Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2010 14:06

Ενωτικοί αγώνες για την Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"


"Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων για να ανατραπεί η άνιση σχέση κέντρου - περιφέρειας και να αλλάξει ο συγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησης, για να μην υποστεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι πολίτες της τις συνέπειες του μνημονίου, της κυβερνητικής πολιτικής και της τρόικας".
Αυτό αναφέρεται στη διακήρυξη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Θαν. Πετράκο. Διατυπώνεται επίσης η εκτίμηση ότι "μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση στοχεύει στην ισχυροποίηση του δικομματισμού, τη μείωση των πόρων προς την αυτοδιοίκηση - και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, θα οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και συνεπώς θα χειροτερεύσει όχι μόνο την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και το βιοτικό τους επίπεδο". Στην διακήρυξη τονίζεται ακόμη ότι:
"Δεν αγνοούμε την αυτοδιοικητική διάσταση των εκλογών, αντιθέτως πιστεύουμε ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, για την οποία οι δυνάμεις της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς αγωνίζονται εδώ και χρόνια, πέφτει θύμα αυτών των πολιτικών. Δεν αγνοούμε την περιφερειακή διάσταση των εκλογών, αντιθέτως πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη της Πελοποννήσου προς όφελος των πολιτών στραγγαλίζεται στο ασφυκτικό πλαίσιο των πολιτικών που υπαγορεύονται από τους διεθνείς κερδοσκόπους".
Στη διακήρυξη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" παρουσιάζεται με τα μελανότερα χρώματα η κατάσταση στην περιφέρεια και τονίζεται πως ο τόπος έχει ανάγκη από περιφερειακή αυτοδιοίκηση η οποία:
- Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, στη νέα θεσμική της διάρθρωση, πρέπει να λειτουργεί ως κέντρο σχεδιασμού και συντονισμού της περιφερειακής ανάπτυξης, με αποκεντρωμένους αιρετούς θεσμούς στις νομαρχίες, με προκαθορισμένους ρόλους, πόρους και αρμοδιότητες.
- Σε επίπεδο Περιφέρειας, οι κύριες ασκούμενες αρμοδιότητες πρέπει να αφορούν την αναπτυξιακή πολιτική, τον προγραμματισμό και το συντονισμό, το χωρικό σχεδιασμό, τη διαχείριση περιοχών (χωροταξία, φυσικό περιβάλλον, υδάτινοι πόροι), την κατασκευή και λειτουργία έργων υποδομής διανομαρχιακού επιπέδου.
• Σε επίπεδο νομού και με λειτουργία νομαρχιακού συμβουλίου, και όχι με τον ανεξέλεγκτο αντιπεριφερειάρχη που προβλέπει ο «Καλλικράτης», οι κύριες ασκούμενες αρμοδιότητες πρέπει να είναι: η εφαρμογή περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής, τα θέματα πολεοδομίας, τα θέματα περιβάλλοντος, τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, τα θέματα της πολιτικής προστασίας κ.λπ.
• Το εκλογικό σύστημα πρέπει επιτέλους να είναι η απλή αναλογική.
Τονίζεται ακόμη ότι "η Πελοπόννησος χρειάζεται πρόγραμμα αναπτυξιακής, παραγωγικής, κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης, το οποίο να στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον, για ένα συνολικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και τις παραγωγικές της δυνατότητες".
Η διακήρυξη παρουσιάζει τις θέσεις της παράταξης για σημαντικά ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και καταλήγει: "Η υλοποίηση όλων αυτών συνδέεται με τον αγώνα για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου".
Και καλεί "όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, οι οποίοι δεν ανέχονται να περιορίζονται οι επιλογές τους στο συντηρητικό πολιτικό κατεστημένο που τους προτείνουν οι δυνάμεις του δικομματισμού, να δώσουν τη δυνατότητα στην παράταξή μας να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στην Πελοπόννησο".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER