται τώρα όσο ποτέ, την ανταπόδοση αυτής ευεργεσίας από τις αρχές και τους πολίτες της Καλαμάτας.

Η πρότασή μου αφορά σε μια μορφή «θεσμικής υιοθεσίας» του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Μάνης από το διευρυμένο Δήμο Καλαμάτας, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 95 παρ.2 του Νόμου 3852/2010 του γνωστού πλέον «Καλλικράτη» για την άσκηση πρόσθετων αρμοδιοτήτων από τους Δήμους: «Αν σε δήμους του ίδιου νομού, δεν υφίστανται υπηρεσίες, με επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού, προς άσκηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που απονέμονται σε αυτούς με το άρθρο 94, περιλαμβανομένων και των τεχνικών υπηρεσιών, για τις σχετικές αρμοδιότητες παρέχεται, υποχρεωτικώς, διοικητική υποστήριξη από το δήμο της έδρας του νομού».

Η πολιτική αυτή υιοθεσία με προεκτάσεις ιστορικές και πολιτισμικές μπορεί να πάρει σάρκα και οστά χωρίς κανένα οικονομικό κόστος. Αρκεί να προωθηθούν οι παρακάτω ενέργειες για τα τέσσερα βασικά προβλήματα της Μεσσηνιακής Μάνης:

 

Αποχέτευση ακαθάρτων

 

Την περίοδο αυτή υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα : «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Ε.Σ.Π.Α. Απαιτείται η σύνταξη και η υποβολή του σχετικού φακέλου στη Διαχειριστική Αρχή της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων από τη Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας. Η Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας έχει πλούσια τεχνογνωσία για τη σύνταξη του φακέλου αυτού, η τεκμηρίωση του οποίου θα στηρίζεται σε παλαιότερη προμελέτη του τεχνικού γραφείου μελετών Ρόικου-Καλλέργη.

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκτήσει ο Δήμος Δυτικής Μάνης ένα σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο με δύο βιολογικούς καθαρισμούς, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ. Για την ένταξη του έργου αυτού στο Ε.Σ.Π.Α. έχει προηγηθεί σοβαρή πολιτική προετοιμασία, αφού ήδη έχουν γίνει οι σχετικές επαφές με τη Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρουσία του δημάρχου Δυτικής Μάνης κ. Δημήτρη Γιαννημάρα, για τη καλύτερη δυνατή συγκρότηση του φακέλου.

 

Υδρευση

 

Το σημερινό δίκτυο ύδρευσης της Μάνης στηρίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό του- πάνω από 50%- σε διάσπαρτες γεωτρήσεις που αντλούν υφάλμυρο νερό. Η τελευταία ελπίδα για αξιοποίηση των υπογείων υδάτων που καταλήγουν στη θέση «Καλόγρια» διαψεύστηκε, αφού η κοινή μελέτη του Ελληνικού Κέντρου θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Γεωπονικού Πανεπιστημίου κατέδειξε ότι το νερό αυτό είναι ακατάλληλο. Οι ίδιες απογοητευτικές διαπιστώσεις προέκυψαν από την παραπάνω μελέτη (με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γιώργο Σταμάτη) και από σειρά γεωτρήσεων που έγιναν στις παρυφές του Ταϋγέτου. Η μόνη λύση για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης της Δ. Μάνης είναι η ένταξή της στο Σύνδεσμο Υδρευσης Καλαμάτας, όταν βεβαίως ο σύνδεσμος εμπλουτίσει τα διαθέσιμα υδάτινα αποθέματά του από τις πηγές του Αγίου Φλώρου.

 

Πολεοδόμηση

 

Η εξέλιξη της οικοδόμησης της Μεσσηνιακής Μάνης με τα σημερινά δεδομένα των στάσιμων οικισμών (πλην όμως με καλπάζουσα οικοδομική δραστηριότητα) είναι ένας πραγματικός εφιάλτης. Το καθεστώς αυτό προβλέπει ότι μπορεί κάποιος να χτίσει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αν διαθέτει οικόπεδο μέσα σε μια ζώνη που ορίζεται με κύκλο ακτίνας 800 μέτρων από το κέντρο του οικισμού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο η περιοχή από την Καρδαμύλη έως την Πλάτσα έχει οικοδομήσιμη επιφάνεια 15.000 στρεμμάτων, όταν στην Καλαμάτα η αντίστοιχη επιφάνεια είναι 10.000 στρέμματα.

Η άμεση προώθηση των δύο Σχεδίων Χωροταξικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ) των τέως Δήμων Λεύκτρου και Αβίας, καθώς και η συστηματική εφαρμογή των προβλέψεών τους θα λυτρώσει την περιοχή. Οι εφαρμογές των προβλέψεων των δύο ΣΧΟΑΠ περιλαμβάνουν τέσσερις διακριτές πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις: Παραδοσιακοί οικισμοί – Οριοθετήσεις Οικισμών – Πολεοδομήσεις – Χρήσεις γης. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορούν να προωθηθούν με τη συνδρομή της έμπειρης τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, η οποία πρόσφατα ενδυναμώθηκε με ανθρώπινο δυναμικό από την Πολεοδομία.

 

Πολιτιστικές υποδομές

 

Και μια πολύ καλή είδηση: Μέσα στο 2011 η Μεσσηνιακή Μάνη θα αποκτήσει το ωραιότερο, το πιο σύγχρονο ανοιχτό θέατρο της χώρας στη θέση «Καμπινάρι», στην Πλάτσα. Το σπουδαίο αυτό έργο πολιτισμού, πέρα από τη φροντίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης, χρειάζεται την εμπειρία και την αγάπη όλων μας, για να λειτουργήσει όπως του αξίζει.

Πολλές φορές στη δημόσια ζωή με απλές κινήσεις κάνεις μεγάλα πράγματα.

Αγαπητέ δήμαρχε, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Ας κάνουμε αυτές τις απλές κινήσεις αγάπης σε μια περιοχή, τη Δυτική Μάνη που μας έχει απλόχερα ευεργετήσει.

Θα είναι η ανταπόδοση της Ιστορίας, θα ΄ναι το δικό μας αντίδωρο.

 

Σταύρος Μπένος


NEWSLETTER