Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 15:52

Προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Προτάσεις της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για τη βελτίωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής της Ενωσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, οι προτάσεις που θα τεθούν προς συζήτηση στην κυβέρνηση είναι οι εξής:

Για το τρέχον ΕΣΠΑ 2007-2013, να λυθεί η εκκρεμότητα χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των έργων δήμων τα οποία διαχειρίζεται η ΕΕΤΑΑ ως ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης.

Για το νέο ΕΣΠΑ, α) να εγκριθεί η χρηματοδότηση υποστήριξης των δήμων από την τεχνική βοήθεια, που διαχειρίζεται η ΜΟΔ για την ωρίμανση των νέων έργων τους, όπως είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, β) να υιοθετηθεί η πρόταση της ΚΕΔΕ για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης και υποστήριξης των δήμων ως δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ, που θα περιλαμβάνει  την υποστήριξη  των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Επιτροπών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ορεινών και νησιωτικών δήμων, την οργάνωση και τον λειτουργικό εκσυγχρονισμό όλων των δήμων, την υποστήριξη για τη διασφάλιση της διαχειριστικής τους επάρκειας κ.λπ., γ) να ρυθμιστεί νομοθετικά η δυνατότητα κάθε δήμου να προκηρύσσει και να υπογράφει σύμβαση για τεχνικό σύμβουλο υποστήριξης των υπηρεσιών του για την ωρίμανση και την εκτέλεση των έργων του.

Οσον αφορά το θέμα της διαχειριστικής επάρκειας των δήμων η ΚΕΔΕ ζητά, α) να διατηρήσουν τη βεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας, όσοι δήμοι την έχουν ήδη αποκτήσει, β) να δοθεί η δυνατότητα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού στους δήμους που θέλουν να αποκτήσουν διαχειριστική επάρκεια, γ) στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγραμματισμού, να διασφαλιστούν και άλλοι εναλλακτικοί τρόποι διαχειριστικής επάρκειας ή υλοποίησης των έργων, όπως η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, 

Τέλος, η ΚΕΔΕ ζητεί να διασφαλιστεί θεσμικά και προγραμματικά ο διακριτός ρόλος δήμων και Περιφερειών στην εξειδίκευση, τη διαχείριση και την εφαρμογή  Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΕΣΠΑ της ΚΕΔΕ μετείχαν, ο πρόεδρος της Ενωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Πατούλης, ο α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Δ. Καφαντάρης, ο γ.γ. της ΚΕΔΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μουράτογλου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και της Επιτροπής Α. Κοιμήσης, Γ. Ιωακειμίδης, Δ. Μπίρμπας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΕΤΑ και μέλος της Επιτροπής Ν. Χιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και μέλος της Επιτροπής Γ. Μέξης, ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ Π. Βασιλείου και ο σύμβουλος της ΚΕΔΕ Π. Μαΐστρος.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER