Τρίτη, 05 Απριλίου 2011 16:25

Ομιλία Αλευρά για το ΕΣΠΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από την

Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι  το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), είναι από τα πιο σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας μας ,αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά και να μην επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων στήριξης.
Συγκεκριμένα το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς προσφέρει 31,9  €, για δημόσια και ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα.
Αν υπολογίσουμε και την ιδιωτική συμμετοχή των 7,5 δις. €, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 39,4 δις.  €, οπωσδήποτε μειωμένο από το Γ΄Κ.Π.Σ και σίγουρα ένα σημαντικό ποσό  υποθηκευμένο σε έργα «γέφυρες» του Γ΄Κ.Π.Σ.
Χαρακτηριστικό είναι  επίσης , ότι το 61,1 % των πόρων αντιστοιχούν στα( 8 )Τομειακά προγράμματα  των  Υπουργείων.
Αντίθετα μόλις το 38,9% των πόρων αντιστοιχεί στα( 5 )Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π).
Άρα το γνωστό σύνθημα ήρθε η ώρα της Περιφέρειας και το ότι το 80% των πόρων του Ε.Σ.Π.Α θα πάει στην Περιφέρεια ήταν ένας  μύθος.
Επίσης η Δημόσια δαπάνη Π.Ε.Π Δυτικής Ελλάδας- Πελ/σου- Ιονίων νήσων  του ΕΣΠΑ  ανέρχεται στα 1.315 εκατομ.  € από τα οποία τα 417 εκατομ. € κατανέμονται στην Πελ/σο ως εξής:
• Υποδομές- Προσπελασιμότητα  111 εκατ. €
• Ψηφιακή σύγκλιση και Επιχειρηματικότητα  32,9 εκατ. €
• Αειφόρο Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής  268,1 εκατ. €
• Τεχνική υποστήριξη  εφ/γης     5 εκατ. €
Το αντίστοιχο ποσό που δόθηκε από το Γ  Κ.Π.Σ ανέρχεται στα 620 εκατ. €    για την περιφέρεια Πελ/σου. Κατά συνέπεια το Π.Ε.Π Πελ/σου  στο ΕΣΠΑ είναι μειωμένο κατά 203 εκατ. € , σε σύγκριση με το Γ Κ.Π.Σ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι  η κατανομή του ΠΕΠ στο ΕΣΠΑ  συγκριτικά με το Γ! Κ.Π.Σ  ευνοεί την Αττική,  εις βάρος των άλλων Περιφερειών όπως δηλώνεται και παρακάτω:
Περ. Πελ/σου : 6,35% του Π.Ε.Π από Γ Κ.Π.Σ και 3,77 % από ΕΣΠΑ
Αττική: 18% του  Π.Ε.Π από Γ Κ.Π.Σ και 30 % από ΕΣΠΑ.
Άρα δεν αναμένεται σύγκλιση   των Περιφερειών ,αλλά απόκλιση. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη μας ότι η διαχείριση των( 3) προηγούμενων  Κ.Π.Σ, δεν επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δηλ.
• Δεν έγινε σύγκλιση των Περιφερειών
• Παρέμειναν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες κ.λ.π.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Χρυσοχοϊδη, κατά την επίσκεψη του προχθές εδώ  στην Τρίπολη ότι η συμβολή της Αττικής στο ΑΕΠ της χώρας το 1981 συνέβαλε κατά 35% και σήμερα έφθασε στο 50%.
Άρα χρειάζεται οπωσδήποτε:
• Άμεση αναθεώρηση του ΕΣΠΑ
• Αύξηση των Π.Ε.Π για πραγματική περιφερειακή σύγκλιση
• Ενίσχυση των Περιφερειών στόχου όπως είναι η Πελ/σος
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ,ότι το κατά κεφαλή Α.Ε.Π  των νομών της  διαφοροποιείται σημαντικά. Επίσης και εντός νομών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, υπάρχουν σημαντικά  τμήματα της ενδοχώρας (ορεινά- ημιορεινά), όπου τα δημογραφικά και παραγωγικά στοιχεία έχουν φθίνουσα πορεία.
Επίσης πρέπει να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και Αλιείας καθώς και :
• Επενδυτικό νόμο 4,4 δις. Ευρώ(3,2 δις. Φοροαπαλλαγές, 1,2 δις για κεφάλαια)
• Πρόγραμμα   Τζέρεμι(χαμηλότοκα δάνεια)
• ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης με 1,5 δις. Πόρους για φθηνά δάνεια.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό την σύσταση Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προγραμμάτων της Περιφέρειά  μας, το οποίο  θα αντλήσει πόρους από τα προγράμματα της Ευρωπαικής εδαφικής συνεργασίας ως επιλέξιμη Περιφέρεια NUTS II.
Τέλος  υπενθυμίζω ότι την εποχή που έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για την Ε΄ Προγραμματική Περίοδο, για την Ευρώπη του 2020, εμείς προσπαθούμε να αναθεωρήσουμε το ΕΣΠΑ.

Με τιμή
Π. Αλευράς

Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος