Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 13:52

Οι θέσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» για τον προϋπολογισμό του 2011 της Περιφέρειας

Γράφτηκε από την

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας κατέρριψε αρκετούς μύθους.
Μύθος 1ος. Κατά τον κ. Τατούλη «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που μάλιστα έχει βάλει «πλώρη» να γίνει η πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης». Όμως ο τρόπος που οργανώθηκε η συνεδρίαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, αποδεικνύει έλλειψη οργάνωσης, προχειρότητα μεγάλη, αντιδημοκρατική πρακτική και βαθιά υποτίμηση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκ μέρους της πλειοψηφίας. Συνεπώς ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι βάση έχουν οι μεγάλες κουβέντες. Σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι οι οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού ήταν γνωστές από 22 Φεβρουαρίου και επιπλέον ότι σε όλες τις άλλες Περιφέρειες οι πλειοψηφίες σεβάστηκαν τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη του, τα οποία είχαν στα χέρια τους έγκαιρα την εισήγηση.
Ιδιαίτερα η επιμονή του Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας να γίνει συνεδρίαση, όταν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου έχουν την εισήγηση στα χέρια τους μόλις μιάμιση μέρα στα χέρια τους πριν τη συνεδρίαση, δείχνει ότι επιδιώκεται ο απόλυτος ευτελισμός του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Μύθος 2ος. Κατά τον κ. Τατούλη «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καμία σχέση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις». Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι συρραφή των προϋπολογισμών του 2010 των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, στον οποίον έχει προστεθεί η μισθοδοσία του προσωπικού και το επίδομα των νεφροπαθών.
Μύθος 3ος. Με τον «Καλλικράτη» και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οι Περιφέρειες και η χώρα θα βαδίσουν στο δρόμο της ανάπτυξης. Αυτά περίπου συνηθίζει να λέει και ο κ. Τατούλης και η κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα όμως είναι ότι:
α) Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ό,τι αφορά το σκέλος «επενδύσεις» και «γενικές λειτουργικές δαπάνες» είναι μειωμένος σε σχέση με το άθροισμα των προϋπολογισμών του 2009 των 5 πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά 25%. Άρα ποια ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει;
β) Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας είναι μικρότερος από το άθροισμα του προϋπολογισμού των Δήμων Καλαμάτας και Τρίπολης.
γ) Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας, με τον οποίο θα κάνει αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική, θα πληρώσει χρήματα για τη μεταφορά μαθητών κ.λπ. είναι μόλις 97 €!!! ανά κάτοικο, ποσό που επαυξάνεται στα 145 €!!! με τη χρήση ταμειακών υπολοίπων από τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
δ) Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και ισοσκελίζεται από τα ταμειακά υπόλοιπα των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
ε) Η δακοκτονία κινδυνεύει με αποτυχία, διότι τα κονδύλια είναι ανεπαρκή και αυτό θα έχει συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας και της μείωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών.
Συμπερασματικά:
1) Ο πρώτος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι εικονικός, αναξιόπιστος, αμφίβολο αν θα υπάρξουν τα κονδύλια, ανεπαρκέστατος, αντιαναπτυξιακός και αντικοινωνικός. Δεν υπάρχει καμία πολιτική που να αφορά ούτε κατ’ ελάχιστο τη συντήρηση του «ανάπηρου» κοινωνικού κράτους και την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης του μνημονίου και της τρόικας. Ειδικότερα οι δαπάνες για επενδύσεις, ακόμα και αν προστεθούν τα ίδια έσοδα, αντιστοιχούν σε 54 €!!! για κάθε πολίτη της Περιφέρειας.
2) Είναι ελλειμματικός και «σώνεται» μόνο από τα ταμειακά υπόλοιπα των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
3) Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η θέση μας ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση και μέσω του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση σκοπό έχει να περικόψει πόρους προς την Αυτοδιοίκηση.
4) Για μια ακόμη φορά και αυτή η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων.
5) Εξακολουθεί να είναι επίκαιρη η θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Αυτοδιοίκηση, χωρίς να προηγηθεί μια προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος, χωρίς επιπλέον νέους φόρους στους πολίτες, θα έκανε ανακατανομή των φορολογικών πόρων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και Αυτοδιοίκησης, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.
6) Και αυτός ο ανεπαρκής προϋπολογισμός είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί, αφού τα έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης εξαρτώνται από το 2,4% του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του 4% του Φ.Π.Α. Τα έσοδα αυτά εν μέσω βαθιάς ύφεσης είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είναι στο ύψος των προβλέψεων.
7) Καμία ουσιαστική εργασία δεν έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή, ώστε να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρ’ ότι το άρθρο 270 του «Καλλικράτη» αναφέρει σαφώς ότι επιβάλλεται να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες.
8) Καμία θετική απάντηση δεν έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών στη συνάντηση με το προσωρινό Δ.Σ. της ΕΝΠΕ για τα φλέγοντα οικονομικά θέματα των Περιφερειών. Ούτε όμως αυτό υπάρχει στην εισήγηση της πλειοψηφίας. Αντίθετα γράφονται αοριστολογίες περί δήθεν «στοχευμένου και σημαντικού προϋπολογισμού».
9) Είναι φανερό ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο αδιέξοδο που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, η οποία δίνει ελάχιστους πόρους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να καλύψει τις λειτουργίες της και να υλοποιήσει την αποστολή της, που υποτίθεται ότι έχει αναλάβει ελέω «Καλλικράτη». Το πρόβλημα είναι βέβαια ότι θα ενταθεί διότι υπάρχει η δέσμευση της Κυβέρνησης στο μνημόνιο να περικόψει 3 δισ. πόρους στην Αυτοδιοίκηση συνολικά στο επόμενο διάστημα, χωρίς φυσικά να υπολογίζουν τα πρόσθετα μέτρα που είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν.
Επίλογος. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στην ανάγκη για ένα διαφορετικό ρόλο της Περιφέρειας. Η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, αν ήθελε να προφυλάξει στοιχειωδώς το κύρος της και να ανταποκριθεί κατ’ ελάχιστο στις υποχρεώσεις, ένα μοναδικό δρόμο είχε και αυτός είναι ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα.
Γι’ αυτό θα έπρεπε:
α) Να απορρίψει τις κυβερνητικές επιλογές μηδενισμού του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
β) Να αρνηθεί την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που επιβάλλει το μνημόνιο και να διεκδικήσει άμεσα τουλάχιστον τον διπλασιασμό τους για να μπορεί να εξασφαλίσει και τη μισθοδοσία του προσωπικού και να γίνουν νέες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των αναγκών και για να επιτελέσει το ρόλο της στον τομέα της ανάπτυξης, της κοινωνικής και της περιβαλλοντικής πολιτικής.
γ) Να διεκδικήσει αυτά που της ανήκουν και της στερεί η κυβέρνηση, τα στοιχειώδη δηλαδή για να ανταποκριθεί στην αποστολή της.
δ) Να πρωτοστατήσει στους κοινωνικούς αγώνες που ήδη αναπτύσσονται.
ε) Να ενθαρρύνει και να λάβει πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης για τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου.
Επειδή δεν έχουμε αυταπάτες για τη στάση της πλειοψηφίας, τις θέσεις μας θα τις προβάλλουμε στο μαζικό κίνημα, θα βρεθούμε δίπλα στο λαό και στους αγώνες του για μια άλλη πορεία του τόπου, για μια άλλη πορεία της Περιφέρειας. Επειδή λοιπόν ο προϋπολογισμός έχει όλα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τονίσαμε. Επειδή η πλειοψηφία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να πορευτεί στο δρόμο της αξιοπρέπειας που υποδεικνύουμε, αλλά αντίθετα ταυτίζεται με το ρόλο του διεκπεραιωτή, του διαχειριστή και του εκτελεστικού βραχίονα που της επιφυλλάσσει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Επειδή ο περιφερειάρχης έχει ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές και πολιτικές και αντιδημοκρατική αντίληψη. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε τον προτεινόμενο προϋπολογισμό.


5/4/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER